18.9.2024
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue/Yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi -palvelualue, Oulu

Hyvinvointialueen järjestö- ja seurakuntayhteistyön rakenteet

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Järjestöt ja seurakunnat edistävät hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Osa niistä toimii sosiaali- ja terveyspalvelujen tai pelastuspalvelujen kumppaneina tai tuottajina.

Hyvinvointialueen toimintaa säätelevät lait velvoittavat hyvinvointialuetta tekemään yhteistyötä erilaisten yhteisöjen kanssa. Lisäksi hallituksen esityksessä tarkennetaan lain kirjauksia.

Kunkin hyvinvointialueen alueella toimii tuhansia järjestöjä ja kymmeniä seurakuntia. Jotta järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä voitaisiin suunnitella, toteuttaa, seurata ja arvioida yhdessä, hyvinvointialueella tulee olla yhdessä sovitut, selkeät ja säännöllisesti kokoontuvat rakenteet yhteistyölle.
Ratkaisu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestö- ja seurakuntayhteistyön rakenteita kehitettiin Rakenneuudistushankkeen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osahankkeessa 2020–2021 ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa 2022–2023. Kehittämiseen osallistui järjestöjen ja seurakuntien, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kuntien edustajia. Kehittäminen ja yhteistyön koordinointi jatkuvat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi -palvelualueen johdolla.

Järjestöverkostot ovat kaikille avoimia yhteistyörakenteita, joissa voi olla edustajia esimerkiksi järjestöjen ja seurakuntien työntekijöistä ja vapaaehtoisista sekä hyvinvointialueen palveluista. Järjestöverkostot tukevat erityisesti valtakunnallisten, maakunnallisten ja alueellisten toimijoiden osallisuutta. Hyvinvointialueen palvelujen edustajien kautta järjestöverkostot kiinnittyvät hyvinvointialueen palvelurakenteeseen.

Järjestöverkostoissa viestitään palveluista ja toiminnoista sekä kehitetään yhdessä hyvinvointialueen palveluja, palveluketjuja ja -kokonaisuuksia. Järjestöverkostojen kautta hyvinvointialue voi myös kerätä tietoa asukkaiden hyvinvoinnista ja järjestöjen ja seurakuntien toiminnasta tiedolla johtamisen tueksi. Järjestöverkostot tekevät esitykset edustajistaan ja näiden varahenkilöistä järjestöyhteistyöryhmään. Järjestöverkoston kutsuvat koolle järjestöjen ja seurakuntien keskuudestaan valitsemat henkilöt.

Järjestöyhteistyöryhmä on edustuksellinen yhteistyörakenne, jossa on edustajia järjestöistä, seurakunnista, hyvinvointialueelta ja alueen kuntien järjestöyhteistyöstä vastaavista henkilöistä. Järjestöyhteistyöryhmän kanssa hyvinvointialue käy vuosittaiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut. Järjestöyhteistyöryhmä myös nimeää järjestöjäseniä hyvinvointialueen muihin edustuksellisiin yhteistyörakenteisiin. Yhteistyöryhmän toiminnasta raportoidaan hyvinvointialueen poliittiselle toimielimelle, joka vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, osallisuudesta ja/tai yhteistyöstä. Yhteistyöryhmän kutsuu koolle hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä koordinoiva työntekijä.

Hyvinvointialueella voi olla myös muita edustuksellisia ja avoimia yhteistyörakenteita, joissa on hyvä olla edustajia myös järjestöistä ja seurakunnista. Kaikista yhteistyörakenteista tulee viestiä myös järjestöille ja seurakunnille.

Erityisesti vapaaehtoisvoimin toimivat paikallisyhdistykset hyvinvointialue tavoittaa parhaiten kuntien kautta. Hyvinvointialue voi viestiä paikallisyhdistyksille kuntien järjestöyhteistyöstä vastaavien henkilöiden kautta. Hyvinvointialueen edustajat voivat myös osallistua kuntien järjestämiin järjestötapaamisiin.
Tulokset
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella suurin osa järjestöverkostoista on toiminut syksystä 2020 alkaen. Kuudessa järjestöverkostossa on kussakin keskimäärin yli 50 jäsentä:
• Lapset, nuoret ja perheet
• Mielenterveys- ja päihdepalvelut
• Sote-keskus- ja OLKA
• Ikäihmisten palvelut
• Vammaispalvelut
• Kuntoutuspalvelut

Hyvinvointialue on yhteistyössä järjestöverkostojen kanssa kuvannut useita palveluketjuja ja kehittänyt useita toimintamalleja, joihin kuuluu oleellisena osana järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö. Järjestöverkostot ovat myös osallistuneet hyvinvointialueen keskeisten asiakirjojen, esimerkiksi hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman, laatimiseen. Vuosina 2020–2023 järjestöverkostot olivat kiinnittyneet Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämisohjelmiin. Kehittämisohjelmien projektikoordinaattorit ja järjestöverkostojen koolle kutsujat kokivat yhteistyön tukeneen sekä kehittämisohjelman että verkoston tavoitteita (arviointikysely 11/2023).

Pohteen järjestöyhteistyöryhmä on toiminut kesästä 2023 alkaen. Yhteistyöryhmässä on 15 varsinaista ja 12 varajäsentä.

Yhteistyöryhmän kanssa on käyty jo kahdet hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut. Yhteistyöryhmä on osallistunut myös muun muassa asukkaita koskevan hyvinvointitiedon keräämisen suunnitteluun sekä järjestöavustusperiaatteiden laatimiseen. SOSTEn selvityksen mukaan järjestöt kokevat avustustilanteen parantuneen Pohjois-Pohjanmaalla hyvinvointialueuudistuksen jälkeen (https://www.soste.fi/uutiset/jarjestobarometri-2024-hyvinvointialueiden-aloittamisella-suuri-vaikutus-jarjestoavustuksiin/). Hyvinvointialueiden avustusmalleista järjestöt ovat myös keskimääräistä selvästi tyytyväisempiä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen avustusmalliin (https://www.soste.fi/wp-content/uploads/2024/05/JB2024_jarjestoavustukset_taittoFINAL-2.pdf).

Järjestöt ja seurakunnat ovat edustettuina myös Pohteen toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnassa sekä muissa yhteistyöryhmissä:
• Hyvinvoinnin edistämisen yhteistyöryhmä Hyry
• Ehkäisevän mielenterveys-, päihde- ja väkivaltatyön yhteistyöryhmä
• Opiskeluhuollon yhteistyöryhmä

Järjestöjen ja seurakuntien edustajia osallistuu myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin teemaverkostojen toimintaan:
• Kaatumisen ehkäisyn verkosto
• Digihyvinvoinnin verkosto
• Elintapaverkosto
• Kulttuurihyvinvoinnin verkosto
• Ehkäisevän mielenterveys-, päihde- ja lähisuhdeväkivaltatyön -verkosto
• Osallisuusverkosto
• Taloudellisen hyvinvoinnin verkosto.
Linkit
https://pohde.fi/wp-content/uploads/2024/05/Pohteen-jarjestoyhteistyon-suunnitelma-2024%E2%80%932025.pdf
https://pohde.fi/wp-content/uploads/2024/05/Taustamateriaali-Pohteen-jarjestoyhteistyon-suunnitelman-2024%E2%80%932025-liite.pdf

Yhteyshenkilöt

Helena Liimatainen
helena.liimatainen(ät)pohde.fi
Järjestötyön koordinaattori
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Marjo Riitta Tervonen
marjoriitta.tervonen(ät)pohde.fi
Yhteistyöjohtaja
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta