17.8.2022
Ylöjärven kaupunki, Ylöjärvi

Perustason mielenterveys- ja päihdetyön toimintamalli

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Tarve perustason mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämiselle on tunnistettu osana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Avomuotoiset peruspalvelut ovat mielenterveys- ja päihdepalvelujen ensisijaisia toteuttajia, mutta hoitovelka ja asiakasmäärät ovat kasvaneet viime vuosina. Lisäksi painopiste on vahvasti erityistason palveluissa.

Mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvät haasteet ovat yleisiä. Mielenterveys- ja päihdehäiriön tunnistaminen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja viive tunnistamisessa, ennaltaehkäisyssä ja tuen saamisessa voi olla pitkä. Samaan aikaan on osoitettu, että tiedon ja tuen saaminen viipymättä edistää mielenterveyttä ja auttaa toipumisessa.

Mielenterveysosaamisen vahvistaminen on ajankohtaisesti esillä mm. Mielenterveysstrategiassa.
Kohdekunnan sosiaali- ja terveysalan työntekijät toivat osaamiskartoituksessaan esille toiveen erityisesti puheeksiottamisen ja tunnistamisen keinojen vahvistamisesta.



Ratkaisu
Perustason mielenterveys- ja päihdetyön toimintamallin tarkoituksena on tarjota työkaluja mielenterveys- ja päihdetyön työn tueksi. Toimintamalli sisältää keinoja kohtaamisen, puheeksi ottamisen, kartoittamisen, ohjauksen sekä perheiden huomioimisen tueksi. Tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden mielenterveysosaamista sekä palvelujen saatavuuden ja laadun parantaminen perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Toimintamallin periaatteista säädetään terveydenhuoltolaissa, sosiaalihuoltolaissa ja mielenterveyslaissa, päihdehuoltolaissa sekä ehkäisevän päihdetyön järjestämisen laissa. Lisäksi toimintaa ohjaavat kansalliset suositukset, kuten Mielenterveysstrategia ja Päihde- ja riippuvuusstrategia, kiireettömän hoidon kriteerit, käypä hoito -suositukset, alueelliset hoito-ohjelmat sekä Mielenterveystalon näyttöön perustuvat toimintamallit.

Toimintamallin rakensi Ylöjärven kaupungin monialainen kehittäjätiimi, joka koostui työntekijöitä terveyskeskuksesta, sosiaalityöstä ja päihde- ja mielenterveystiimeistä. Mukana kehittämisessä on ollut myös kokemusasiantuntijat, sekä järjestöjä. Toimintamalli koottiin yhteiskehittäen olemassa olevia ja näyttöön perustuvia toimintamalleja hyödyntäen.
Tulokset
Toimintamallin avulla vahvistettiin perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöiden mielenterveys- ja päihdetyön osaamista sekä tiivistettiin monialaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Hoidon porrastuksen mukaisesti ensisijainen tuki tapahtuu perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Liitteet
Perustason mielenterveys- ja päihdetyön toimintamalli.pdf

Yhteyshenkilöt

Suvi Saarinen
suvi.saarinen(ät)ylojarvi.fi
Hankekoordinaattori
Ylöjärven kaupunki, kehittämishankkeet
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat