12.11.2024
Mäntsälän kunta, varhaiskasvatus ja esiopetus,
Mäntsälä
Tuen vaikuttavuuden arviointi varhaiskasvatuksessa
Tykätty
0
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Varhaiskasvatuslaki ja -suunnitelma edellyttävät tuen vaikuttavuuden arviointia osana lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa. Tukitoimien vaikutusten arviointi on pohjana lapsen tarvitseman tuen antamiselle. Meillä syntyi tarve kehittää varhaiskasvatuksen opettajille työvälineitä helpottamaan ja jäsentämään arvioinnin tekemistä vasuun ja tuen tiimin työskentelyyn. Tavoitteena oli siis luoda työvälineet tuen toteutumisen seurannan ja arvioinnin välineiksi sekä selkiyttää tuen tarpeen systemaattista arviointiprosessia ja siihen liittyvää päätöksentekoa.
Ratkaisu
Kehittämistyö alkoi toukokuussa 2023 osana "lapsen tuen edistämisen hanketta". Lähtökohtana oli tutkimusperustainen tieto tukivastemallista, jonka perusteella kehitettiin kolme erilaista työvälinettä tuen tasojen mukaisesti. Työvälineitä kokeiltiin muutaman ryhmän opettajan toimesta ja heiltä kerättiin palautetta puolen vuoden ajan. Saadun palautteen perustella kerättiin varhaiskasvatuksen opettajista pilottiryhmä, johon osallistui jokaisesta Mäntsälän varhaiskasvatuksen päiväkodista yksi opettaja. Pilottiryhmälle järjestettiin Teams tapaamisia kokeilun aikana ja samalla kerättiin palautetta lomakkeiden käyttämisestä arjessa. Syksyllä 2024 työvälineet esiteltiin kaikille opettajille ja lomakkeet otettiin käyttöön. Kokeilussa luotiin arkea helpottavia seurantavälineitä. Kokeilun alussa hyödynnettiin hanketta, mutta muuten kehittämistyö on tehty omalla henkilöstöllä.
Kehittämistyötä johti Anne Riihinen lapsen hyvinvoinnin ja tuen asiantuntija, Karoliina Purola varhaiskasvatuspäällikkö ja mukana olivat päiväkodin johtajat ja konsultoivat varhaiskasvatuksen erityisopettajat sekä pilotoiva henkilöstö ja varhaiskasvatuksen asiantuntija.
Tulokset
Henkilöstön osaaminen tuen toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointi vahvistui ja selkeytyi. Työvälineiden avulla tuen toteuttamisen konkreettiset toimet tulivat paremmin näkyväksi. Samalla tuen antamisen suunnittelu on täsmentynyt ja konkretisoitunut. Lasten saama tuki on näin ollen konkreettisempaa ja kohdennetumpaa kuin aiemmin. Tuen vaikuttavuuden arviointi on esitelty muille kunnille esim. Kuuma verkostolle, Itä-Uudenmaan erityisopettajille. Kehittämistyö jatkuu edelleen lupaavien tulosten ansiosta. Olemme tuoneet työtämme esille myös yliopistolehtorille.
Yhteyshenkilöt
Karoliina Purola
karoliina.purola(ät)mantsala.fi
Varhaiskasvatuspäällikkö
Mäntsälä, varhaiskasvatus
karoliina.purola(ät)mantsala.fi
Varhaiskasvatuspäällikkö
Mäntsälä, varhaiskasvatus
Anne Riihinen
anne.riihinen(ät)mantsala.fi
Lapsen hyvinvoinnin ja tuen asiantuntija
Mäntsälä, varhaiskasvatus
anne.riihinen(ät)mantsala.fi
Lapsen hyvinvoinnin ja tuen asiantuntija
Mäntsälä, varhaiskasvatus
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö
ja henkilöstö