16.10.2024
Ylöjärven kaupunki, hyvinvointipalvelut, Ylöjärvi

Tiedosta käytäntöön - hyvinvointitiedolla johtaminen ja hyvinvointiteot

Kehitteillä

Tarve ja tavoitteet
HYTE-kerroin on valtionosuuden lisäosa ja kannustin, joka palkitsee kuntia niiden tekemästä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä. Se perustuu sote-uudistukseen, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäväksi, mutta kuntien vastuu hyvinvoinnin edistämisestä säilyy. HYTE-kerroin on kirjattu lakiin kunnan peruspalvelujen valtionosuuden 15 §:ssä.

HYTE-kertoimen suuruus määräytyy 21 indikaattorin perusteella, jotka jakautuvat prosessi- ja tulosindikaattoreihin. Kunnan saama summa lasketaan kaavalla, joka huomioi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen perushinnan, asukasluvun ja HYTE-kertoimen.

HYTE-kertoimeen vaikuttaa kunnassa tehtävä poikkihallinnollinen ja vaikuttava hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö, mutta se ei valtionosuuden lisäosana suoraan kohdennu arjen hyvinvointityöhön. Ylöjärvellä lähdettiin pohtimaan tähän muutosta.

Ylöjärven kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisen (HYTE) työryhmä esitti hyte-toimintarahan käyttöönottoa. Sen avulla toteutettaisiin hyvinvointitekoja ajankohtaisiin ilmiöihin vaikuttaen. Tieto ajankohtaisista ilmiöistä saadaan HYTE-indikaattoreista sekä palvelualojen arjesta. Tavoitteena on, että poikkihallinnollisessa hyvinvointityössä päästäisiin koordinaatiosta ja seurannasta lähemmäksi käytäntöjä ja arjen hyvinvointitekoja.

Ratkaisu
Pilotoitiin HYTE-toiminrarahan käyttöönottoa vuoden 2024 aikana. Prosessi eteni seuraavasti:

1. Luotiin esitys toimintarahan käytöstä osana talousarvioprosessia.
2. Päätöksenteko toteutettiin talousarvioprosessin mukaisesti.
3. Laadittiin toimintaohjeet HYTE-toimintarahan hakemisesta, käytöstä sekä raportoinnista.
4. Tunnistettiin HYTE-indikaattoreiden esiin nostamia tarpeita, joihin pyritään vaikuttamaan.
5. Kerättiin HYTE-yhteistyöryhmiltä esityksiä käyttökohteista ja toimintatavoista.
6. Myönnettiin esityksien pohjalta HYTE-toimintarahaa yhteistyöryhmien käyttöön.
7. Hyvinvointitekojen toteuttamista:
- harrastussetelin pilotointi,
- julkisen pyörähuoltopisteen hankinta,
- verkkomuotoisen elintapaohjauksen kehittäminen ja toteutus,
- heijastinpuu -kampanja,
- vanhemmuuden tuki - luento,
- henkilökunnan osaamisen vahvistaminen koulutuksellisella tilaisuudella.
8. Kokemusten kerääminen
9. Toiminnan seuranta ja arvointi

HYTE-toimintarahan myöntämisestä vastasi hyvinvointipäällikkö yhteistyössä hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisen yhteistyöryhmän kanssa. Toteutuksesta vastasi HYTE-yhteistyöryhmät, joita Ylöjärvellä on neljä.
Tulokset
HYTE-toimintarahan käytön myötä yhteistyöryhmien toiminnassa päästiin toteuttamaan konkreettisia hyvinvointitekoja ja vaikuttamaan ajankohtaisiin ilmiöihin, joita toimintavuoden aikana on noussut esille. Taustalla on HYTE-indikaattoreiden esiin nostamia tarpeita, joihin näillä yhteisesti toteutetuilla toimilla pyritään vaikuttamaan, joten muutosta tapahtui myös tiedolla johtamisen näkökulmasta.

Toimintaraha on lisännyt poikkihallinnollista ja monialaista yhteistyötä ja lisännyt hyvinvointityön näkyvyyttä arjessa. Toteutuksissa on ollut mukana kaupungin työntekijöitä eri osastoilta, kolmannen sektorin toimijoita.

Säästöjä ei osata vielä arvioida, mutta toiminta lähtee siitä oletuksella, että nopealla ja oikea-aikaisella reagoinnilla ajankohtaisiin ilmiöihin ennaltaehkäistään ongelmien kehittymistä ja vähennetään tulevia palvelutarpeita.

Yhteyshenkilöt

Suvi Saarinen
suvi.saarinen(ät)ylojarvi.fi
Hyvinvointipäällikkö
Ylöjärven kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta