30.9.2024
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite / Laatu ja turvallisuus, Kokkola

Laiteturvallisuuden kehittäminen terveydenhuollossa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Terveydenhoitoalalla teknologinen kehitys on ollut nopeaa viimeisten vuosien aikana. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella tunnistettiin, että laiteturvallisuusosaaminen organisaatiotasolla oli puutteellista. Lääkintälaitteiden ammattimainen käyttö vaikuttaa kuitenkin asiakas- ja potilasturvallisuuteen. Laitteiden turvalliseen käyttöön ja osaamisen varmistamiseen oli panostettava. Lisäksi tunnistettiin organisaation laaja ja hajanainen lääkintälaitekanta, joka haastoi käyttäjiä, huoltohenkilöstöä ja hankinnoista vastaavia henkilöitä.

Laiteturvallisuuden parantamiseksi luotiin hanke, jossa hanketyöntekijä toimi lääkintälaitekoordinaattori -nimikkeellä. Lääkintälaitekoordinaattorille asetettiin tehtäväksi organisaation lakisääteisten velvoitteiden toteutuminen ja laiteturvallisuuskulttuurin parantaminen.

Hankkeen tavoitteena on luoda yksikkötasolle laitevastuuhenkilömalli, jolla parannetaan viestintää lääkintälaiteturvallisuuteen ja osaamisen varmistamiseen liittyen. Viestinnän parantamisella tavoitellaan muun muassa huoltojen parempaa toteutumista, laitehankintojen yhtenäistämistä ja laiteturvallisuusosaamisen parantamista kaikkien ammattilaisten keskuudessa.

Laitehankintojen yhtenäistämisellä tavoitellaan kustannushyötyjä, laiteosaamisen parantamista ja hankinta- ja huoltoprosessien kehittämistä.
Ratkaisu
Hankkeen alkuvaiheessa otettiin esille lakisääteiset tehtävät mm. lääkinnällisten laitteiden ammattimaisesta käytöstä, joita organisaation täytyy toteuttaa. Näiden pohjalle alettiin työstää lääkintälaitekoordinaattorin tehtävänkuvaa ja laitevastuuhenkilömallia toimintayksiköihin.

Hankkeen aikana hyvinvointialueelle luodaan laiteturvallisuussuunnitelma, johon kuvataan lakien vaatimukset ammattimaiselle käyttäjälle ja kaikki lääkinnällisten laitteiden ammattimaiseen käyttöön liittyvät prosessit hyvinvointialueella.
Laiteturvallisuussuunnitelman tarkoituksena on tuoda näkyväksi lain tuomat vaatimukset organisaatiolle ja yksittäiselle ammattilaiselle. Pääperiaatteena on ohjata henkilöstöä turvalliseen ammattimaiseen toimintaan. Laiteturvallisuussuunnitelma toimii ohjaavana työkaluna organisaation toimintayksiköille. Tämän myötä myös asiakas- ja potilasturvallisuus kohenee ja voimme taata parhaan mahdollisen hoidon ja palvelun hyvinvointialueen asukkaille ja asiakkaille.

Käytäntöjen jalkauttamiseksi luotiin laitevastuuhenkilömalli, jossa mukailtiin asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen luomaa tehtävänkuvaa. Laitevastuuhenkilö on toimintayksikön työntekijä, jonka tehtäviin kuuluu laiteturvallisuusosaamisen kehittäminen yksikkötasolla organisaation laiteturvallisuussuunnitelman mukaisesti. Mallin työstämisessä otettiin henkilöstö mukaan tuomaan ideoita laitevastuuhenkilön työnkuvasta ja esittämään omien toimintayksiköidensä hyviä tapoja laiteosaamisen varmistamiseen. Näiden pohjalta luotiin ja hyväksyttiin organisaatiotasoinen laitevastuuhenkilömalli. Tämä malli jalkautetaan kaikkiin hyvinvointialueen yksiköihin, joissa käytetään lääkinnällisiä laitteita.

Hankkeen aikana on kehitetty myös lääkintälaitteiden osaamisen varmistamista ja dokumentointia. Organisaatiotasolla olemme ottaneet käyttöön sähköiset laitepassit. Niiden avulla pystymme toteuttamaan laitekoulutusta ja osaamisen varmistamista joustavasti. Hankkeen aikana keskitymme erityisesti korkean riskin laitteisiin.

Hankkeen aikana lääkintälaitekoordinaattori toimii hyvinvointialueen hankinnoista vastaavien henkilöiden tukena. Pääperiaatteena on ohjata ja luoda keskustelua ja ymmärrystä eri toimijoiden välillä. Tavoitteena on saada suunnitelluista ja jo tehdyistä hankinnoista mahdollisimman suuri hyöty henkilöstölle ja asiakkaille ja potilaille. Lääkintälaitteiden hankintaprosessiin otetaan mukaan osaamisen varmistamiseen liittyvät tekijät.

Hanketta ohjaamassa ovat Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen laatu- asiakas ja potilasturvallisuustyöryhmä ja laitenyrkki. Laitenyrkin jäsenenä toimii laatu- ja valvontajohtaja, valvontapäällikkö, lääkintätekniikan päällikkö, turvallisuussuunnittelija ja lääkehoidon koordinaattori ja lääkintälaitekoordinaattori(hanketyöntekijä).

Hanke on toteutettu VAKE-rahoituksella.
Tulokset
Hanke on vasta alkuvaiheessa (aloitettu 04/2024). Toimintayksiköistä saatu palaute on ollut tähän asti positiivista. Lääkintälaitteiden käyttö on koettu työssä kuormittavaksi tekijäksi erityisesti niissä yksiköissä joissa on laaja laitekanta ja toiminnassa käytetään laajasti lääkinnällisiä laitteita. Laiteosaaminen ja teknologioiden kehittyminen haastaa sotekentän ammattilaisia. Sähköinen laitepassi tuo mm. laitteiden käyttöohjeet helpommin saataville ja opastaa kaikkia työntekijöitä kertaamaan laiteosaamista säännöllisesti. Laitevastuuhenkilö-mallilla parannetaan tiedonkulkua yksiköihin, yksiköiden välillä ja yksiköistä organisaation johtoon.

Hankkeen aikana lääkintälaitekoordinaattorin tehtävän kuva on laajentunut tarpeen mukaan. Esimerkiksi organisaation hankintoja on tarkasteltu yksikkötasolla ja parannettu keskusteluyhteyttä eri toimintayksiköiden välillä. Lisäksi hanketyössä on tehostettu olemassa olevien järjestelmien käyttöä. Näillä toimilla olemme saaneet jo säästöjä ja samalla pystyneet sujuvoittamaan henkilöstön työtä ja parantamaan palveluiden laatua.
Liitteet
Laitevastuuhenkilö Soitessa.pdf

Yhteyshenkilöt

Petteri Karhukorpi
petteri.karhukorpi(ät)soite.fi
Hanketyöntekijä, lääkintälaitekoordinaattori
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta