9.10.2024
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun Sote/Työsuojelu, Joensuu

Turvallisuusvastaavien verkosto työsuojelun ja esihenkilötyön tukena

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Turvallisuusvastaavien verkosto kehitettiin alun perin edistämään ja ylläpitämään turvallisuuskulttuuria . Tavoitteena oli kiinnittää huomiota työturvallisuuteen, esimerkiksi panostamalla entistä paremmin työtapaturmien ennaltaehkäisyyn ja työn riskienarviointien laatuun.

Ratkaisu
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen turvallisuusvastaavien verkostoon on jokainen toimintayksikkö valinnut henkilöstön keskuudesta vähintään yhden työntekijän turvallisuusvastaavaksi. Tällä hetkellä turvallisuusvastaavia on nimetty noin 350 henkilöä. Turvallisuusvastaavan tulee olla työntekijä, ei esihenkilöasemassa oleva.

Turvallisuusvastaava on esihenkilön työpari turvallisuustyössä. Vastuu turvallisuudesta ja turvallisuusjohtamisesta on kuitenkin aina esihenkilöllä, sillä työnantajalle kuuluvaa vastuuta ei voi delegoida työntekijälle. Työyksikön esihenkilö päättää turvallisuusvastaavalle annettavasta ajankäytöstä. Sekä hyvinvointialueen työsuojelu- että turvallisuuspalvelut tarjoavat turvallisuusvastaaville koulutusta ja perehdytystä tehtävään.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päätoimiset työsuojeluvaltuutetut järjestävät koulutusta kaksi kertaa vuodessa. Koulutusten aiheita ovat turvallisuuskulttuuriin ja työhyvinvointiin liittyvät asiat. Turvallisuusvastaavat voivat osallistua myös työturvallisuuskorttikoulutukseen. Myös tästä koulutuksesta vastaa työsuojelu.

Turvallisuusvastaavan tehtävä on laaja-alainen, ja kattaa sekä palo- ja pelastusturvallisuuden että työsuojelun. Jokainen työyksikkö yhdessä esihenkilönsä johdolla määrittää tehtävänkuvan tarkemmin huomioiden työyksikön työolosuhteet ja tarpeet.

Turvallisuusvastaavan tehtäviä voivat olla esimerkiksi:
- esihenkilön avustaminen riskien arvioinnissa
- osallistuminen oman toimintayksikön turvallisuuskiertoon, työpaikkaselvitykseen ja
työsuojelutarkastuksiin
- kemikaaliluettelon laadinta ja ylläpito
- työtovereiden perehdyttäminen palo- ja pelastussuunnitelmaan
- työtovereiden työnopastus potilassiirroista palo- ja pelastustilanteessa
- turvallisuuskansion ylläpito
- työyksikön sisäinen tiedottaminen turvallisuusasioissa
- kaasuvastaavan tehtävät: vastaa toimintayksikön lääkkeellisistä kaasuista, henkilöstön koulutuksesta ja työnopastuksesta.
Tulokset
Yksiköihin on saatu turvallisuusvastaavia, joiden kautta henkilöstön on helpompi viestiä ja nostaa esille työturvallisuuteen liittyviä asioita. Turvallisuusvastaavat tuovat ajankohtaista tietoa työsuojelu- ja työturvallisuusasioista yksikön muulle henkilöstölle. Esihenkilöt ovat saaneet turvallisuusvastaavista lisää resurssia työturvallisuuskulttuurin edistämiseen.

Yhteyshenkilöt

Markus Haukka
markus.haukka(ät)siunsote.fi
Työsuojeluvaltuutettu
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Petri Nivanaho
petri.nivanaho(ät)siunsote.fi
Työsuojeluvaltuutettu
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta