18.9.2024
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, henkilöstöpalvelut, henkilöstövoimavarat, Joensuu

Työvuorosuunnittelun ruusut ja risut, yhteistyössä luottamusmiesten kanssa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Sosiaali- ja terveysalalla työvuorosuunnittelu tehdään perinteisesti kolmen viikon jaksoissa. Työvuorosuunnitteluun vaikuttavat monet tekijät, kuten työaikalainsäädäntö, työhyvinvointi sekä työnantajan ja työntekijöiden tarpeet. Lisäksi poissaolot ja lomat on myös otettava huomioon. Koska työvuorosuunnitteluun liittyy niin monia eri asioita, yksittäisen työntekijän voi olla vaikea hahmottaa niiden vaikutuksia.

Työvuorosuunnittelu oli jatkuvasti esillä sekä julkisuudessa että organisaation sisällä, mikä aiheutti paljon tyytymättömyyttä ja häiriökysyntää. Suunnittelua tulkittiin usein yksipuolisesti ja syyllistävästi, mikä heikensi työilmapiiriä.

Tämän vuoksi haluttiin kehittää toimintamalli, joka antaa sekä työnantajalle että henkilöstön edustajille yhteisen käsityksen työvuorosuunnitteluun vaikuttavista tekijöistä. Näin työvuorosuunnittelua voitaisiin parantaa siten, että se palvelee sekä työnantajan että työntekijöiden tarpeita mahdollisimman hyvin.
Ratkaisu
Sovimme noin kaksi vuotta sitten henkilöstön edustajien kanssa, että käymme läpi työvuorosuunnittelussa esiin nousseet "ruusut ja risut" yhdessä aina kolmen viikon välein, kun uusi työvuorolista julkaistaan. Tämä tarkastelu kattaa noin 4000 työntekijän työvuorosuunnittelun.

Olemme käyneet yhdessä läpi kaikki tekijät, jotka vaikuttavat työvuorosuunnitteluun sekä yhteisön että yksilön tasolla. Tapaamisiin osallistuvat kaikkien järjestöjen luottamusmiehet (Tehy, Super, JHL, JYTY ja JUKO).
Tulokset
Tämän jatkuvan ja säännöllisen dialogin myötä työvuorosuunnitteluun kohdistunut arvostelu ja häiriökysyntä ovat vähentyneet merkittävästi. Olemme myös pystyneet ennakoivasti kertomaan henkilöstölle työvuorosuunnittelun haasteista. Mahdolliset palautteet on käsitelty yksityiskohtaisesti jo ennen kuin ne ovat kehittyneet suuremmiksi ongelmiksi.

Työvuorosuunnitteluun liittyvien syy-seuraussuhteiden ymmärrys on parantunut merkittävästi sekä työnantajan että henkilöstön keskuudessa. Yhteinen tavoitteemme — oikeat ihmiset, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan — on toteutunut aiempaa paremmin.
Liitteet
Ruusut ja risut työvuorosuunnittelusta.pdf

Yhteyshenkilöt

Petteri Hakkarainen
petteri.hakkarainen(ät)siunsote.fi
Resurssihallinnan päällikkö
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Markku Nuutinen
markku.nuutinen(ät)siunsote.fi
Koordinoiva pääluottamusmies Tehy
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Mirva Kuronen
mirva.kuronen(ät)siunsote.fi
Pääluottamusmies Super
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta