Kunnat ja hyvinvointialueet edistävät vastuullisuutta ja kestävää kehitystä joka päivä
Kunnat ja hyvinvointialueet ovat avainasemassa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Niiden vastuulla on suuri osa kestävän kehityksen tavoitteista yhteiskunnassamme niin palvelujen tuottamisen, erilaisten toimintojen, kuten hankintojen tai rakennuttamisen, kuin työnantajana toimimisenkin kannalta. Myös lainsäädäntö ohjaa niiden toimintaa tässä teemassa.
Laissa hyvinvointialueista (1§) sanotaan, että hyvinvointialueiden tavoitteena on myös edistää toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä sekä luoda alueelle edellytykset tukea asukkaidensa hyvinvointia. Laissa myös mainitaan, että hyvinvointialueen tulee luoda edellytykset asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksille. Kuntalaki (1§) puolestaan määrittelee, että kunnassa tulee edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.
Kestävän kehityksen tavoitteita edistetäänkin kunta- ja hyvinvointialueilla joka päivä, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa, opetuksessa, kaavoituksessa ja ateria- ja puhtauspalveluissa.
Vastuullisuusodotukset kuntia ja hyvinvointia kohtaan ovat kahtalaiset
Odotukset kuntia ja hyvinvointialueita kohtaan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kannalta ovat kahtalaiset. Sen lisäksi, että niiden tulee tuottaa palvelut vastuullisesti ja kestävästi, tulee niiden myös työnantajina toimia vastuullisesti. Käytännössä kuntien ja hyvinvointialueiden tulee kaikessa toiminnassaan huomioida ympäristö, talous sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.
Miten vastuullisuus- ja kestävyysteot saadaan näkyväksi? Esimerkkejä.
Kouvolan kaupungin vastuullisuusteoista Vastuullinen Kouvola - Kouvolan kaupunki
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Kestävä kehitys ja kestävän kehityksen ohjelma 2025–2029 | Varha
Vantaan kaupunki Vastuullisuusraportti 2023 | Vantaa