#blogi - 10.11.2016

Pysähdy, mieti, toimi - pohdintoja veden alta

Yksi tärkeimmistä laitesukelluksen säännöistä (siis sen lisäksi, että aina pitää muistaa hengittää, mikä itseasiassa soveltuu kyllä moneen muuhunkin lajiin) on pysähdy - mieti - toimi. Ideana on, että jos jokin ei mene ihan putkeen, pitää ensin pysähtyä ja miettiä mitäs nyt tehdään ja toimia vasta sitten. Jos kymmenien metrien syvyydessä, kun jokin asia menee pieleen, alkaa toimia hetken mielijohteesta, voi syntyä rumaa jälkeä. Todennäköisyys sille, että hetken mietinnän jälkeen keksimme paremman tavan toimia, on kyllä aika suuri. 

Tämä sama on huomattu myös muissa ympyröissä. Tapasin jokin aika sitten kaivosyhtiön turvallisuusihmisen, joka kertoi vähän samanlaisesta säännöstä. Heillä käytäntönä oli, että jos jotain yllättävää tapahtuu, kaivetaan taskusta esiin turvallisen toiminnan muistilista, käydään se läpi ja toimitaan vasta sitten. Eli taas pysähdytään, mietitään, toimitaan. Tämä ei aina ole ihan helppo tehtävä, sillä monilla meillä on tapana toimia impulsiivisesti. Parempi kuitenkin vaikkapa muutama kuutio enemmän tulikuumaa vettä lattialla kuin palovammat avuun rynnänneillä ihmisillä.

Viime aikoina olen miettinyt miksei tämä sama sääntö toimisi yleisemminkin. Kaikillahan tuntuu nykyään olevan kiire ja hommia painetaan sellaisella vauhdilla, että aina ei tossutkaan pysy jalassa. Ja helposti siitä tulee myös se totuttu tapa. Mutta entä jos työviikon aluksi pysähtyisi hetkeksi, miettisi mitä nyt oikeastaan olikaan tekemässä ja alkaisi hommiin vasta sitten?

Pysähtyä voisi joko ihan vaan itsekseen tai yhdessä muiden kanssa (tiimityössä tämä olisi oikein suositeltavaa). Monille tämä varmasti on ihan arkipäivää (ei kai ne kirurgit operoi miettimättä, vaikka niin sanotusti tilanne tulisi päälle yllättäen?), mutta uskon, että joukkoomme mahtuu myös muitakin itseni kaltaisia, joilla välillä jää vaihde päälle. Silloin pieni pohdinta on kyllä paikallaan. Ja varsinkin silloin, kun sitä aikaa ei ole, kannattaisi käyttää edes hetki sen miettimiseen, miksi näin on ja mitä asialle voisi tehdä.

Taija Hämäläinen
Työmarkkina-asiamies
KT Kuntatyönantajat

<   takaisin