9.10.2024
Tuusulan kunta - varhaiskasvatuspalvelut, Tuusula

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu Tuusulan varhaiskasvatuksessa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kesäkuun 2023 alusta varhaiskasvatusta on velvoittanut toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) sekä yhdenvertaisuuslaki (1325/2014).

Tuusulan varhaiskasvatuksessa haluttiin luoda toiminnalliseen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitteluun prosessi, joka tukee päiväkodin johtajia ja henkilöstöä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelussa. Tavoitteena oli, että päiväkotien johtajat ja henkilöstö saavat tälle työlle tarpeeksi tietoa ja ohjeistuksia, joiden avulla suunnitelmatyö helpottuisi.
Ratkaisu
Toiminnallista tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnittelua on aloitettu Tuusulan varhaiskasvatuksessa keväällä 2023 luomalla varhaiskasvatuksen esihenkilöille oma Teams-kanava suunnittelutyön tueksi. Sekä päiväkodin esihenkilöt että päiväkotien henkilöstö osallistuivat toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun liittyviin koulutuksiin.

Esihenkilöpäivien rakenteessa suunnittelutyötä pidettiin keskusteluissa mukana ja annettiin mahdollisuus saada ja jakaa ideoita suunnitteluun, selvitykseen, toimenpiteisiin ja arviointiin.

Yhtenä tärkeänä tavoitteena on ollut ja on edelleen yhteisöllisyyden luominen ja yhdessä tekemisen meininki. Vaikkakin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat tehdään päiväkotitasolla, olemme halunneet yhdessä ideoiden ja toisiamme sparraten viedä tätä asiaa eteenpäin esihenkilöiden kesken.

Olemme esimerkiksi hyödyntäneet tulevaisuuden muistelu -työskentelyä, jonka avulla visiomme, miltä Tuusulan varhaiskasvatuksessa näyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta vuonna 2025.

Toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun prosessissa pidettiin mukana myös kunnassa toimivat yksityiset päiväkodit käymällä läpi ohjeistuksia ja keskustelemalla yhteisissä tapaamisissa. Lisäksi yksityisten päiväkotien Teams-alustalla oli koottuna koulutukset ja materiaalit suunnittelutyön tueksi. Syksyllä 2024 toteutamme vielä erääseen yksityiseen päiväkotiin yksityisten päiväkotien edustajien kanssa vierailun, jossa teemana on oppimisympäristön muokkaaminen tasa-arvo- ja yhdenvertaissuusuunnittelun näkökulmasta.
Tulokset
Jo prosessin aikana huomattiin, että suunnittelutyön aikana käydyt keskustelut toivat paljon uusia näkökulmia omaan tapaan tehdä työtä varhaiskasvatuksessa. Prosessissa osallistettiin lapsia esimerkiksi lasten kokousten, kyselyiden ja haastatteluiden avulla.
Myös huoltajia otettiin mukaan työskentelyyn esimerkiksi päiväkotien huoltajakyselyiden avulla. Eräässä huoltajakyselyssä nousi esille, että isät kokivat, ettei heitä kohdata vasukeskusteluissa samalla tavalla kuin äitejä, ja että isien osallistuminen vasukeskusteluun on vähäisempää. Tämä herätti henkilökunnan pohtimaan syitä tähän, ja kiinnittämään asiaan huomiota.

Koko prosessin avulla olemme myös huomanneet kehitettävää koko kunnan tasolla. Esimerkiksi kuvakatalogissamme ei ole ollut kuvia monimuotoisuudesta. Tämä nostettiin kuntatasoiseksi kehityskohteeksi ja nyt olemme saaneet kuvakatalogiimme näkymään monimuotoisuutta.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö jatkuu edelleen varhaiskasvatuksessa. Tuotimme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstämme videon esitettäväksi varhaiskasvatuksen Loisto-verkoston pääkaupunkiseudun alueelliseen tapaamiseen (video liitteenä). Olemme myös päässeet jakamaan Tuusulan kehittämistyötä Opetushallituksen Sanoista tekoihin -tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus -webinaariin alkuvuodesta 2024 (materiaali liitteenä).
Linkit
https://www.youtube.com/watch?v=zGHv6MgtwVI
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Tuusula_OPH%20webinaarin%20esitys%2C%20tasa-arvo%20ja%20yhdenvertaisuus.pdf

Yhteyshenkilöt

Sini Viitala
sini.viitala(ät)tuusula.fi
Varhaiskasvatuksen asiantuntija
Tuusulan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta