Kerro, jaa, kierrätä ja inspiroidu! Kehittämistekojasi tarvitaan Tekojen torilla
Tekojen tori -portaali suunniteltiin vuonna 2015 osana Kunteko-ohjelmaa. Halusimme luoda kunta-alalle helppokäyttöisen portaalin, jossa alan työyhteisöt ja työpaikat voisivat tuoda esille omaa kehittämistyötään ja samalla oppia muilta.
Viime vuonna Tekojen torilla ylitettiin tuhannen kehittämisteon raja. Torilta löytyy kaikenlaisia kehittämistyön kuvauksia aina pienistä arjen oivalluksista suurempiin kehittämishankkeisiin.
Vuosien aikana kehittämistekoja on saatu kaikilta kunta-alan ammattialoilta ja erilaisiin teemoihin liittyen. Selkeästi eniten kehittämistyöstään ovat innostuneet kertomaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Toiseksi eniten kehittämistekoja löytyy opetus- ja kasvatusalalta.
Tunnustus omalle kehittämistyölle tuntuu upealta
Vuoden 2022 Kuntatyö2030 -gaalassa halusimme nostaa esille aloja, jotka eivät yleensä parrasvaloissa näy. Niinpä Suomen virallinen eläkeläinen Tyyne Kettunen lähetettiin tekemään videota Varkauden kaupungin puhdistuspalvelualan kehittämistyöstä. Videolla työntekijät kertoivat, kuinka merkityksellistä heille oli tehdä omaa työtä näkyväksi. Kehittämällä työtään ja kertomalla siitä he omien sanojensa mukaan ikään kuin nousivat varjoista valoon.
Olemme vuosittain palkinneet Tekojen torille vietyjen kehittämisratkaisujen tekijöitä eri ammattialoilta ja eri puolilta Suomea. Palkitut ovat kovasti arvostaneet palkitsemista, tunnustus omalle työlle ja työpaikalle on tuntunut upealta.
Vuonna 2019 pyysimme kunta-alan organisaatioita kertomaan Tekojen tori -portaalin hyödyistä. Esimerkiksi Satasairaalan edustajien mukaan kehittämistekojen kuvaaminen on hyvä keino saada näkyvyyttä oman organisaation kehittämiselle. Se myös edistää työhyvinvointia, koska tekojen julkaiseminen tuo tsemppiä työhön ja lisää ylpeyttä kehittämistyön tuloksista.
Kehittämistekoja on tällä hetkellä viety Tekojen torille noin 140 kuntaorganisaatiosta. Se on varsin hyvä määrä. On kuitenkin vielä kuntia, joiden kehittämistyö ei portaalissa näy. Tilastot kertovat, että pienemmät kunnat ja kaupungit ovat hyödyntäneet Tekojen toria aktiivisimmin. Onkin hienoa, että kolmen kärki eli Liminka, Kangasala ja Hämeenkyrö näyttävät esimerkkiä muille.
Jokaiselta työpaikalta löytyy ratkaisuja, joista kannattaa kertoa muille
Tämän vuoden kampanjalla ja Tekojen torin ilmeen modernisoinnilla pyrimme houkuttelemaan yhä useamman kuntaorganisaation ja hyvinvointialueen mukaan kertomaan kehittämistyöstään. Uskomme, että jokaisessa yksikössä, ammattialalla ja työyhteisössä on luotu uusia tapoja, toimintamalleja ja työtä helpottavia ratkaisuja, joista kannattaa kertoa muille.
Tekojen tori -portaalissa olevasta kartasta on helppo katsoa, miltä alueilta kehittämistekoja sinne on viety. Käy siis kurkkaamassa, löytyykö sinun työpaikkasi kehittäminen jo torilta. Samalla voit oppia muiden kehittämistyöstä ja pohtia, minkälaisia kehittämisratkaisuja sinun yksiköstäsi tai työyhteisöstäsi voisi torille tänä syksynä kuvata.
Kehittämistyöstä kertominen lisää julkisen työn arvostusta
Kannattaa siis laittaa hyvä kiertämään, sillä jaetut oivallukset parantavat kaikkien arkea! Kampanjalla ja kehittämistyöstä kertomalla voimme myös yhdessä lisätä julkisen työn arvostusta.
Kaikki kampanjan 4.9.–15.10.2023 välisenä aikana Tekojen torille viedyt kehittämisteot ovat mukana kilpailussa, jossa palkitaan innostavimmat kehittämisteot eri ammattialoilta ja erilaisista teemoista. Kilpailu huipentuu Tärkeissä töissä -gaalaan 4.12.2023.
Anna-Mari Jaanu, työelämän kehittämisen asiantuntija, Tärkeissä töissä