10.10.2023
Limingan kunta, elinvoimapalvelut, DigiHelppi-hanke, Liminka

Digitutorverkosto

Yhteistyössä: Utajärvi, Tyrnävä
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Osaamisen jakamista verkostossa tarvitaan digiosaamisen ja toimintatapojen kehittämiseksi, sillä samantyyppisiä töitä tekeviä ja samanlaisia ohjelmia käyttäviä työntekijöitä on ja olemassa olevaa tietoa on hyvä jakaa, jotta kehittämistyötä ei tehdä omissa poteroissa.

Digitutortoimintaa käynnistettiin kolmen kunnan yhteisessä DigiHelppi-hankkeessa keväällä 2023. Digitutoreiden toiminnan tueksi haluttiin luoda yhteinen verkosto kolmen hankekunnan välille, jotta digitutorit voivat keskenään toinen toisiltaan kysyä apua ja löytää ratkaisuja digipulmiin jouhevasti. Kysymyksiin voi vastata se, joka ehtii ja osaa. Digitutorit voivat jakaa ja hyviä toimintatapoja ja tuovat helppoja arjen juttuja esille. Kun hoksaa jonkun jutun, voi vinkata siitä myös muille.

Digitutorit voivat verkoston tapaamisissa vertaisoppia muilta ja yhdessä muiden kanssa sekä kuulevat, miten muualla on toimittu. Digitutorverkoston toiminnassa on tärkeää avoin rento ilmapiiri, yhteinen keskustelualusta ja säännölliset palaverit.
Ratkaisu
Digiosaamisen kehittämishankkeessa käynnistettiin digitutortoimintaa ja käynnistämisen yhteydessä sovittiin, että luodaan kolmen kunnan yhteinen verkosto oman kunnan digitutorverkoston lisäksi. Digitutortoiminnan aloitustapaamisessa pohdittiin mahdollisia alustoja verkoston ylläpitämiseksi, ja sovittiin yhdessä verkoston luomisesta Teamsiin, koska se oli jo käytössä kunnissa. Sovittiin myös yhteisten tapaamisten päivämäärät ja siitä, että digitutortapaamisiin ei ole aina pakko päästä, vaan siten miten oma työ sallii. Digitutorverkostolle luotiin Teamsiin chat päivittäistä keskustelua varten sekä Teams -tiimi pysyvämmän tiedon säilyttämiseen. Tiimissä on myös digitutorille koulutusmateriaalia sekä hyviä linkkejä koottuna. Jokainen digitutor voi itse käydä lisäämässä myös hyviä linkkejä ja materiaalia.

Digitutorverkostolta saa siis tukea omaan digitutorina toimimiseen ja työhön, kun voi kysyä matalalla kynnyksellä vinkkejä tai jakaa niitä avoimesti. Digitutoreita on kannustettu avoimeen tiedon jakamiseen, sillä jos on keksinyt hyvän tavan toimia digin äärellä, ei sen tiedon päällä tarvitse istua vaan sen voi jakaa myös muille. Osaamisen jakamisesta ja havaituista vinkeistä hyötyvät näin myös muutkin.

Digitutoreilla on tapaaminen kerran kuukaudessa etänä, ja noin puolivuosittain kasvokkain.
Tapaamisissa on useimmiten aihe tai teema, mutta joskus voi olla myös ilman aihettakin porinoita.
Aiheiden ja teeman tarkoituksena on tuoda esim. vartin alustus jostakin aiheesta, vaikkapa tekoäly, digiturva, tai Canvan käyttö, jossa yksi digitutoreista voi esitellä aihetta tai oppimiaan kikkoja, joista muut digitutorit oppivat. Alustuksen jälkeen on mahdollisuus keskustella asiasta avoimesti ja oppia näin lisää myös muilta. Näitä tapaamisissa oppimiaan tai havaitsemiaan asioita digitutorit voivat viedä sitten omaan työyhteisöön tiedoksi.
Tulokset
Digitutoreiden oma digiosaaminen on kasvanut, ja työhön on löytynyt helpompia tai yksinkertaisempia välineitä. Lisäksi on havaittu, että digiasioita voi tehdä eri tavoilla. Digitutorit ovat kärryillä ajankohtaisista asioista ja ovat saaneet ideoita omaan työhönsä kun kuulevat, miten muualla on toimittu.

Kynnys kysymysten esittämiseen on matala. Usein joku muukin pähkäilee samoja asioita, ja yhden verkostolle esitetyn kysymyksen kautta moni muukin saa vastauksen samalla kertaa. Oman työyhteisön digiosaaminen ja tietoisuus digiasioista on kasvanut, kun digitutor vie oppimiaan ja havaitsemiaan asioita myös heille. Muut työntekijät voivat helposti kysyä apua digitutoreilta.

Digipulmissa ei jumituta ongelmaan, vaan päästään eteenpäin kun apua helposti saatavilla ja näin työarki sujuvoituu, kun pulmat ratkaistaan nopeampaa. Työntekijöiden ja digitutoreiden aikaa vapautuu varsinaiseen työhön kun digiongelmat ratkeavat näppärästi. Myös IT:ltä kysyttävät asiat on vähentyneet, kun pienemmissä jutuissa voi kysyä apua digitutoreilta.

Yhteyshenkilöt

Nea Tuomaala
nea.tuomaala(ät)liminka.fi
Projektikoordinaattori
Limingan kunta
Heidi Niemelä
heidi.niemela(ät)liminka.fi
Projektipäällikkö
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta