17.10.2024
Kainuun hyvinvointialue, Kajaani

Työntekijäkokemuksen (QWL:n) mittaamisella tietoa vaikuttavaan esihenkilötyöhön

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kainuun Sotessa toteutettiin ESR rahoitteinen Tiedosta työhyvinvointia -hanke 2020-2023. Työntekijäkokemustietoa haluttiin lähteä hyödyntämään organisaation tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Tavoitteena oli edistää organisaation työntekijöiden työelämän laatua.
Ratkaisu
Organisaation työhyvinvointikyselyksi vaihdettiin QWL(quality of working life)-kysely, joka tuo esiin todellisen kehittämispotentiaalin henkilöstön suorituskyvystä ja antaa esihenkilöille suoraan tiedon, mihin on vaikuttavinta keskittää esihenkilön rajalliset resurssit ihmisten johtamisessa.

Organisaatiossa lähdettiin toteuttamaan QWL kyselyjä 2×vuodessa. Tulosten käsittelyssä sparrattiin esihenkilöitä ja QWL ymmärrystä vahvistettiin QWL tutkijan ja Lapin yliopiston henkilöstötuottavuuden dosentti Marko Kestin avulla. Organisaation kehityskeskustelulomake uudistettiin, esihenkilöiden osaamista vahvistettiin Tuottava esimies -simulaatiopelin avulla ja organisaation rakennettiin Työelämän laadun verkkovalmennus, joka tukee QWL -tiedolla johtamista.

Esihenkilöille tuotettiin taito- ja osaamisvaatimukset suositus, sekä arjen työkaluksi esihenkilötyön itsearviointi työkalu ja lähiesihenkilötyön vuosikello. Kehittämisessä olivat mukana henkilöstöpalvelut ja esihenkilöt.
Tulokset
Organisaation QWL-indeksi on noussut 8,7% prosenttia reilussa kolmessa vuodessa (joulukuu2020-toukokuu2024), vaikka organisaatio on muuttunut kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi ja epävarmuutta on tuonut mm. korona ja johdon vaihtuminen. Organisaatiossa tehdyn muutoskyvykkyyden analyysin mukaan ihmisten johtaminen on parantunut organisaatiossa ja QWL-tulosten pohjalta esihenkilötyöhön ollaan tyytyväisempiä nyt kuin vuonna 2022.

Paremman QWL:n on tutkittu parantavan asiakastyön laatua ja henkilöstötuottavuutta. Kehittämistä jatketaan edelleen Kestävän kasvun Kainuu 2 hankkeessa porautuen QWL-kyselystä saatavan muutoskyvykkyyden analyysin ja sen pohjalta muutoskyvykkyyden vahvistamisen parissa. Jatketaan QWL kyselyn automatisointia ja henkilöstötuottavuuden analysointia, sekä organisaation johtamisen kehittämistä, millä tavoitellaan tyytyväisiä työntekijöitä, laadukasta asiakkaiden palvelua ja organisaation parempaa tuottavuutta.

Tämän päivän yhteiskunnassa hyvinvointialueita edellytetään myös vahvaa muutoskyvykkyyttä, jota voidaan vahvistaa organisaation systemaattisella johtamisen, esihenkilötyön ja toimintaympäristön kehittämisellä. QWL on meille mittari, jolla saamme työntekijäkokemustietoa organisaation ja esihenkilötyön tiedolla johtamisen tueksi siten, että voimme kohdentaa rajalliset esihenkilötyön resurssit aina kulloinkin vaikuttavimpiin johtamiskäytänteisiin. QWL teoria tuo meille tutkittua tietoa henkilöstön suorituskyvyn johtamisesta ja tätä tietoa meidän tulee hyödyntää organisaation johtamiskulttuurin rakentamisessa, sekä esihenkilötyön johtamisessa ja tukemisessa.
Liitteet
Tiedosta-loppuraportti 2020-2023 (1).pdf

Yhteyshenkilöt

Outi Väyrynen
outi.vayrynen(ät)kainuu.fi
Projektijohtaja
Kainuun hyvinvointialue
Marko Kesti
marko.kesti(ät)ulapland.fi
Vieraileva tutkija
Lapin yliopisto
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta