2.12.2024
Päijät-Hämeen Hyvinvointialue,
Lahti
Esihenkilöiden resilienssivalmennus ja psyykkinen työhyvinvointi
Tykätty
0
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Sosiaali- ja terveysalan organisaatiot, joissa jatkuva muutos ja stressaavat tilanteet ovat arki-päivää, hyötyvät erityisesti esihenkilöiden resilienssin tukemisesta. Asia nivoutuu henkilöstöohjelmaamme, jossa yhtenä kärkenä on mm. reilu johtaminen.Opinnäytetyöni tavoitteena oli tutkia, miten resilienssivalmennus tukee lähiesihenkilöiden psyykkistä työhyvinvointia ja resilienssiä. Tavoitteena oli myös kehittää valmennuskokonaisuuttamme näiden taitojen edistämiseksi.
Ratkaisu
Syksyllä 2022 pidettiin esihenkilöille resilienssivalmennus tukemaan esihenkilöiden työtä hyvinvointialueelle siirryttäessä. Valmennuksen toteutti työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden tiimi.Vuonna 2023 haluttiin tietoa resilienssivalmennuksen hyödyistä esihenkilöiden psyykkiseen työhyvinvointiin ja päädyttiin opinnäytetyöhön. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, miten resilienssivalmennus voi tukea lähiesihenkilöiden jaksamista ja miten valmennusohjelmaa voitaisiin kehittää entistä vaikuttavammaksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna.
Valmennus nivoutuu henkilöstöohjelmaamme, jossa kärkenä on mm. reilu johtaminen. Lisäksi sellaiset sosiaali- ja terveysalan organisaatiot, joissa jatkuva muutos ja stressaavat tilanteet ovat arkipäivää, hyötyvät erityisesti esihenkilöiden resilienssin tukemisesta.
Kehittämistyössä ovat olleet mukana henkilöstöpäällikkö ja henkilöstöjohtaja sekä HR:n työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden tiimi.
Tulokset
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että resilienssivalmennus tukee esihenkilöiden psyykkistä työhyvinvointia erityisesti itsesäätelyn, tunnetaitojen ja vuorovaikutustaitojen kehittämisen kautta. Valmennus auttoi osallistujia tunnistamaan ja säätelemään omia tunteitaan, hallitsemaan stressiä ja parantamaan kykyään käsitellä haastavia tilanteita. Lisäksi valmennus lisäsi kollegiaalista tukea ja edisti esihenkilöiden mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja oppia toisiltaan. Valmennuksen vaikutuksesta esihenkilöt kokivat kehittyneensä joustavuudessa, ratkaisukeskeisyydessä ja itsetietoisuudessa, mikä tukee heidän kokonaisvaltaista työssäjaksamistaan.
Yhteyshenkilöt
Anne Tammelin
anne.tammelin(ät)paijatha.fi
Työsuojelupäällikkö
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
anne.tammelin(ät)paijatha.fi
Työsuojelupäällikkö
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Asiantuntijat/eri
toimijoiden verkosto
toimijoiden verkosto