9.10.2024
Raision kaupunki/ Kuloisten päiväkoti, Raisio

Päiväkodin henkilöstön ryhmäytymisen ja työhyvinvoinnin tukeminen

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Pohdimme varhaiskasvatusjohtajan kanssa viime keväänä, mitä voisimme tehdä toisin tulevana toimintakautena, koska päiväkodin kuluva toimintakausi oli ollut haasteellinen. . Tavoitteena oli uusien tiimien ryhmäytymisen tukeminen siten, että päiväkodin henkilöstön yhteistyö saataisiin sujuvammaksi.
Ratkaisu
Aloitimme uuden toimintakauden mahdollistamalla jokaiselle tiimille yhden kehittämispäivän, jonka aikana he saivat miettiä arvoja, suunnitella tulevaa toimikautta ja kirjata asioita tiimisopimukseen. Muiden ryhmien aikuisia siirrettiin kehittämispäivässä olevaan ryhmään lapsimäärän mukaisesti. Jokaiselle ryhmälle järjestettiin tiimipäivän jälkeen lisäksi vuorotellen aikaa myös oppimisympäristöjen muokkaamiseen, jotta oppimisympäristöt vastaisivat paremmin juuri heidän tavoitteitaan, arvojaan ja lapsiryhmää.

Kolmantena työpäivänä alkoi vielä työnohjaus, jonka aiheena on ryhmäytyminen. Työnohjausta on kaiken kaikkiaan kolme kertaa, aina kaksi tuntia kerrallaan. Kaksi työnohjausta on jo olut ja kolmas on tulossa ihan lähiaikoina. Osana työnohjausta oli tehtäviä, jotka liittyvät ryhmäytymiseen.

Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi panostamme vielä enemmän varhaiskasvatuksen opettajien yhteiseen suunnittelu-, arviointi- ja kehittämisaikaan (SAK aika), jolla saadaan yli ryhmärajojen menevää yhteistyötä kehitettyä. Vahvistamme myös pedagogisten palavereiden sisältöä ja aikataulutusta, niin opettajien kun lastenhoitajien palavereihin. Samat asiat viedään aina molempiin palavereihin. Näin saadaan koko henkilöstön mielipiteet kuuluviksi.

Työnohjaus tapahtui työpäivän aikana. Saimme muiden yksiköiden esihenkilöiden avulla henkilöstöä valvomaan lapsia aina sen kahden tunnin aikana, kun meillä oli työnohjausta. Työnohjauksen avulla olemme ottaneet puheeksiottamisen mallin käyttöömme henkilökunnan kesken. Lisäksi olemme laatineet uudet työpaikan pelisäännöt. Tässä kehittämistyössä ovat mukana johto, esihenkilö, kasvatushenkilöstö sekä työnohjaaja.
Kustannuksena on ollut työnohjaajan palkkio.
Tulokset
Olemme saaneet yhteistyön toimimaan, autamme toisiamme yli ryhmärajojen. Käytämme tiloja yli ryhmärajojen. Työyhteisössä puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja ongelmatilanteita ratkotaan yhdessä hyvässä hengessä keskustellen avoimesti kaikkien mielipiteitä kuunnellen ja kunnioittaen.

Varhaiskasvatuksen johdon käynnin yhteydessä saatiin palautetta kasvatushenkilöstöltä. He toivat vahvasti esille, miten paljon he arvostivat toimintakauden alkuun tehtyjä satsauksia. Ryhmäytyminen on helpompaa , kun siihen annetaan aikaa ja resursseja.

Myös asiakasperheiltä on tullut positiivista palautetta ilmapiirin paranemisesta sekä myös työntekijöiden hyvinvoinnista ja työmotivaatiosta. Tämä näkyy suoraan lasten hyvinvoinnissa ja viihtyvyydessä sekä positiivisena ilmapiirinä. Lisäksi kehittämistyön vaikutukset näkyvät myös erittäin vahvasti sairaspoissaolojen huomattavalla vähentymisellä.
Näin säästöä on tullut paljon. Kehittämistyötä jatketaan koko toimikauden.

Yhteyshenkilöt

Katja Lindström-Leppähaara
katja.lindstrom-leppahaara(ät)raisio.fi
Päiväkodinjohtaja
Raision kaupunki, Sivistyskeskus
Nina Ali-Keskikylä
nina.ali-keskikylä(ät)raisio.fi
Varhaiskasvatuksen johtaja
Raision kaupunki, Sivistys- ja vapaa-aikatoimiala
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta