5.10.2023
Kangasalan kaupunki, Ruutanan varhaiskasvatus ja esiopetus, Kangasala

Työhyvinvointikeskustelupohja

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Lähdin laatimaan voimavara- ja ratkaisukeskeistä keskustelupohjaa henkilöstön työhyvinvoinnin kartoittamiseksi ja tukemiseksi. Tarkoitus oli myös sen avulla tutustua henkilöstöön paremmin, sillä aloitin yksikössä uutena esihenkilönä.

Keskustelupohjan avulla esihenkilö ja työntekijä tunnistavat työntekijän omia työhön liittyviä voimavara- ja kuormitustekijöitä. Keskustelun tarkoitus on auttaa työntekijää voimaantumaan olemassa olevien voimavarojensa avulla. Tarkoitus on lisäksi yhdessä lähiesihenkilön kanssa pohtia ratkaisuja olemassa oleville kuormitustekijöille työntekijän työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Tarkastelussa huomioidaan yksilön omat vaikuttamismahdollisuudet sekä työskentelytiimin ja työyhteisön voimavarat kuormitustekijöiden vähentämiseksi. Myös esihenkilötyön näkökulma oman henkilöstönsä työhyvinvoinnin edistämisessä huomioidaan.
Ratkaisu
Otin keskustelupohjan käyttöön ensin omassa yksikössäni syksyllä 2023 ja kävin keskustelun henkilöstöni kanssa yksitellen. Aikaa keskusteluun kului noin tunti. Mainitsin keskustelupohjasta oman palvelualueeni kollegoille ja yksi varhaiskasvatusyksikön johtaja ottikin keskustelupohjan käyttöönsä viime kevään aikana hyvin tuloksin.

Varhaiskasvatuksen johtaja ja suunnittelija kiinnostuivat myös tekemästäni työstä ja jatkoimme sen lisäkehittämistä yhdessä. Kiinnitimme huomioita siihen, millä aikataululla sovittuihin asioihin palataan ja tarkastellaan työntekijöiden kanssa yhdessä toimenpiteiden vaikuttavuutta. Tänä syksynä esittelen keskustelupohjaa tarkemmin lähiesihenkilöille tarkoitetussa kokouksessa ja perehdytän kollegoitani sen käyttöön. Toivomme, että tyhy-keskustelupohjan käyttöön innostutaan muissakin yksiköissä.

Minulla ei ole ollut ulkopuolista rahoitusta tai asiantuntija-apua. Olen työstänyt lomakepohjaa omalla työajallani
Tulokset
Tutustuin uuteen henkilöstööni syvällisemmin keskustelujen pohjalta ja ymmärrykseni henkilöstön työhyvinvoinnin tilasta syveni. Saatoin tämän johdosta johtaa henkilöstöni työhyvinvointia tehokkaammin ja kohdennetummin. Puheeksiottokynnys madaltui, mikä osaltaan myös lisää työhyvinvointia ja toivottavasti vähentää myös poissaoloja. Henkilöstö selkeästi tuli tietoisemmaksi omista voimavaroistaan ja sillä on välitön vaikutus työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin.

Tällaiset kahdenkeskiset keskustelut lisäävät myös pitovoimaa alalla, sillä työntekijälle tulee kokemus omasta merkityksellisyydestään, kun esihenkilö järjestään keskustelun avulla aikaa henkilökohtaiseen kohtaamiseen
Liitteet
Tyhy-keskustelupohja (1) (3).pdf

Yhteyshenkilöt

Sari Laurila
sari.laurila(ät)kangasala.fi
Varhaiskasvatusyksikön ja esiopetusyksikön johtaja
Kangasalan kaupunki
Marjo Vesa
marjo.vesa(ät)kangasala.fi
Varhaiskasvatuksen johtaja
Kangasalan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta