28.11.2016
Hämeenkyrön kunta, Pähkinäpolun päivätoiminta,
Hämeenkyrö
105 tapaa käyttää iPadia vuorovaikutuksen tukemiseen kehitysvammaisten kanssa
Tykätty
8
kertaa.
Palkittu
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Pähkinäpolun päivätoimintaan hankittiin iPad keväällä 2014. Allekirjoittanut aloitti palvelutuotekehittäjän opinnot saman vuoden syksyllä. Ensimmäisenä kehittämistehtävänä opinnoissa annettiin haaste keksiä 105 tapaa käyttää iPadia omassa työssään. Tehtävä palveli erinomaisesti päivätoiminnan tarpeita löytää uudelle työkalulle lisäkäyttöaiheita. Tavoitteena oli aktivoida ja motivoida asiakkaita niin yksilö- kuin ryhmäohjauksessa iPadin avulla sekä ottaa käyttöön uusi työkalu vuorovaikutuksen apuvälineenä.
Ratkaisu
Tavoitteen saavuttaminen vaati lukuisia hetkiä iPadin seurassa. Laitteeseen tutustumista, eri sovelluksien etsimistä. Kehittämistyötä tehtiin yhdessä työyhteisön kanssa, mutta osin allekirjoittaneen tekemänä opintotehtävänä. Sovelluksia testattiin asiakkaiden kanssa. Motivaatio ja into uuden ääressä oli huomattavaa sekä henkilökunnan että asiakkaiden osalta. Ipadin käyttö on jalkautunut vahvasti päivätoiminnan arkeen ja uusia tapoja on löytynyt vielä opintojen päättymisen jälkeenkin. Nyt niitä on kertynyt kaiken kaikkiaan 135.
Kehittämistyön kustannuksia on kertynyt vain laitteen hankintahinta, internetyhteys sekä iTunes-korttiostoja maksullisten sovellusten hankintaan.
Tulokset
Päivätoimintamme on muuttunut merkittävästi iPadin käyttöönottamisen myötä. Perinteisesti päivätoiminnan sisältöjä ovat erilaiset luovat ilmaisut, kuten kädentaidot, musiikki ja draama. Pähkinäpolun päivätoiminnassa iPad on tuonut lukuisia uudenlaisia mahdollisuuksia tarjota yksilö- ja ryhmänohjausta. IPadin avulla voimme mm. tutkia ympäröivää maailmaa ja tuoda muutoin kenties saavuttamattomia ajankohtaisia asioita asiakkaita lähelle. Työyhteisö on ollut erittäin innostunut ja motivoitunut iPadin käytöstä. Olemme jakaneet sosiaalisessa mediassa käyttökokemuksiamme, joita muiden on mahdollista mallintaa. Olemme myös yrittäneet löytää muita kehitysvammaisten päivätoimintayksiköitä, joissa tablettitietokoneet ovat aktiivisesti käytössä asiakastyössä. Toistaiseksi niitä on löytynyt vain yksi.
Tulevaisuuden tavoitteenamme on saada yksikköömme jättikokoinen tablettitietokone, joka mahdollistaa erityisesti ryhmänohjauksen.
Tämä tavoite toteutui syksyllä 2017, kun saimme hankittua jättikokoisen Yeti-tablettitietokoneen. Yeti tuo uusia mahdollisuuksia mm. asiakkaille, joilla on hienomotorisia haasteita. Yetin näyttö on suuri ja sitä voi koskettaa myös koko kädellä. Lisäksi sen parissa voi työskennellä yhtä aikaa kaksikin henkilöä, joten se tuo aivan uudenlaisia vuorovaikutuksen mahdollisuuksia.
Yhteyshenkilöt
Miia Reijomaa
miia.reijomaa(ät)hameenkyro.fi
Palveluvastaava
Hämeenkyrön kunta/vammaispalvelut
miia.reijomaa(ät)hameenkyro.fi
Palveluvastaava
Hämeenkyrön kunta/vammaispalvelut
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät