17.10.2024
Oulun kaupunki/Sivistys- ja kulttuuripalvelut ja Oulun seudun ympäristötoimi , Oulu

Lähekkö nää luontoon? Lähiluonnon hyvinvointivaikutusten lisääminen yhteistyöllä

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Oulun kaupungin hyvinvoinnin asiantuntijat tunnistivat tarpeen lisätä luonnosta saatavia hyvinvointivaikutuksia kaikkien ulottuville. Lähiluontoon pääsemisen helpottamiseksi saatiin nopeasti koottua yhteistyötahoja kaupunkiorganisaatiosta: hyvinvoinnin asiantuntijoita, liikuntakoordinaattori, asiantuntijoita nuorisopalveluista, kehittäjäopettajia sekä ympäristötoimen ympäristöasiantuntijoita. Samaan aikaan Sitralla tuli avoimeksi Luonto ja arki -kokeiluohjelma, Sitra Lab 7, johon tiimi valittiin keväällä 2024 mukaan.

Yhteiskehittämisen ja jaetun asiantuntijuuden voimin Oulun kaupungin poikkihallinnollinen tiimi käynnisti uuden Lähekkö nää luontoon? -toiminnan, jonka tavoitteena on tuoda lähiluonto osaksi oululaisten arkea. Tavoitteeksi asetettiin, että eri-ikäiset oululaiset pystyvät liikkumaan aiempaa enemmän luonnossa, kokevat luonnossa olemisen turvalliseksi, ovat enemmän tietoisia oman lähiympäristön mahdollisuuksista ja lähiyhteisöstä, jolloin herää myös kiinnostus kehittää ja pitää huolta omasta lähiluonnosta.

Lähekkö nää luontoon -toiminta tuo luonnon osaksi arkea ja tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden hyvinvoinnin edistämiseen. Kokeilussa tuodaan luonnosta kiinnostuneita toimijoita ja yksittäisiä ihmisiä yhteen mm. järjestämällä luontotapahtumia, työpajoja ja retkiä, joissa osallistujat saavat tutustua lähiympäristöönsä, toisiinsa ja oppia luonnon monimuotoisuuden merkityksestä. Samalla syntyi idea luontokaveriverkostosta, jonka avulla luonto voidaan tuoda lähemmäs myös niitä, joille se muutoin on haasteellista.
Ratkaisu
Oulun kaupungin poikkihallinnollisen tiimin Lähekkö nää luontoon -kokeilu Sitra Labissa käynnistyi huhtikuussa 2024, jolloin päästiin suunnittelemaan kokeilun toteuttamisen steppejä, haasteita ja visiota ulottuen seuraavaan vuoteen saakka. Toukokuussa työskenneltiin Sitran opastamana käyttäytymisen muutoksen äärellä, keskeisenä kysymyksenä tiimi pohti esimerkiksi sitä, miten oivallutetaan ja motivoidaan lisää toimijoita mukaan. Tiimi hahmotteli muutoskartan avulla ensimmäiseksi mukaan pyydettävät lähiverkostot sekä käyttäytymisen muutoksen kannalta merkittävät toimijat. Tässä kohtaa todettiin, että Oulun seudulla löytyy valtava joukko potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja usko kokeilun toteutumiseen vahvistui.

Kesän aikana tiimi valmisteli kokeilussa toteutettavan lähiluontokyselyn kuntalaisille ja suunnitteli alueellisia lähiluontotapahtumia. Syksyllä Lähekkö nää luontoon -toiminnan konkreettiset toimenpiteet käynnistyivät. Suunnitelmien toteuttamista tuki Sitralta saatu kokeilurahoitus. Lähekkö nää luontoon -toiminta sai omat verkkosivut ja visuaalisen ilmeen.

Kuntalaisille avattiin kysely, jolla kartoitetaan oululaisten kokemuksia ja ajatuksia lähiluonnosta. Kyselyssä selvitetään jatkokehittämisen tueksi ja taustatiedoksi, missä ja miksi oululaiset liikkuvat lähiluonnossa sekä mitkä tekijät estävät sinne lähtemistä. Kyselyn tulosten avulla kehitetään lähiluontoalueiden saavutettavuutta ja monipuolista hyödyntämistä. Kyselyn yhteydessä tiimi kartoittaa myös kiinnostusta osallistua myöhemmin käynnistettävään luontokaveriohjelmaan, jossa tarjotaan mahdollisuus oppia ja nauttia luonnosta yhdessä muiden kanssa.

Lähekkö nää luontoon -toiminnan lanseerauksen yhteydessä järjestettiin kolme alueellista tapahtumaa, joissa oululaiset pääsivät tutustumaan lähiluontoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin: Pelasta Perämeri -tapahtuma 29.8. Kuusisaaressa, Lähekkö nää luontoon -tapahtumat Oulunsalossa 18.9. ja Toppilassa 19.9.2024. Tapahtumissa järjestettiin lähiluonnon vaalimiseen liittyvää ja hyvinvointivaikutuksia tarjoavaa ohjelmaa, kuten lähiluontovalokuvausta, yhteisöllistä hyönteishotellin rakentamista, luontojoogaa ja muita luontoteemaisia aktiviteetteja.

Tulokset
Lähekkö nää luontoon -toiminnan uutuusarvona on arjen toimintaympäristöön liittyvä konkreettinen kokeilu, jota on toteutettu poikkihallinnollisella yhteistyöllä isossa kaupunkiorganisaatiossa. Toiminnan käynnistymisessä keskeistä oli yhteisten arvojen ja tavoitteiden jakaminen, mikä sitoutti tiimin jäsenet toiminnan kehittämiseen ja synnytti omistajuuden kokemuksen. Onnistuneen kehittämisen avaimena on ollut omien vahvuuksien, asiantuntijuuden ja verkostojen hyödyntäminen yhteiseen hyvään. Työryhmän toimintamalli on löytänyt paikkansa rakenteissa ja yhteistyö jatkuu.

Kehittämisteko näkyy tässä vaiheessa erityisesti kokeilussa mukana olleiden kaupungin organisaatioiden tiivistyneenä yhteistyönä. Seuraavissa vaiheissa analysoitava kuntalaiskysely tuottaa koko kaupunkiorganisaatiolle arvokasta tietoa oululaisten lähiluonnon hyödyntämisen tavoista.

Tähän mennessä järjestetyt tapahtumat tavoittivat jo satoja oululaisia ja lähiluontokyselyyn on tähän mennessä vastannut yli 200 henkilöä. Lähekkö nää luontoon -toiminta jatkuu verkoston laajentamisella, mm. järjestöjen, yhdistysten ja lähiluonnon parissa toimivien tahojen kontaktoimisella ja osallistamisella toiminnan kehittämiseen. Samalla jalostetaan kokeilussa ideoitua luontokaveritoimintaa. Kokeilulle on haettu jatkorahoitusta ja suunnitelma toiminnan jatkamiseksi myös vuonna 2025 on laadittu.

Linkit
https://www.ouka.fi/lahekko-naa-luontoon?accordion=accordion-58165
https://www.ouka.fi/ymparistoohjelma/ajankohtaista/sitra-labista-vauhtia-luontosuhteen-vahvistamiseen
https://www.sitra.fi/hankkeet/lab-7-luonto-osaksi-arkea/#mista-on-kyse

Yhteyshenkilöt

Riikka Vainik
riikka.vainik(ät)ouka.fi
Ympäristöasiantuntija
Oulun seudun ympäristötoimi
Hanna Ikonen
hanna.ikonen(ät)ouka.fi
Hyvinvoinnin asiantuntija
Sivistys- ja kulttuuripalvelut

Paula Ratava
paula.ratava(ät)ouka.fi
Kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja, Projektipäällikkö
Sivistys- ja kulttuuripalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta