11.10.2024
Jämsän kaupunki ja Jämsän Ateria- ja Puhtauspalvelut Oy, Jämsä

Kipupilotti

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Idea syntyi työterveyshuollon ehdotuksesta sen pohjalta, että on työntekijöitä, joiden työntekoa (krooninen) kipu haittaa.
Ratkaisu
Työterveyshuolto (Mehiläinen) laati ehdotuksen pitkäkestoisemmasta ja moniammatillisesta tavasta työskennellä kipuoireisten työntekijöiden kanssa siten, että heidän kokemansa kipu tai sen elämänlaatuun vaikuttava haittaavuus vähenisi sekä työ- ja toimintakykyisyys lisääntyisi.

Työterveyshuolto laati ehdotuksen toimintatavasta, kipupilotista. Pilotin sisällöksi muotoutui jokaisen henkilön alkukartoituksen jälkeen toteutetut luennot, ryhmäliikuntatuokiot sekä yksilövalmennukset. Alkukartoituksen lisäksi toteutettiin loppukartoitus, jotta pilotin tukokset olivat arvioitavissa. Kartoitukset toteuttivat työfysioterapeutti ja työpsykologi.

Pilottia koordinoi työfysioterapeutti. Luennot pitivät sisällään asiaa ravinnosta, liikunnasta, unesta, kivun ja stressin hallinnasta sekä palautumisesta. Luentoja toteuttivat elintapafysioterapeutti sekä työpsykologi. Ryhmäliikuntaa oli tarjolla joka toinen viikko fysioterapeutin ja elintapafysioterapeutin toteuttamana (yhteensä 13 kertaa). Yksilövalmennukset toteutti Fysios Mehiläisen elintapafysioterapeutti (5-10 kpl/hlö). Kipupilotti oli kokonaiskestoltaan noin vuoden pituinen.

Työterveyshuollon tiimi valitsi sairauspoissaolojen sekä asiakastuntemuksen perusteella kipuoireilevat työntekijät, kartoitti ja kontaktoi heidät.

Pilotin toteuttajana oli Mehiläinen Oy. Pilottiin osallistui Jämsän kaupungin henkilöstön lisäksi Jämsän Ateria ja Puhtauspalvelut liikelaitoksen / Oy:n henkilöstöä.
Tulokset
Kipupilotin seurauksena muun muassa siihen osallistuneiden tyytyväisyys omaan elämään lisääntyi, koettu haitta työssä ja vapaa-ajalla väheni sekä arvio omasta toimintakyvystä parani. Pystyvyyskäsite parani kaikilla osa-alueilla. Kivun mitattu voimakkuus (VAS) väheni ja liikehallintatestin tulokset lihaskunnon ja liikkuvuuden osalta parani alkutilanteesta, puristusvoima parani vähän. Tasapaino parantui kolmasosalla ryhmäläisistä. Kokonaisuutena kuvatut muutokset helpottavat selviytymistä arjesta, kun voimatasot ja lihasliikkuvuudet ovat kohentuneet. Työ- ja toimintakyvyn sekä elämänlaadun koettiin parantuneen kipupilotin aikana.

Luotu kipupilotti on koettu toimivaksi eli sinällään sitä ei ole tarvetta kehittää. Pilotin voi kyllä uusia.

Yhteyshenkilöt

Hannele Rahkonen
hannele.rahkonen(ät)jamsa.fi
Kehittämispäällikkö
Jämsän kaupunki
Susanna Ketonen
susanna.ketonen(ät)mehilainen.fi
Työfysioterapeutti
Mehiläinen Oy
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Teemat