Työelämä muuttuu nopeammin kuin koskaan, ja vain muutos on pysyvää. Yhteistyö ja avoin keskustelu työpaikoilla ovat avainasemassa, kun halutaan tehokkaasti reagoida muutosvoimiin. Ennakoimalla tulevaa ja valmistautumalla tulevaisuuteen organisaatiot voivat parantaa joustavuuttaan ja muutoskyvykkyyttään.

Yksi keino yhteiseen keskusteluun työpaikalla on tulevaisuusvuoropuhelu, joka on TYÖ2030-ohjelmassa kehitetty menetelmä. TYÖ2030-ohjelma tarjoaa vuoropuheluja myös kunnille ja hyvinvointialueille. Nyt tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää työpaikan kehittämisessä!
Tulevaisuusvuoropuhelua voi käyttää kaikenlaisissa muutostilanteissa, sekä myös työkaluna jatkuvan yhteistoimintalain mukaisen vuoropuhelun toteuttamisessa. Menetelmä auttaa ymmärtämään keskusteltavaan aiheeseen liittyvää kokonaisuutta sekä jäsentämään tarvittavia toimenpiteitä yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.
Vuoropuhelussa ovat mukana työnantajan ja työntekijöiden edustajat ja sitä luotsaa fasilitaattori. Vuoropuhelussa on kolme vaihetta: orientoiva, syventävä ja kokoava. Vuoropuhelun teema sovitaan yhdessä.
Vuoropuhelun kautta voidaan kehittää konkreettisia toimenpiteitä, jotka parantavat hyvinvointia ja tuottavuutta. TYÖ2030 -ohjelma auttaa organisaatiosi alkuun oman vuoropuhelun käynnistämisessä, tuki on maksutonta. Ota yhteyttä laura.sarparanta(at)ttl.fi tai lue lisää www.tulevaisuusvuoropuhelu.fi.
Lisätietoa tulevaisuusvuoropuhelusta myös Tärkeissä töissä -palvelut -osiosta.
Teksti Laura Sarparanta
FT Laura Sarparanta toimii TYÖ2030-ohjelmassa työelämän kehittämiskonsulttina. Laura on ollut tiiviisti mukana Tulevaisuusvuoropuhelun menetelmän kehittämisessä ja fasilitoinut useita vuoropuheluja