Tekoälyn ja uusien teknologioiden soveltaminen työssä on yhteinen asia!
Generatiivinen tekoäly ja erityisesti matalan kynnyksen ChatGPT tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia kehittää työyhteisöjen työtä. Toistaiseksi tekoälyn hyödyntäminen on kuitenkin perustunut pitkälti aktiivisten yksilöiden innostukseen. Käytännössä kaikkien aika tai innostus ei kuitenkaan riitä tekoälyn opetteluun. Monet kokevat huolta siitä, miten kaikki saadaan mukaan kehittämään työtä.
Edelläkävijöitä löytyy, mutta vain harvassa organisaatiossa keskustellaan vielä kattavasti tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista työn kehittämisessä. Johdolta toivotaan strategista näkemystä, systemaattista otetta ja sitoutumista. Toisin kuin aiemmissa teknologisissa muutoksissa, tekoälyn hyödyntämisessä tarvitaan koulutuksen ja ylhäältä johdetun suunnittelun lisäksi kokeiluja ja arjen innovatiivisuutta. Työn kehittäminen tekoälyn avulla koskee kaikkia, ei vain IT-yksikköä.
Työn kehittämisessä tarvitaan jokaista
Perinteisesti organisaatioissa on otettu uusia järjestelmiä käyttöön teknologiat edellä johto- tai tietotekniikkalähtöisesti. Tekoälyn potentiaali tulevaisuuden työn kehittämisessä on niin laaja-alainen, että mukaan kannattaa ottaa koko henkilöstö. Johdolla ei ole kaikesta organisaation työstä riittävän konkreettista näkemystä, mutta ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista ja palvelujen kehittämisen tulevaisuuden näkymistä on tärkeää.
Kehittämisessä tarvitaan työntekijälähtöistä ymmärrystä työprosesseista ja tekoälyn mahdollisuuksista niiden kehittämisessä. Jotta tulevaisuuden työ ei olisi tekoälyn vahtimista, vaan mielekästä ihmisen ja koneen yhteispeliä, työtä pitää kehittää moniarvoisesti inhimillisistä lähtökohdista. Hyvin suunniteltuna teknologisoituva työ voi mahdollistaa enemmän aikaa kohdata asiakas ja keskittyä ihmiseen.
Tietotyöntekijöillä on enemmän potentiaalia kehittää työtä kuin aina ymmärretään. Nopeasti muuttuvassa työelämässä yksilöiden osaamisen ja ammattitaidon jatkuvasta kehittämisestä on kuitenkin tärkeä pitää huoli. Tekoäly poikkeaa aiemmista teknologioista siinä, että sen avulla voi kehittää omaa osaamistaan ja rohkeuttaan. Uuden oppiminen ja osallistuminen kehittämiseen myös innostaa ja lisää hyvinvointia.
Usein ikääntyneiden oletetaan olevan vähemmän kiinnostuneita uusista teknologioista, mutta tekoälyn osalta tutkimustulokset puhuvat muuta. Diginatiiveilla saattaa olla enemmän rohkeutta kokeilla uudenlaisia asioita, mutta ei vielä laaja-alaista ammatillista osaamista, mitä ikääntyneimmiltä löytyy. Eri sukupolvien välinen yhteistyö tekoälyn hyödyntämisessä voikin olla hyvin hedelmällistä.
Jaetut kokemukset innostavat ja voimaannuttavat
Työyhteisöissä tarvittaisiin enemmän avointa keskustelua ja kokemusten jakamista tekoälyn käyttömahdollisuuksista työn kehittämisessä. Työn kehittäminen lähtee työyhteisön positiivisesta, arvostavasta ja kannustavasta ilmapiiristä. Yhteinen ideointi työparin kanssa ja vertaistuki omassa tiimissä mahdollistavat ratkaisujen löytämistä arjen haasteisiin, mutta varsinkin tiimirajat ylittävä kokemusten vaihto tuo keskusteluun uusia näkökulmia.
Työprosessien kokonaisvaltaisessa kehittämisessä tarvitaan yhteistyötä yli ammatti- ja yksikkörajojen. Aktiivisissa työntekijäverkostoissa ja tiimeissä tekoälyn hyödyntäminen lähtee ammattitaidosta ja työprosessien osaamisesta. Osaamista ja onnistumisia jakamalla voidaan löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja kehittää työtä vastaamaan työelämän uusiin haasteisiin.
Tunnista oman ja kollegan osaamisen ja työn arvo
Työn kehittämisessä tekoälyä hyödyntäen on tärkeä tunnistaa oman ja kollegojen osaamisen ja työn potentiaali ja merkitys organisaatiolle. Tekoälyä hyödyntämällä asiantuntija- ja tietotyötä voidaan tehostaa ja tuottaa uudenlaisia tuotteita, palveluja tai prosesseja ja toimintamalleja organisaatiolle ja sidosryhmille.
Asiantuntijatyö on tyypillisesti ollut melko yksilökeskeistä ja siiloutunutta, mutta tekoälyn aikakaudella tiedon ja osaamisen jakaminen on entistä tärkeämpää. Yhdessä asiantuntijat voivat uudistua ammatillisesti, löytää uusia tapoja kehittää moniarvoista, merkityksellistä ja ”tekoälykästä” työtä ja työelämää.
Strategista ja ketterää yhteiskehittämistä
Generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen työyhteisöissä tarvittaisiin työnantajien ja työntekijöiden yhteinen strategia, miten innostaa kaikki mukaan työn kehittämiseen. Pitää tunnistaa yhdessä tekoälyn mahdollisuudet rutiinitehtävien tehostamisessa, kuten raportoinnissa, aikataulutuksissa ja laskutuksessa ja löytää keinoja ideoida ja innovoida uusia tapoja toimia. Tekoälyn käyttöön tarvitaan myös pelisääntöjä ja eettisiä ohjeita.
Nopeasti kehittyvässä teknologisoituvassa työssä tarvitaan myös ketteryyttä. Kokeilukulttuurin merkityksestä on puhuttu pitkään yrityksissä, mutta tekoälyn aikakaudella kokeiluihin rohkaiseminen on entistä tärkeämpää. Työyhteisöissä voidaan mahdollistaa interaktiivisia, hauskojakin kokeiluja ja testejä, perustaa pilotointiryhmiä, mahdollistaa käyttökokemusten, vinkkien ja onnistumisten jakaminen.
Voimavaralähtöinen yhteiskehittäminen avaa uusia mahdollisuuksia
Työn kehittäminen Suomessa on ollut perinteisesti johtolähtöistä ja ongelmakeskeistä. Tehokkaampi tapa kehittää uudenlaista työtä perustuu voimavaralähtöisyyteen, jolloin ongelmien sijaan keskitytään työyhteisön osaamiseen, potentiaaliin ja vahvuuksiin sekä tavoitteisiin ja mahdollisuuksiin tulevaisuuden työstä. Luovat ratkaisut haasteisiin kumpuavat positiivisuudesta, arvostuksesta ja yhdessä oppimisesta.
Voimavaralähtöinen yhteiskehittämin auttaa tunnistamaan tekoälyn parhaat hyödyntämismahdollisuudet ja siten uudistaa työtä ja edistää jatkuvaa oppimista sekä sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia. Parhaat innovaatiot ja kestävät ratkaisut yhteiskunnan ongelmiin syntyvät kannustaen ja kokeillen yhdessä. Yhteiskehittäminen luo uusia polku tuottaa hyötyä ja arvoa organisaatiolle, verkostolle tai sidosryhmille.
Eija Kärnä, lehtori, Senior Lecturer KTT/Ph.D.
Eija Kärnä työskentelee Haaga-Heliassa johtamisen lehtorina ja hänellä on pitkä kokemus liiketoiminnan bachelor- ja master-opiskelijoiden sekä työelämän asiantuntijoiden kouluttamisesta ja tki-yhteistyöstä. Kärnän vahvimmat aihealueet ovat strategiatyö ja henkilöstöjohtaminen.
Tule kuulemaan lisää aiheesta Haaga-Helian tutkimushankkeen AIE Tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä -tuloswebinaariin 11.11.2024 klo 14. Teamsissä. Ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä.
Vinkkejä yhteiskehittämiseen tekoälyn hyödyntämisessä: