KunTeko 2020 - kunta-alan työelämän kehittämisohjelman ensimmäisen kauden päättymistä juhlittiin Helsingissä gaalatilaisuudessa parinsadan ihmisen voimin. Kuntatyön kehittämisen saavutuksista olivat iloitsemassa niin yhteistyökumppanit kuin kouluttajat ja kuntatyön varsinaiset sankarit.
– Erilaisiin palveluihin on osallistunut yhteensä yli 4 000 henkeä, Kuntekon ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu kertoi.
KunTeko 2020:n ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu haastoi kaikki kunnat ja kuntaorganisaatiot mukaan kehittämään kuntatyötä ja jakamaan hyviä käytäntöjä. Oikealla projektipäällikkö Anniina Tuomi.
Mukaan on saatu erityisesti pienet kunnat, mutta myös suuria kaupunkeja. Mukana on ollut kaikkiaan 192 kuntaorganisaatiota. Useilla kunnilla on ollut ja on meneillään samanaikaisesti monia työelämän kehittämisen hankkeita.
Kunteko jatkuu vuosina 2018-2020. Euroopan sosiaalirahaston ESR:n rahoitus on tulossa. Jaanu haastoi kaikki kunnat ja kuntaorganisaatiot mukaan kehittämään kuntatyötä ja jakamaan hyviä käytäntöjä.
– Tekojen Torilla on esillä reilut kaksisataa kehittämistekoa. Meillä on edelleen tavoitteena tuhat tekoa vuoteen 2020 mennessä. Haastan teidät kaikki tuomaan ideanne esille, hän yllytti juhlaväkeä.
Kuntatyötä arvostetaan
– Tämä on Suomen paras työelämähanke, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kehui kiitospuheessaan.
Alkuun pelättiin, että osallistujia ei juuri saada muiden kunta-alan muutosten takia. Kuntekon raportti vuosilta 2015-2017 osoittaa ennakkoluulot turhiksi.
– Esimiehet ovat olleet työntekijöiden kanssa tekemässä parempaa kuntatyötä. Tosin vielä on petrattavaa, johtajat pitää saada mukaan tähän työhön, Niemi-Laine totesi.
Hänen mielestään Kunteko-hanketta on jatkettava, koska sote- ja maakuntauudistukset muuttavat kuntatyötä merkittävästi.
– Julkinen työ on laadukasta ja se kehittyy. Kilpailu on kovaa, mutta kuntatyötä arvostetaan. Kunteko on auttanut tässä.
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ovat tyytyväisiä Kunteko-ohjelmaan. Niemi-Laineen mukaan Kunteko on Suomen paras työelämähanke.
'Työmme on huomattu'
KunTeko-gaalassa palkittiin kaikkiaan 40 kunta-alan organisaatiota, työyhteisöä, kouluttajaa ja kuntatyön sankaria.
Järvenpään kaupungin työllisyysyksikkö sai Innostavat teot -tunnuksen toimialan kehittämisestä. Tyylillä duuniin -projekti on nostanut työttömien itsetuntoa ja auttanut heitä työllistymään. Palkinnon kävi noutamassa työllisyyskoordinaattori Marjo Kanninen.
– Olemme saaneet innostettua yrittäjät, oppilaitokset ja järjestöt mukaan ihan talkoopohjalta. Sekä asiakkaat että palveluntuottajat ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Tässä yksi päivä huomattiin, että tämä ei ole enää projekti, vaan yksi olemassa olevista palveluistamme.
Työttömille on tarjottu muun muassa ilmaista stailausta, pukeutumisneuvontaa, työhaastattelusparrausta ja elämäntaidon valmennusta. Kanninen huomauttaa, että työttömänä oleminen kaventaa elämää, koska rahaa on vähän.
– Työttömät kaipaavat sparraamista monin eri tavoin.
Järvenpääläinen Marjo Kanninen oli tyytyväinen, että hyvä idea sai myös valtakunnallista tunnustusta. – Toivottavasti työttömien sparrauksen mallimme leviää muihinkin kuntiin.
KunTeko 2020:n tunnustus ei ollut ensimmäinen, sillä uraauurtava työ toi työyhteisölle viime vuonna Järvenpään kaupungin Innovaatio- ja ideapalkinnon.
– Kuntekon palkinto tuntuu tosi hyvältä. Työmme on huomattu muuallakin kuin kunnan sisällä. Toivomme, että idea leviäisi nyt muihinkin kuntiin, Kanninen sanoo.
'Parasta on toivon syttyminen'
Tampereen kaupungin kehittämispäällikkö Sarita Mäkelä palkittiin Oman työn sankarit -tunnustuksella. Hän on vienyt Lean-ajattelua koko kaupungin organisaatioon, ja henkilöstö on saatu mukaan kehittämistyöhön.
– Parasta on ollut, kun ihmisten silmiin on syttynyt toivo ja kuinka he ovat lähteneet tekemään muutoksia. Minulla on monta kertaa mennyt kylmänväreet, kun olen kuunnellut tarinoita siitä, mitä he ovat tehneet.
Tehtävien vaihdon myötä jokapäiväinen leanaus on jäänyt, mutta Mäkelä seuraa sen edistymistä edelleen.
– Meillä on Tampereella tosi hyvä meininki. Kaikki muumit ovat laaksossa, Mäkelä totesi juhlahumun keskellä kunniataulu käsissään.
– KunTeko-palkinto tuntuu tosi hyvältä, Tampereen kehittämispäällikkö Sarita Mäkelä totesi palkintojenjaon jälkeen.
KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kulki juhlaväen joukossa tyytyväisenä.
– Tämä on Suomen suurin yhden toimialan satsaus työpaikkojen hyvinvointiin. Tässä on ollut iso työ, mutta kunnissa on erittäin vahva työelämän kehittämisen ja yhteistyön perinne. Nyt on tekeillä Kuntekon kakkosvaihe. Se on yksi keino, jolla haluamme vastata koko julkisen sektorin haasteisiin.
Tähän asti erilaisilla projekteilla on saatu aikaiseksi parempia työprosesseja ja tuloksellisuus on kasvanut. Joissakin kunnissa kokeiluissa saadut uudet menetelmät ovat tuottaneet jopa säästöjä.
Jalonen kehuu Kunteko-sivujen Tekojen Toria.
– Ohjelman tavoite on hyvien käytäntöjen mahdollisimman tehokas levittäminen. Toivon, että kunta-alan kehittämistyö jatkuu yhtä laajana kuin nytkin.
Kaikki Kunteko-gaalassa palkitut
KunTeko 2020 palkitsi kaikkiaan kuusi organisaatiota ennakkoluulottomasta, henkilölähtöisestä ja tuloksellisesta toiminnan kehittämisestä. Ihmeiden tekijät -tunnustuksen saivat Hämeenkyrön kunta, Ikaalisten kaupunki, Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Kemin kaupunki ja Satakunnan sairaanhoitopiiri.
Oman työnsä ja työyhteisönsä työn rohkeasta uudistamisesta palkittiin Oman työn sankarit - tunnustuksella kouluterveydenhoitaja Outi Koskinen Hämeenkyröstä, rehtori Anssi Rauma Kontiolahdelta, kehittämispäällikkö Sarita Mäkelä Tampereelta, varastonhoitaja Jouni Rauta Kemistä, ravitsemustyöntekijä Anne Lampilehto Järvi-Saimaan Palvelut Oy:stä ja kehittämispäällikkö Tarja Vuorinen Turusta (ei päässyt hakemaan palkintoa)
Innostavat teot / opetus- ja kasvatusala -sarjassa palkittiin Vantaan kaupungin varhaiskasvatus, Hämeenkyrön kunta ja Kangasalan kunnan sivistyskeskus. Kaavin kunta ei päässyt hakemaan palkintoa.
Innostavat teot / sosiaali- ja terveysala -sarjassa palkittiin Kuopion kaupungin vanhuspalvelut, Sastamalan kaupungin Anninpirtti, Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu/Mustijoen perusturva ja Helsingin kaupungin Malmin päivitysyksikkö.
Innostavat teot / sosiaali- ja terveysala -sarjassa palkittiin myös Satakunnan sairaanhoitopiirin silmätautien yksikkö, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston Malmin 2 palvelualue ja Hämeenkyrön kunnan Pähkinäpolun päivätoiminta.
Innostavat teot / muut toimialat -sarjassa palkittiin Vantaan kaupunginkirjasto, Hollolan kunnan vapaa-aikapalvelut, Järvenpään kaupungin työllisyysyksikkö, Seinäjoen kaupungin tekniikkakeskuksen tilapalvelut, Porin kaupungin tekninen palvelukeskus, Järvi-Saimaan Palvelut Oy ja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä (LLKY). Savitaipaleen kunnan elinkeinopalvelut eivät päässeet hakemaan palkintoa.
Innostavat teot / koko kunta -sarjassa palkittiin Lempäälän kunta, Rovaniemen kaupunki ja Helsingin kaupunki.
Innostavat sparraajat -sarjassa palkittiin Jaana Utti ja Ville Mäkelä (Tamora Oy), Seija Strömberg (Työhyvinvointikaista), Tapio Varis (Incity Oy), Manu Heikura (Algia Oy), Teijo Räsänen (Innotiimi) ja Kari I. Mattila (Johtajuustaito Oy). Henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen (Vantaan kaupunki) ei päässyt hakemaan palkintoa.
Videohaastattelut
1. Kouluterveydenhoitaja Outi Koskinen Hämeenkyrön kunnasta on yksi palkituista oman työn sankareista. Outi kertoo videolla työstään ja tunnelmista.
2. Innostavat teot / opetus- ja kasvatus -sarjassa palkittiin mm. Vantaan varhaiskasvatuksen coaching-kulttuurin rakentaminen. Kehittämisestä videolla kertovat varhaiskasvatuspäällikkö Lena Karlsson ja varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.
3. Kemin kaupunki palkittiin Ihmeiden tekijät -sarjassa. Terveiset videolla Kemistä tuo henkilöstösuunnittelija Heli Huhtamäki ja oman työn sankari -sarjassa palkittu varastonhoitaja Jouni Rauta.
Teksti ja haastattelut: Birgitta Suorsa, UP-uutispalvelu
Kuvat ja videot: Matti Matikainen
Lisätietoa:
Anna-Mari Jaanu, ohjelmapäällikkö, etunimi.sukunimi[a]kt.fi, 050 572 4620
Anniina Tuomi, projektipäällikkö, etunimi.sukunimi[a]kt.fi, 040 562 6397