16.10.2024
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala,
Helsinki
Pätevöityvän sairaanhoitajan polku ulkomailta rekrytointiin
Tykätty
9
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Helsingin sosiaali-, terveys ja pelastustoimialalla on kaksi erilaista sisääntuloväylää ulkomailla tutkinnon suorittaneille sairaanhoitajille, joista toinen on pätevöityvän sairaanhoitajan polku ulkomailta rekrytointiin.Eu/Eta-alueen ulkopuolella kouluttautuneen sairaanhoitajan on aina suoritettava lisäopintoja harjoitteluineen, ennen kuin Valvira voi myöntää sairaanhoitajan ammattioikeudet sekä oikeuden käyttää sairaanhoitajan nimikettä.
Pysyvää laillistamisväylää ei Suomessa vielä ole, joten opintoja on mahdollista suorittaa parin vuoden välein vaihtuvissa hankkeissa. Pysyvän mallin puuttuminen hankaloittaa sairaanhoitajien ulkomailta rekrytointia ja sen suunnittelua. Lisäksi yliopistokoulutetut sairaanhoitajat ovat usein päätyneet hoiva-avustajan tehtäviin tai opiskelemaan lähihoitajan tutkinnon oppisopimuksella tai suorittamaan suomalaisen sairaanhoitajan AMK-tutkinnon. Aiempi tutkinto ja arvokasta osaamista jää hyödyntämättä ja sairaanhoitajan urakehityksestä Suomessa voi tulla kohtuuttoman pitkä.
Tavoitteemme on
- arvostaa ulkomailla suoritettua tutkintoa
- tukea Suomeen rekrytoitua sairaanhoitajaa siihen ammattiin, johon hän on kotimaassaan kouluttautunut
- hyödyntää aiemmin hankittua osaamista
- saada 48 sairaanhoitajaa toimialan sairaala, kuntoutus- ja hoivapalveluihin
- pilotoida Suomeen soveltuvaa versiota Saksan- ns. Triple-Win-mallia mukaillen.
Ratkaisu
Toimialan käynnistäessä sairaanhoitajien ulkomailta rekrytoinnin vuonna 2023 aloimme kehittää pätevöityvälle sairaanhoitajalle laillistamiseen tähtäävän polun. Siinä keskitytään ainoastaan sairaanhoitajan pätevöitymiseen liittyvään osaan, joten ulkomailta rekrytoimisen kokonaisuus on rajattu pois. Suunnittelu käynnistettiin keväällä 2023 ja siinä hyödynnettiin Saksan ns. Triple-Win-mallia, jota on suositeltu lukuisissa sairaanhoitajien ulkomailta rekrytointia käsittelevissä tutkimuksissa ja raporteissa. Suunnitelma esiteltiin Metropolia ammattikorkeakoululle ja se sisälsi ehdotuksen pätevöitymisopintojen suorittamisesta käynnissä olevassa laillistamiseen tähtäävässä Teap-hankkeessa. Toimiala osti ammattikorkeakoululta lisäkielikoulutusta ja koska hanke päättyi kesken opintojen, kustannuksia syntyi myös avoimen ammattikorkeakoulun maksuista.
Suunnitteluvaiheeseen sisältyi alle kymmenen toimialan sisäistä suunnittelupalaveria, joissa oli mukana kolme toimialamme sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtoon kuuluvaa edustajaa. Yksi Helsingin sairaalasta ja kaksi seniorikeskuksista ja palvelutaloista sekä yksi edustaja toimialan yhteisistä palveluista. Valtaosa sisäisestä suunnittelusta pyhitettiin pätevöityvän sairaanhoitajan nimikkeen ja työn vaativuuden arvioinnin aikaansaamiseksi sekä eri vaiheissa toteuttavien työtehtävien suunnitteluun.
Ennen koulutuksen alkua yhteistyötapaamisia Metropolia AMK:n kanssa oli kahdeksan. Lisäksi järjestimme esihenkilöille, ohjaajille ja työyhteisöille infotilaisuuksia pätevöityvien sairaanhoitajien polusta. Pätevöitymisen polusta tiedotettiin myös pätevöityviä sairaanhoitajia jo ennen Suomeen muuttoa sekä yhteisissä tervetulo- ja verkostotapaamisissa muuton jälkeen.
Koulutus rekrytoiduille pätevöityville sairaanhoitajille käynnistyi tammikuussa 2024, pian Suomeen saapumisen jälkeen. Koulutuksen alettua vastaavat suunnittelu- ja tilannekatsaukset jatkuvat säännöllisesti. Ulkopuolista rahoitusta ei ole käytetty.
Pätevöityvän sairaanhoitajan polku pähkinänkuoressa:
Työ
- Ulkomailta rekrytoiduille luotiin pätevöityvän sairaanhoitajan nimike ja työn vaativuuden arviointi TVA
- Työskentely vakanssilla pätevöityvälle sairaanhoitajalle räätälöidyissä tehtävissä.
- Palkka on sairaanhoitajan palkka, josta vähennetään 1-10 prosenttia niiden tehtävien perusteella, joita ei voi ilman Valviran lupaa itsenäisesti tehdä.
- Tehtävät laajenevat ja palkka paranee opintojen edetessä, neljässä eri vaiheessa.
- Perehdytysvaiheessa sekä sairaanhoitajan ammattioikeuksiin tähtäävissä harjoitteluissa myös sairaanhoitajan tehtävään pätevöityvän henkilön ohjaaja saa ohjauspalkkion.
- Sairaanhoitajan tehtäviin ja täyteen palkkaukseen siirrytään noin puolentoista vuoden kuluttua, kun kielitaito on riittävä, pätevöitymisopinnot on suoritettu ja Valvira on myöntänyt laillistuksen.
Opinnot
- Mallissa pätevöitymisopinnot käynnistyvät ammattikorkeakoulussa töiden alettua.
- Lähipäiviä on noin kerran viikossa ja niihin osallistutaan työajalla.
- Tehtävät ja muu opiskelu tapahtuu vapaa-ajalla.
- Osaaminen varmistetaan kunkin oppijakson päätteeksi teoriakokeella ja näytöllä.
- Pätevöitymisopintojen ohessa opiskellaan tehokkaasti suomen kieltä
- Kieliopinnot jatkuvat myös Valviran laillistuksen jälkeen.
Tulokset
Pilotissa on neljä eri vaihetta ja nyt ollaan siirtymässä vasta toiseen vaiheeseen. Tavoitteena on saada vuoden 2025 aikana toimialalle 48 laillistettua sairaanhoitajaa sekä käytäntö, josta kehitetään toimiva malli säännölliseen sairaanhoitajien ulkomailta rekrytointiin.
Yhteyshenkilöt
Minna Lehikoinen
minna.lehikoinen(ät)hel.fi
HR-asiantuntija
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
minna.lehikoinen(ät)hel.fi
HR-asiantuntija
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Asiantuntijat/eri
toimijoiden verkosto
toimijoiden verkosto