17.10.2024
Jyväskylän kaupunginkirjasto, kirjastopalvelut,
Jyväskylä
Robotit tulivat kirjastoon!
Tykätty
1
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Kirjastot toimivat nykyisin pitkälti seudullisina yhteenliittyminä, ns. kirjastokimppoina. Kirjastojen yhteistyöhön sisältyy myös kirjastoaineiston kuljettaminen sekä oman kunnan sisällä että kuntarajojen yli. Kirjastoammattilaiset hoitavat kirjastologistiikkaa ja kirjastoaineiston siirtely on raskasta. Henkilökunta kuormittuu logistisista töistä ja niistä aiheutuu myös rasitusvammoja ja sairauspoissaoloja. Isoa osaa nykyisistä kirjastorakennuksista ei ole suunniteltu näin laajalle logistiikalle.Erityisesti lähikirjastojen tilat usein ahtaita, eikä niihin aina mahdu isoja apuvälineitä, kuten nostimia. Kirjastotyö on myös vaihtelevaa ja liikkuvaa eikä isojen apuvälineiden siirtäminen asiakkaiden keskellä ole aina paras ratkaisu. Hankkeen ideana onkin testata, voisivatko puettavat apuvälineet vähentää kuormitusta ja ehkäistä TULES-poissaoloja. Voisiko esimerkiksi hyllytyksen ja nostojen apuväline kulkea mukana päälle puettuna?
Eksoskeletonit ovat puettavia laitteita, jotka tukevat ja auttavat liikettä tai laajentavat ihmiskehon kykyjä. Aktiiviset eksoskeletonit käyttävät moottoreita, hydraulijärjestelmiä tai pneumaattisia järjestelmiä parantamaan ihmisen voimaa tai vähentämään kehon energiankulutusta. Ne siis lisäävät kehon inhimillisiä kykyjä konevoimalla. Passiiviset eksoskeletonit käyttävät elastisia materiaaleja energian varastoimiseen ja vapauttamiseen. Joustavat materiaalit, jouset tai vaimentimet varastoivat energiaa ja vapauttavat sitä tarvittaessa. Passiiviset eksoskeletonit eivät kuitenkaan lisää inhimillisiä kykyjä eikä niissä tarvita ulkoisia voimanlähteitä.
Yleisesti eksoskeletonit antavat mekaanista tukea pitkäaikaisiin tai toistuviin liikkeisiin: seisomiseen, istumiseen, kumartumiseen tai kurkottamiseen. Ne auttavat liikkumaan ja suorittamaan fyysisesti vaativia tehtäviä, ja ehkäisemään rasitusvammojen syntymistä.
Ratkaisu
Hanke toteutettaan kirjastojen toiminnan kehittämiseen liittyvänä kokeiluhankkeena vuosina 2023-2024 osittain Avin rahoituksella. Toimintaa testataan käytännössä kokeilemalla erilaisten laitteiden soveltuvuutta arjen kirjastotyössä. Kohderyhmänä ovat erityisesti kirjastovirkailijat, kirjastonhoitajat ja vahtimestarit. Testausta tehdään mm. seuraavissa töissä: kirjalaatikoiden pakkaaminen ja purkaminen, rullakoiden pakkaaminen ja kuormien kuljetus, palautusautomaatilla työskentely, palautusten käsittely ja lajittelu ja hyllytys.Yhteistyökumppaneina on ollut alan yrityksiä, työterveys Aalto (fysioterapia) sekä Jyväskylän yliopiston tutkijoita, jotka tutkivat ihmisen ja koneen vuorovaikutusta.
Tulokset
Hanke on nyt loppusuoralla. Testien mukaan osa laitteista ei sovellu kovinkaan hyvin kirjastotyöhön, osa taas voisi kirjastologistisissa töissä toimia. Olemme testanneet pääsääntöisesti passiivisia eksoskeletoneja. Hankkeesta tulee loppuraportti tämän vuoden lopulla, jossa erittelemme tulokset tarkemmin.
Liitteet
Eksoposteri final (102 x 152 cm).pdfYhteyshenkilöt
Hanna Martikainen
hanna.t.martikainen(ät)jyvaskyla.fi
palvelupäällikkö
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut
hanna.t.martikainen(ät)jyvaskyla.fi
palvelupäällikkö
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut
Mari Haatainen
mari.haatainen(ät)jyvaskyla.fi
kirjastonjohtaja
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut, Palokan, Tikkakosken ja Vesangan kirjastot
mari.haatainen(ät)jyvaskyla.fi
kirjastonjohtaja
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut, Palokan, Tikkakosken ja Vesangan kirjastot
Tiina Vehkoo
tiina.vehkoo(ät)jyvaskyla.fi
osastonjohtaja
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut, Lainauspalvelut
tiina.vehkoo(ät)jyvaskyla.fi
osastonjohtaja
Jyväskylän kaupunki, kirjastopalvelut, Lainauspalvelut
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö
ja henkilöstö