10.10.2023
Kangasalan kaupunki, sivistyskeskus,
Kangasala
Yhdyspintatyön ohjaus- ja seurantaryhmä
Tykätty
4
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Suomessa toimeenpantiin 1.1.2023 yksi historian suurimmista kuntia koskevasta uudistuksesta. Kuntien järjestämisvastuulla olleet sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettiin pääosin maakuntien laajuisten organisaatioiden harteille. Samalle organisaatiolle siirtyi myös pelastustoimen järjestämisvastuu.Kunnilla on edelleen lakisääteinen velvoite edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Tämä tehtävä on laaja-alainen, poikkihallinnollinen ja sitä tehdään kaikilla kunnan toimialoilla koko ajan. Keskeisinä yhteistyökumppaneina tässä työssä ovat uudet hyvinvointialueet.
Kangasalan yhdyspintatyön ohjaus- ja seurantaryhmä perustettiin kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteisiä tavoitteita ja toimintoja ohjaamaan, seuraamaan ja yhdyspintojen toimintaa kehittämään.
Ratkaisu
Kangasalla oli vuoden 2021 puolivälistä vuoden 2022 loppuun kerran kuukaudessa kokoontunut sisäinen sote-siirron ohjausryhmä, joka koostui kaupungin keskeisistä viranhaltijoista. Tämä toimintatapa koettiin hyväksi ja sisäistä tilannetietoisuutta lisääväksi. Syksyllä 2022 pohdimme, miten jatkossa toimisimme, jotta yhdyspintatyö olisi hallittua ja tieto liikkuisi hyvin eri organisaatioiden välillä. Halusimme jatkaa vuonna 2021 alkanutta työskentelyä nyt tosin uudella toimeksiannolla. Tunnistimme, että yhdyspintatyötä pitää johtaa ja sille pitää yhteisesti suunnitella prosessi. Tulevaa yhdyspintatyötä lähdimme suunnittelemaan pienellä ydinjoukolla syys-joulukuussa 2022 ja toteutukseen sen veimme tammi-helmikuussa 2023. Tuossa vaiheessa etsimme ja nimesimme kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksellä organisaatiostamme henkilöt, jotka toimivat vastinpareina hyvinvointialueen yhdyspintojen henkilöstölle.
Yhdyspintatyön edistämisen kokonaisvastuu tuli hyvinvointijohtajalle (sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja). Kehittämistyöhön osallistui kaupungin ylin johto ja asiasta informoitiin säännöllisesti myös luottamushenkilöitä ja omaa kuntiin jäävää henkilöstöä.
Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelee kaksi yhdyspintapäällikköä, joista toinen kuuluu Kangasalan kaupungin yhdyspintatyön ohjaus- ja seurantaryhmään. Kokoonnumme noin 1-2 kuukauden välein joko Teamsilla tai sovitusti livenä. Meillä on yhteinen Teams-kanava ja jokaisella yhdyspinnalla on nimetty vastuuhenkilö ja varahenkilö. Jokainen vastuuhenkilö vastaa oman yhdyspintansa ajankohtaisten asioiden ja kysymysten esille tuomisesta ja kirjaamisesta ennen kokousta OneNotessa olevalle kokouksen asialistalle. Jokainen myös esittelee keskeiset asiat omalta osaltaan palaverissa. Esille tulevat asiat käymme vielä kaupungin johtoryhmässä läpi ennen yhteistä yhdyspintapalaveria. Näin koko organisaatiomme pysyy kartalla siitä, missä vaiheessa kukin yhdyspinta menee ja mitä mihinkin kulloinkin kuuluu.
Työ tehtiin omin voimin eikä tästä syntynyt muita kuin työaikakustannuksia.
Tulokset
Tietoisuus uudenlaisen toiminnan käynnistymisestä ja sen vaikutuksista omaan työhön on kaikilla yhdyspintatyön ohjaus- ja seurantaryhmän jäsenillä lisääntynyt. Meillä on myös koko organisaationa säilynyt hyvä kokonaiskäsitys siitä, mitä juuri nyt on meneillään ja millaisia vaikutuksia puolin ja toisin uudistuksella on ja tulee vielä olemaan. Yhdyspintoihin ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvät asiat ovat myös säännöllisesti kerran kuukaudessa kaupungin johtoryhmän asialistalla. Yhteistä työtä tehdään kaikkien kaupunkilaisten hyväksi, vaikka toimijoita onkin nyt yhden lisäksi kaksi. Homma on niin sanotusti Kangasalla hanskassa.
Yhteyshenkilöt
Kati Halonen
kati.halonen(ät)kangasala.fi
Hyvinvointijohtaja
Kangasalan kaupunki
kati.halonen(ät)kangasala.fi
Hyvinvointijohtaja
Kangasalan kaupunki
Marjut Markkinen
marjut.markkinen(ät)kangasala.fi
Hyvinvointikoordinaattori
Kangasalan kaupunki, sivistyskeskus
marjut.markkinen(ät)kangasala.fi
Hyvinvointikoordinaattori
Kangasalan kaupunki, sivistyskeskus
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö
ja henkilöstö
Toimialat
Teemat
Henkilöstön pysyvyyden edistäminen Luottamuksen vahvistaminen Organisaation/työyhteisön kehittämisosaaminen Palvelu- ja kumppaniverkoston kehittäminen Palvelujen laatu ja asiakaslähtöisyys Prosessien ja toimintatapojen kehittäminen Toimintakulttuurin kehittäminen Viestinnän kehittäminen Yhteiskehittäminen Yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä