26.9.2024
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, vanhuspalvelut, Vantaa

Monimuotoisuusohjelma

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Monimuotoisuusohjelman tausta ja tarkoitus nousi käytännön tarpeesta. Monimuotoisuus on ajankohtainen aihe, joka vaikuttaa niin henkilöstön, kun asiakkaidemme hyvinvointiin.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on monikulttuurinen ja monimuotoinen. Esimerkiksi muiden kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus väestöstä on alueella maan suurin, yli 23,4 % asukkaista. Vuonna 2030 muunkielisten osuuden ennustetaan olevan noin 32 prosenttia alueen asukkaista.

Päästäksemme aidosti tunnistamaan tämänhetkisen tilannekuvan sekä tarpeet ja toiveet, kartoitimme vanhuspalvelujen henkilöstön näkökulmaa. Tilannekuva haluttiin tehdä mahdollisimman laajasti, kuulemalla mahdollisimman monen VAKElaisen ajatuksia ja käsityksiä monimuotoisuuden kohtaamisesta ja sen kehittämisestä.

Monimuotoisuusohjelma käsittelee monimuotoisuutta henkilöstön näkökulmasta. Henkilöstön monimuotoisuus tarkoittaa työntekijöiden erilaisuutta esimerkiksi iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, kielen tai koulutustaustan osalta.

Hyvinvointialueen henkilöstötilanne on kriittinen ja jotta hyvinvointialue onnistuu perustehtävässään, sen painopiste on oikeudenmukaisessa ja osaavassa johtamisessa sekä motivoituneessa ja asiakkaiden tarpeita vastaavassa henkilöstössä. Tähän yhtenä ratkaisuna nähdään panostaminen henkilöstökokemukseen. Se millaisena työnantajana hyvinvointialueemme nähdään ja koetaan, on suorat vaikutukset henkilöstön veto- ja pitovoimaan. Henkilöstökokemukseen vaikuttavat kuitenkin työntekijöiden yksilölliset tarpeet, jonka vuoksi onnistuneeseen henkilöstökokemukseen tarvitaan useita erilaisia toimenpiteitä.

Tämän lisäksi Suomessa on paljon työnantajien monimuotoisuustyöhön velvoittavaa lainsäädäntöä. Osa lainsäädännöstä pyrkii syrjinnän estämiseen ja takaamaan yhdenvertaisuutta. Tämän lisäksi EU:n direktiivit ohjaavat lainsäädäntöä ja kasvattavat näin monimuotoisuustyön vaatimuksia. Esimerkkeinä näistä ovat palkka-tasa-arvon edistäminen sekä ihmisoikeuksista huolehtiminen.

Suomen laissa on kahdeksan lakia, jotka ohjaavat ja velvoittavat työnantajaa edistämään monimuotoisuustyötä. Näitä ovat Suomen perustuslaki (731/1999), yhdenvertaisuuslaki (1325/2014), tasa-arvolaki (609/1986), työsopimuslaki (55/2001), työturvallisuuslaki (738/2002), laki yksityisyyden suojasta työelämässä (759/2004), kuluttajansuojalaki (381/1978) sekä rikoslaki (39/1889).
Ratkaisu
Monimuotoisuusohjelman työstäminen aloitettiin vanhuspalvelujen monimuotoisuustyöryhmän toimesta järjestelmällä kolme työpajaa. Työpajat toteutettiin ajalla marraskuu 2023–tammikuu 2024. Ensimmäinen monimuotoisuustyöpaja pidettiin hoiva-asumisen henkilöstölle, toinen lähijohtajille ja kolmas työsuojelulle ja HR:lle. Tavoitteena oli saada työpajojen kautta mahdollisimman monipuolinen kuva monimuotoisuudesta ja osallistaa henkilöstöä jo alkumetreillä monimuotoisuusohjelman työstämiseen.
Työskentelytapa tukee osaltaan myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallisuusohjelma 2023–2025:n tavoitteita henkilöstön osallisuuden edistämisestä sekä henkilöstön osallistumista yhteisten toimenpiteiden kehittämiseksi.

Työpajoihin osallistui yhteensä 40 henkilöä. Monimuotoisuusohjelmassa haluttiin aidosti osallistaa henkilöstä ohjelman kehittämiseen, jotta ohjelma on mahdollisimman vaikuttava ja jotta se vastaisi henkilöstön tarpeisiin. Ohjelman toimenpiteet ovat nousseet työpajan tuotoksista.
Tulokset
Monimuotoisuusohjelman toimenpide-ehdotukset ovat nousseet työpajoista. Toimenpiteiksi valittiin neljä kokonaisuuta. Toimenpiteitä arvioidaan tarvittaessa.
1) Johtajien, henkilöstön ja partnereiden osaamisen edistäminen työelämän monimuotoisuudesta
• Hyvää työtä! -valmennukset 2024 lähijohdolle ja henkilöstölle
• Monikulttuurisuus-valmennus johdolle, lähijohdolle sekä henkilöstölle
2) Monimuotoisuuden asiantuntija (HR)
• Monimuotoisuusohjelman toimeenpanija ja arvioija
• Roolinsa edelläkävijä
3) Johtaminen vahvistamassa henkilöstökokemusta
• Henkilöstön yksilöllisten tarpeiden huomioiminen
• Kulttuuritarpeiden mukaisten vaatteiden mahdollistaminen
4) Monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen rekrytoinnissa
• Rekrytointiprosessi, mm. hakuilmoitukset
• Eri työelämätarpeiden tunnistaminen ja edistäminen

Jatkotoimenpiteet

Monimuotoisuusohjelman jatkotoimenpiteinä on työstää toimenpide-ehdotusten avulla vanhuspalveluiden ja HR:n kanssa yhteistä VAKE-tasoista monimuotoisuusohjelmaa, joka jalkautuu koko hyvinvointialueen henkilöstölle.

Selvitämme myös monimuotoisuuslausekkeen käyttöönottoa, jonka avulla pystymme viestittämään arvostavamme monimuotoisuutta ja kannustaa vähemmistön edustajien hakemaan työpaikkojamme. Monimuotoisuusohjelmaa arvioidaan ja päivitetään monimuotoisuustyöryhmän toimesta kaksi kertaa vuodessa.
Linkit
Liitteet

Yhteyshenkilöt

Silja Gröndahl
silja.grondahl(ät)vakehyva.fi
Projektipäällikkö
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Helena Soilas
helena.soilas(ät)vakehyva.fi
Tehtäväaluepäällikkö
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta