9.10.2024
Keski-Suomen hyvinvointialue / HR Työhyvinvointipalvelut,
Jyväskylä
Askeleet-malli työyhteisöjen toiminnan ja työarjen tukena
Tykätty
3
kertaa.
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Uuden organisaation rakentumisen myötä työyhteisöjen toimivuuden tuen tarve korostui ja lähdimme selkeyttämään työyhteisötuen prosesseja. Tavoitteeksi asetettiin yhtenäinen aloitusrakenne ja selkeä, etenevä prosessi, jossa huomioidaan haasteiden lisäksi työyksikön voimavarat sekä eri toimijoiden roolit.
Ratkaisu
Moniammatillisena työparina pilotoimme uutta työyhteisöprosessimallia yhteistyössä työyhteisöjen esihenkilöiden ja myös työntekijöiden kanssa. Toteutimme yhteissuunniteltuja tuen prosesseja jatkuvasti arvioiden sekä tarvittaessa niitä mukauttaen. Näitä pilotointiprosesseja toteutettiin yhteensä kymmenen ja niistä kerättiin myös anonyymisti vaikuttavuusarviointia ja palautetta. Tämän jälkeen mallia vielä tarkennettiin sekä esiteltiin ohjausryhmässä, joka koostuu muista organisaatiomme hr-asiantuntijoista. Kustannuksia ei kertynyt, vaan toimintamallia kehitettiin osana perustyötä.
Tulokset
Askeleet-malli selkeyttää työyhteisötuen prosesseja sekä sitouttaa siihen eri toimijat niin, että prosessia ohjaavat asiantuntijat eivät korvaa esihenkilön johtamistyötä vaan kulkevat heidän tukena vahvistaen toimivia käytänteitä ja rakenteita. Tämä malli mahdollistaa myös työntekijöiden osallisuutta.
Liitteet
Askeleet-malli - esittely 2024.pdfYhteyshenkilöt
Nina Murtasaari
nina.murtasaari(ät)hyvaks.fi
työyhteisöasiantuntija
Keski-Suomen hyvinvointialue
nina.murtasaari(ät)hyvaks.fi
työyhteisöasiantuntija
Keski-Suomen hyvinvointialue
Niina Kauranen
niina.kauranen(ät)hyvaks.fi
työsuojeluvaltuutettu
Keski-Suomen hyvinvointialue
niina.kauranen(ät)hyvaks.fi
työsuojeluvaltuutettu
Keski-Suomen hyvinvointialue
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Asiantuntijat/eri
toimijoiden verkosto
toimijoiden verkosto
Toimialat
Teemat
Esihenkilötyö ja johtaminen Henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen Henkilöstön osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Henkilöstön pysyvyyden edistäminen Luottamuksen vahvistaminen Mielenterveyden tukeminen työssä Organisaation/työyhteisön kehittämisosaaminen Perehdytys ja perehdyttäminen Prosessien ja toimintatapojen kehittäminen Sairauspoissaolojen vähentäminen Toimintakulttuurin kehittäminen Työelämän laatu kokonaisuudessaan Työhyvinvoinnin parantaminen Työkyvyn parantaminen Työn imu ja innostus Työnantajamielikuvan kehittäminen Työntekijäkokemuksen kehittäminen Työturvallisuuden ja työympäristön parantaminen Viestinnän kehittäminen Yhteiskehittäminen Yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä