31.5.2017
Hämeenkyrön Yhteiskoulu, Hämeenkyrö

Kierrätyksen tehostaminen Hämeenkyrön Yhteiskoulussa ja F.E. Sillanpään lukiossa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kouluissamme ei ollut ollenkaan muovijätteen kierrätystä ja muutenkin kierrätyksemme kaipasi tehostamista. Päätimme tehdä asialle jotain ;) Tavoitteena oli uudistaa koulumme kierrätys kestävän kehityksen mukaiseksi.

Keken toteutuminen edellyttää vastuullista ajattelun lisäämistä ja kestävään elämäntapaan sitoutumista. Tärkeää on ollut oppilaiden mahdollisuus vaikuttaa aktiivisella toiminnalla oman koulun, sekä lähialueen ympäristöasioihin ja saada aikaan muutoksia.
Ratkaisu
Koulumme ympäristöraati koostui tänä lukuvuonna kymmenestä oppilasjäsenestä ja yhdestä opettajajäsenestä, mutta yhteistyötä tehtiin koko koulun väen kanssa. Kokoontumiset tapahtuivat tuntien tai välituntien aikana, ja kokouksia pidettiin 14 kertaa alkaen 20.9. ja päättyen kevätretkeen 26.5.

Lukuvuoden aluksi käynnistettiin siivousvuorot yläkoulun konkareiden 9. ja 8.luokkalaisten johdolla. Jokainen luokka vuorollaan huolehti lajitteluastioiden tyhjennyksestä perjantain viimeisellä tunnilla tai muuna sopivana ajankohtana.

Perinteinen 7. luokkalaisten lajitteluopastus toteutettiin tuttuun tyyliin syyslukukauden kuluessa. Raatilaiset pitivät luokille oppitunnin jätteiden lajittelusta koulussamme videoesityksineen ja tietokilpailuineen. Samalla koulumme uudet oppilaat tutustutettiin muihinkin koulumme ympäristöystävällisiin toimintatapoihin, joiden tavoite on luonnonvarojen kestävä käyttö ja vähähiilisyyden edistäminen. Näistä toimintatavoista esimerkkejä ovat valojen ja tietokoneiden sammutus päivän päätteeksi.

Alkuvuodesta järjestettiin jälleen Turhake -kilpailu. Voittaja palkittiin Moision kotipakarin lahjakortilla.

Ympäristöraatilaiset laativat kevätlukukauden alussa jäteaiheisen aamunavauksen ”Ei jätetä jätettä”, joka on katsottavissa koulun kotisivuilla https://hameenkyronyhteiskoulu.com/. Aiheen käsittely aamunavauksessa nähtiin tarpeelliseksi, koska vuoden alusta aloitimme koulussamme myös muovijätteen lajittelun. Jätetyypin lajittelu tuli mahdolliseksi, kun Hämeenkyrö sai syksyllä 2016 ensimmäisen muovin keräyspisteensä.

Toukokuussa raatilaiset rakensivat linnunpönttöjä ja kävivät viemässä ne lähimetsän puihin. Samalla siistittiin Turkimusojan, arvokkaan raakkuveden ympäristöä.

Kevätlukukauden päätteeksi järjestetään perinteeksi muodostunut retki Kalastuspuistoon, jossa pienen ohjelman ohessa paistetaan maukasta tikkupullaa.
Tulokset
Koulumme ruokalan panos kestävän kehityksen edistämiseen alkaa olla merkittävä, kun keittiön henkilökunta lähti mukaan runsaasti syntyvän muovijätteen lajitteluun ja kasvisruokavaihtoehdon valinnan mahdollisuuskin edelleen jatkuu.

Opettajainhuoneeseen sekä koulun aulatiloihin tuotiin astiat muovi-, metalli- ja paperijätteelle. Nämä tyhjennetään yhteistoimin.

Jatkamme valistustyötä ja ympäristöraadin toimintaa ensi vuonnakin.

Kevätjuhlassa raatilaiset saavat kunniakirjat ja aktiiviset yhdeksäsluokkalaiset jäsenet palkitaan stipendillä.

Yhteyshenkilöt

Susanna Haapala
susanna.haapala(ät)hameenkyro.fi
biologian ja maantiedon lehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat