16.10.2024
Limingan, Tyrnävän ja Utajärven kunnat, DigiHelppi-hanke, Liminka

Digiosaamistaulukko tukemassa henkilöstön digiosaamisen arviointia

Yhteistyössä: Utajärvi, Tyrnävä
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Limingan, Tyrnävän ja Utajärven kuntien yhteisessä DigiHelppi-hankkeessa kehitettiin työkaluja kuntien henkilöstön digiosaamisen seurantaan, ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Hankekunnissa ei ollut valmiina yhteisiä toimintamalleja henkilöstön digiosaamisen kartoittamiseen, joten hankkeessa lähdettiin miettimään yhdessä kuntien kanssa keinoja, joiden avulla voitaisiin arvioida henkilöstön digiosaamista. Tavoitteena oli kehittää toimintatapaa niin, että se olisi mahdollisuuksien mukaan osana muuta kunnissa tehtävää työtä ja rakenteita, ja että toimintaa olisi mahdollista toteuttaa pienten kuntien resursseilla.
Ratkaisu
Yhdeksi keinoksi henkilöstön digiosaamisen tarkasteluun luotiin digiosaamistaulukko, johon kirjattiin kuntien henkilöstön digiosaamisen ”vaatimussisältö”. Taustatyövaiheessa tutustuttiin muun muassa Digiosaaminen julkisessa hallinnossa-työhön sekä kuultiin Siun Soten tekemästä määrittelytyöstä.

Taustatyön ja kuntien kanssa tehdyn yhteissuunnittelun seurauksena syntyi digiosaamistaulukko, johon määriteltiin koko henkilöstöltä vaadittava digiosaaminen. Lisäksi taulukkoon jätettiin mahdollisuus määritellä työyksikössä tarvittava toimialakohtainen digiosaaminen. Taulukkoon pyrittiin määrittelemään digiosaaminen sillä tasolla, että se palvelee digitalisaation edistyessä ja uusien työkalujen tullessa käyttöön, eikä asioita ole kuvattu liian tarkalla tasolla.

Digiosaamisen sisältö kuitenkin kehittyy jatkuvasti digitalisaation kehittymisen myötä, ja nyt tehtyä taulukkoa täytyy tarkastella kunnissa säännöllisesti ja pitää ajan tasalla.

Yksikössä määriteltävää digiosaamista on mahdollista käydä läpi yksikön tiimikeskustelussa esimerkiksi vuosittain. Keskustelussa voidaan pohtia yhdessä millaista digiosaamista omassa yksikössä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, ja onko tarvetta esimerkiksi jollekin yhteiselle koulutukselle. Esihenkilö voi viedä tietoa koulutustarpeista eteenpäin esimerkiksi tietohallintoon tai henkilöstöjohtoon.

Digiosaamistaulukon lisäksi hankekuntien kanssa suunniteltiin malli, miten digiosaamista voidaan tarkastella taulukon avulla eri vaiheissa työsuhdetta. Digiosaamistaulukon avulla on mahdollista käydä esimerkiksi uuden työntekijän kanssa läpi erilaiset työssä vaadittavat digitaidot ja varmistaa, että uudella työntekijällä on ne. Tämän myötä voidaan tarvittaessa jo työsuhteen alkuvaiheessa järjestää työntekijän tarvitsemaa opastusta tai koulutusta. Lisäksi taulukosta tehtiin osaan kuntia kehityskeskustelun taustatietolomake, jota voidaan hyödyntää kehityskeskustelujen yhteydessä.
Tulokset
Digiosaamistaulukko on työkalu, jota voidaan hyödyntää tukimateriaalina erilaisissa tilanteissa, joissa tarkastellaan työntekijän digiosaamista.

Valmis, koko kunnalle yhteinen taulukko tukee esihenkilöitä, sillä heidän ei tarvitse itsekseen miettiä, millaisia asioita digitaitoihin liittyen tulisi käydä läpi ja varmistaa vaikkapa uuden työntekijän aloittaessa. Toisaalta käymällä läpi työntekijän digitaitoja jo työsuhteen alkuvaiheessa voidaan varmistaa, että uudella työntekijällä on omassa työssään tarvittavat digitaidot. Tämä tukee työntekijän työhyvinvointia ja työstä suoriutumista.

Kiinnittämällä systemaattisesti huomiota henkilöstön digitaitoihin saadaan myös kuntaan tietoa digiosaamistarpeista ja voidaan tarvittaessa järjestää koulutusta.

Kehittämistyö jatkuu kunnissa toimintamallin jalkauttamisena. Hankkeessa luotu digiosaamistaulukko on sovittu lisättäväksi hankekuntien introihin, ja hankekuntien henkilöstöjohtajat vievät asiaa eteenpäin esimerkiksi esihenkilöille.
Liitteet
Henkilöstön digiosaamisen sisältö.pdf

Yhteyshenkilöt

Heidi Niemelä
heidi.niemela(ät)liminka.fi
Projektipäällikkö
Limingan kunta
Nea Tuomaala

Projektikoordinaattori

Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta