#uutinen - 28.02.2025

Työryhmä 22–25: Yhteistyöllä kohti kestävää sotea

Valtakunnansovittelija asetti syksyllä 2022 osana työehtosopimusratkaisua Työryhmä 22–25:n, jonka tehtävänä oli edistää hyvinvointialueiden ja -yhtymien henkilöstön työhyvinvointia ja työkykyä. Työryhmän työ päättyy pian, kun uusi neuvottelukierros alkaa. Loppuseminaari “Kohti kestävää sotea – työkaluja ja tulevaisuuden näkymiä” järjestetään 9. huhtikuuta 2025.

työryhmä 22-25 jäsenet
Työryhmä 22-24 jäseniä: Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen/JUKO, työelämäasiantuntija Anne Ranta/JHL,  työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen/Super, neuvottelujohtaja Anna Kukka/KT (puheenjohtaja), neuvottelupäällikkö Juha Honkakoski/Tehy,  työmarkkinatutkija Riikka Krause/KT, työmarkkina-asiantuntija Jonas Fyrqvist/Ammattiliitto Jyty, työelämän kehittämisen asiantuntija Marjaana Walldén/KT. Kuvasta puuttuvat Lääkäriliiton työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen/JUKO ja johtava työmarkkinajuristi Mirja-Maija Tossavainen/KT.

Työryhmä on toiminut koko sopimuskauden ajan ja siihen ovat kuuluneet KT:n ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöjen JAU ry:n, JUKO ry:n ja Sote ry:n edustajat. Ryhmä on tehnyt ehdotuksia hyvinvointialueiden ja -yhtymien esihenkilöille työhyvinvoinnin, työkyvyn tuen ja työolojen parantamiseksi esimerkiksi työolotutkimusten pohjalta.

Millaista työskentely yhdessä on ollut vastaava työelämäasiantuntija Anne Ranta (JHL) ja työelämän kehittämisen asiantuntija Marjaana Walldén (KT)?

Yhdessä työskentely on ollut hyvää yhteistoimintaa parhaimmillaan. Kaikki ovat osallistuneet aktiivisesti, ilmapiiri on ollut rento ja keskustelut rakentavia ja arvostavia, kertoo Walldén.

Työryhmässä on ollut yhteistyöhenkistä, osallistuvaa ja toisiaan kuuntelevaa työskentelyä, tiivistää Ranta.

Miten neljän vuoden aikana on edistytty?

Ranta ja Walldén kertovat, että työryhmä on toteuttanut useita toimenpiteitä:

  • Työelämätutkimukset: Yhteinen ymmärrys sote-sektorin ja hyvinvointialueiden tilanteesta on syventynyt tutkimusten kautta.
  • Kenttäkyselyt: Työryhmä on selvittänyt yhteistoiminnan toteutumista kahdella kyselyllä.
  • Esihenkilöiden aamukahvit -webinaarit: Ensimmäisen kyselyn pohjalta suunniteltiin ja järjestettiin keväällä 2024 webinaarisarja esihenkilöiden tukemiseksi.

Rannan mukaan erityistä huomiota on kiinnitetty myös henkilöstön edustajien rooliin.

–  Esihenkilötyön kehittäminen ei yksin riitä veto- ja pitovoiman parantamiseen. Kaikkien työpanoksen esille tuominen on ollut äärimmäisen tärkeää hyvinvointialueiden aloituksessa ja toimintojen kehittyessä.

Mikä merkitys työryhmällä on ollut valtakunnallisen yhteistyön näkökulmasta?

– Olemme hyvässä yhteishengessä edistäneet esihenkilöiden osaamista, henkilöstön hyvinvointia ja alan houkuttelevuutta. Samalla olemme toimineet esimerkkinä siitä, miten hyvää yhteistyötä tehdään, Walldén toteaa.

– Hyvinvointialueiden aloitus on ollut iso muutos, ja olemme voineet näyttää, miten yhteistoiminnalla kehitetään työelämää, Ranta päättää.

Tule mukaan loppuwebinaariin

Kaikille avoin työryhmän loppuwebinaari "Kohti kestävää sotea – työkaluja ja tulevaisuuden näkymiä" järjestetään 9.4.2025 kello 13–15.30.

Webinaarin tavoitteena on edistää henkilöstön työhyvinvointia ja sote-alan houkuttelevuutta tukemalla esihenkilöiden ja henkilöstön edustajien työtä. Tilaisuudessa jaetaan hyviä käytäntöjä ja työkaluja sekä vahvistetaan yhteistoiminnallista kehittämisosaamista. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. 

Lisää webinaari kalenteriisi ja liity mukaan tästä Teams-linkistä. 

Webinaariohjelma

Teksti: Henna Honkalo


.

 

<   takaisin