20.9.2024
Lempäälän lukio, Lempäälä

Ferina-luontokerho ja Ahtialanjärvi - arvokas oppimisympäristö -hanke

Yhteistyössä: Lempäälä, Juupajoki, Tampere
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Lempäälän lukion biologian ja maantieteen opettaja Merja Kuisma huomasi, että nuoret ovat etääntyneet luonnosta. Lempäälän lukion nuorille haluttiin tarjota mahdollisuus oppia tuntemaan lähiluontoa paremmin ja oppia palautumaan vaativista opinnoista luonnossa liikkumalla. Kolmas tavoite oli yhdessä nuorten kanssa löytää tapoja vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen pienin teoin, esimerkiksi asentamalla linnunpönttö omaan lähiympäristöön. Näin nuori myös voimaantuu, kun saa kokemuksia toimista hyvien asioiden saavuttamiseksi.

Luontokerhon perustaminen syntyi Kuisman toteuttaman koulukohtaisen valinnaisen opintojakson BI8 Ahtialanjärvikurssin pohjalta. Tuo opintojakso perehdyttää opiskelijat lähijärven lajistoon ja kunnostustoimiin, joilla lähijärven ja muiden samaan valuma-alueeseen kuuluvien vesistöjen monimuotoisuutta on ylläpidetty ja parannettu. Luontokerho mahdollistaa nuorten osallistumisen näihin tutkimus- ja kunnostustoimiin opintojakson jälkeenkin läpi koko heidän lukiopolkunsa, eivätkä kokemukset rajoitu vain yhteen opintojaksoon.
Ratkaisu
Lempäälän lukion biologian ja maantieteen opettaja Merja Kuisma perusti luontokerho Ferinan keväällä 2024. Luontokerho toimii yhteistyössä Ahtialanjärveä kunnostavan Lokkisaari ry:n kanssa, Hyytiälän metsäaseman ilmastotoimintakeskuksen sekä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry KVVY:n kanssa. Myös Tredun Lempäälän kampus on mukana yhteistyössä.

Kuisma perusti luontokerholaisille ja yhteistyökumppaneille yhteisen WhatsApp-ryhmän, johon esimerkiksi lintujen rengastajat voivat lähettää kutsuja tulla avuksi Ahtialanjärven ja muiden lähialueen kohteiden rengastustapahtumiin. Tarkoitus on kutsua mukaan eri toimijoita, jotka kaipaavat apukäsiä mukaan luontokohteita tutkiviin tai kunnostaviin talkoisiin. Luontokerholaiset saavat myös retkikutsuja WhatsApp-ryhmän kautta. Toukokuulle on suunniteltu yksi yhden yön yli kestävä retki Seitsemisen kansallispuistoon. Sinne mukaan on lähdössä oman biologian opettajan lisäksi Tredun eräoppaita kouluttava Tuomas Vuorio.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry:n hallinnoimasta ELY-keskuksen hankkeesta (Ahtialanjärvi - arvokas oppimisympäristö -hanke) saatiin rahoitusta lukion BI8 Ahtialanjärvikurssin opetuksen suunnittelu-, toteutus- ja asiantuntijakuluihin sekä välinehankintoihin. Luontokerho pystyy hyödyntämään näin hankittuja välineitä, kuten kiikareita ja kahluuhousuja omassa toiminnassaan. Ennen kaikkea luontokerho hyödyntää näin syntynyttä asiantuntija- ja harrastajaverkostoa toiminnassaan. Kuismalle maksetaan lukioresurssista 0,5 vvh luontokerhon ohjaamisesta lukuvuoden aikana.
Tulokset
Yhteistyö lähti hyvin käyntiin ja luontokerho Ferinan WhatsApp ryhmään on tullut kutsuja mm. rengastustilaisuuksiin ja pöntönasennukseen. Ryhmäläiset ilmoittavat peukuttamalla, tulevatko ko. tilaisuuteen mukaan. Näin nuoret saavat tiedon heitä kiinnostavista tapahtumista ja toimijat tietävät, montako nuorta on kuhunkin tilaisuuteen tulossa. Luontokerhon toiminnan kehittäminen eri yhteistyötahojen kanssa jatkuu ja kehittyy.

Luontokerhossa sekä Ahtialanjärvi - arvokas oppimisympäristö -hankkeessa tuodaan yhteen vesiluonto, kosteikkotyö, lintualan asiantuntijat ja lukio-opetus ja luodaan lukion opiskelijoille monipuolinen mahdollisuus tutkia järviluontoa, oppia sen lajistosta sekä tehdä konkreettista luonnonsuojelutyötä.
Linkit
Liitteet
Lehtopöllöjä rengastamassa 2024.jpg
Pöllölle rengas.jpg
Lokkisaareen niittohommiin.jpg
Isosorsimon niittoa 2024.jpg
Suokukkojen rengastus 2024.jpg
Rengastusta opettelemassa.jpg
Telkälle pönttö 2024.jpg

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen(ät)lempaala.fi
Apulaisrehtori Taina Salonen
Lempäälän lukio
Merja Kuisma
merja.kuisma(ät)lempaala.fi
Biologian ja maantieteen lehtori
Lempäälän lukio
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta