14.8.2024
Kauhajoen kaupunki/Hyvinvointipalvelut,
Kauhajoki
Liikutamme yli ikärajojen
Tykätty
0
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Kauhajoen kaupungin asukkaiden harrastamiseen ja liikuttamiseen on kehitetty vuosittain uusia palveluita. Koko hyvinvointipalveluiden toimiala toimii hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja tässä on vain yksi kehittämisidea kulttuurin, kirjaston ja muiden ennaltaehkäisevien palveluidemme rinnalla. Tavoitteenamme on mahdollistaa asukkaillemme harrastaminen ja liikkuminen sosioekonomisesta asemasta huolimatta. Haluamme sytyttää harrastamisen ja liikkumisen kipinää niihinkin, joille se ei ole syttynyt syntyessään tai jotka ajattelevat, että on jo liian myöhäistä.
Ratkaisu
Vuonna 2017 päätimme maksuttomasta alle 16-vuotiaiden uinnista ja ennustimme sen avaavan harrastusmahdollisuuksia perheille kokonaisuutena ja vetävän huoltajat ja isovanhemmat lasten mukaan uimahalliin. Arvioimme, että lasten mukana tulevat aikuiset tulevat uimaan myös omalla ajallaan. Lasten harrastamisen (myös liikuntasalit ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille) maksuttomuuden lisäksi olemme kehittäneet vuoden 2023 aikana erilaisia malleja vähän liikkuvien aikuisten liikuttamiseen. Maksuttoman elintapaohjauksen tai terveyshuollon asiakkaat saavat erityisliikuntakortin (80 €/vuosi, osamaksulla), jonka kriteereihin on lisätty mielenterveysperusteiset diagnoosit, jotta esim. stressin tai masennuksen vuoksi uhkaava työkyvyttömyys voitaisiin kampittaa mahdollisimman varhain. Toinen uudistus liittyy kasvavaan kansansairauteemme. Aikaisemmin erityisliikuntakortin painoindeksi, BMI oli 32 ja nyt olemme laskeneet sen 28:aan, jotta asiakkaalla on helpompi lähteä liikkeelle ennen kuin paino nousee sairaalloisen lihavuuden rajoille.
Erityisliikuntakortillamme pääsee koko uimala-urheilutalon palveluiden piiriin, uinnin ja kuntosalin lisäksi tarjoamme eritasoisia liikuntaryhmiä ja myös vapaaehtoisten vertaisohjaajien vetämiä ryhmiä on useita viikossa. Erityisliikuntakorttia vastaava Seniori-passimme (70 €/vuosi, osamaksulla) mahdollistaa 65-75-vuotiaiden asukkaidemme liikkumisen ja vuoden 2024 alusta yli 75 -vuotiaat ovatkin saaneet passinsa maksutta.
Yhteistyö hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluiden kanssa mahdollistaa elintapaohjaajien kirjaukset asiakkaiden tietokantaan, joten voimme raportoida hoidosta vastaaville toimijoille aktiivisesti asiakkaan kehittymisestä tai mahdollisista tukitoiveista. Hyvinvointialueen työntekijät luottavat meidän tekemiseemme, joten yhteistyö on sujuvaa. Kauhajoen kaupunki käyttää koko Hyte-kertoimen valtionosuuden lisäosan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, joten meillä on riittävät resurssit kehittämistyöhön ja maksuttomien palveluiden mahdollistamiseen.
Tulokset
Ennustuksemme on toteutunut ja huoltajien lisäksi isovanhemmat ovat tuoneet lapset uimaan. Erityisen hieno kokemus maksuton uinti on ollut muualla asuvien perheiden loma-aktiviteettina, koska kaikki lapset pääsevät uimaan maksuttomasti, eivät vain kaupunkimme asukkaat. Ikääntyvien kävijöiden määrä on lisääntynyt perheiden lisäksi todella hienosti ja, kun isovanhemmat ovat tuoneet lapsia uimaan, tulevat he myös omalla ajallaan useammin. Kauhajoella lapset käyvät uimakoulun jo vauvana ja miltei kaikki lapset oppivat uimaan viimeistään koulussa, jolloin he voivat saada myös erityisopetusta uinnista. Uintitaidon kehittyminen mahdollistaa lasten harrastamisen myös omissa kaveripiireissään, eivätkä huoltajat tarvitse olla aina mukana. Elintapaohjauksen asiakasmäärät ovat nousseet hurjasti ja samoin erityisliikuntakorttien ja Seniori-passien hakijat, mikä osoittaa ideamme onnistuneet. Olemme saaneet kiitosta sekä omilta asukkailtamme ja luottamushenkilöiltämme että hyvinvointialueen päättäjiltä. Se mikä tässä on talouden kannalta erikoista uimahallimme tulot ovat nousseet vuosi vuodelta. Eli kaikki voittavat!
Linkit
https://kauhajoki.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/liikuntapalvelut/Yhteyshenkilöt
Eija Liikamaa
eija.liikamaa(ät)kauhajoki.fi
Hyvinvointijohtaja
Kauhajoen kaupunki
eija.liikamaa(ät)kauhajoki.fi
Hyvinvointijohtaja
Kauhajoen kaupunki
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät