13.10.2023
Lempäälän kunta, henkilöstöpalvelut, Lempäälä

Lempäälän kunnan mielenterveyden tukipolut sekä liikennevalomalli

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Havaitsimme mielenterveyssyistä johtuvien poissaolojen lisääntymisen suhteessa tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Tuli tarve vahvistaa mielenterveyttä tukevaa organisaatiokulttuuria, rohkaista esihenkilöitä, yksilöitä sekä työyhteisöjä lisäämään puhetta mielenterveydestä sekä löytämään ja hyödyntämään ennaltaehkäiseviä keinoja mielenterveyden tukemiseksi. Oli tarve nostaa psykososiaalisia kuormitustekijöitä yhteiseen keskusteluun voimavarojen rinnalle sekä vahvistaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuutta.
Ratkaisu
Kokonaisvaltaista hyvinvointia pohtiva työryhmä (työsuojeluvaltuutettu, muutama henkilöstön edustaja sekä esihenkilö) halusi löytää uusia keinoja sekä nostaa esiin jo olemassa olevia toimintatapoja, joita juurruttamalla voitaisiin lisätä puhetta mielenterveydestä.

Luotiin mielenterveyden tukipolut ja toimintatavat työssä jaksamisen ja työkyvyn tukemiseksi. Tukipoluista löytyy konkreettisia keinoja mielenterveyden tueksi ja ne on suunnattu yksilöille, työyhteisöille ja esihenkilöille.

Lisäksi laadittiin mielenterveyden liikennevalomalli, jonka avulla tehtiin näkyväksi lukuisia ennakoivia toimintatapoja ja keinoja vastata sekä matalan kynnyksen että myös vahvemman tuen tarpeen vaatimuksiin.

Jokaiselle työpaikalle jaettiin julisteet Mielenterveyden liikennevalomalli sekä Mieli ry:n Työssä jaksamisen liikennevalot. Pilotoimme myös Työterveyslaitoksen Miten voit -työhyvinvointitestin käyttöönottoa. Työn riskien arviointien toteuttamisessa on kannustettu keskustelemaan avoimesti ja ratkaisukeskeisesti psykososiaalisista kuormitustekijöistä.
Tulokset
Erilaisten konkreettisten, ennaltaehkäisevien toimintatapojen esiin nostaminen sekä puheeksi ottaminen on koettu tärkeäksi. Toimintamallista on koettu olleen hyötyä mielenterveyteen ja psykososiaaliseen kuormitukseen liittyvien keskustelujen vahvistamisessa sekä huolen puheeksi ottamisessa. Toimintamallista on tullut positiivista palautetta niin esihenkilöiltä kuin henkilöstöltä.

Teemaa pidetään säännöllisesti esillä ja riskien arvioinnissa painotetaan erityisesti voimavaroihin sekä psykososiaaliseen kuormitukseen liittyvien asioiden käsittelyä yhteisissä keskusteluissa. Matalan kynnyksen palveluiden saatavuutta on lisätty ja hyväksi koettuja palveluita on käytetty. Työyhteisöihin jaettu mielenterveyden liikennevalomalli selkeyttää proaktiivisten sekä reaktiivisten toimien olemassaoloa.

Toiveena on, että Mielenterveyden tukipolut osaltaan vahvistavat työhyvinvointia sekä terveitä työpäiviä. Nuorille työntekijöille suunnattiin työnohjauksellisia työpajoja, esihenkilöille ryhmätyönohjausta sekä nuorten johtamiseen liittyviä työpajoja. Mielenterveyden tukipolkuja on esitelty Työturvallisuuskeskuksen Kohti hyvinvoivaa työyhteisöä -ennakoivat toimet mielen tueksi tilaisuudessa keväällä 2023.
Liitteet
Lempäälän kunta sanoo kyllä henkilöstön mielenterveydelle.png
Mielenterveyden liikennevalomalli_Lempäälä_final_9_2022.png

Yhteyshenkilöt

Milena Kaihari-Virtanen
milena.kaihari-virtanen(ät)lempaala.fi
Työsuojeluvaltuutettu
Lempäälän kunta
Maarit Rönkkö
maarit.ronkko(ät)lempaala.fi
Projektipäällikkö
Lempäälän kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta