17.10.2024
Jyväskylän kaupunki/kaupunkirakenteen toimiala/kadut ja puistot palvelualue, Jyväskylä

Ulkovalaistuksen tilannekuvatyökalu

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Ulkovalaistuksen ylläpidossa muutos kaasupurkauslamppuja käytettävistä valaisimista led-valonlähteisiin on valtava. Säästöt energia- ja huoltokustannuksissa ovat suuret, mutta se vaatii myös suuria investointeja. Yksistään Jyväskylässä on investoitava lähivuosien aikana vielä lähes 20 000 uuteen valaisimeen. 

Uuden tekniikan myötä valaistuksen ylläpito muuttuu, sillä vikojen korjauksesta on siirryttävä ennakoivaan kunnossapitoon. Tämä asettaa omat haasteensa valaistuksen ylläpidolle tulevaisuudessa, sillä kaikella tekniikalla on elinkaarensa, myös led­-valaisimilla. Sama tekniikan murros on käynnissä myös kansallisella tasolla. Useilla kaupungeilla on vielä paljon tekemistä valaisinvaihdoissa.

Uuden työkalun kehittäminen käynnistyi Jyväskylän kaupungin omista tarpeista

Aikaisemmin ulkovalaistusverkon omaisuusrekisteristä otettavia tietoja ei voinut analysoida ristiin muista datalähteistä saatavien tietojen kanssa. Valaistusverkkoon liittyville trendeille (esimerkiksi korjausvelka, viankorjausten vasteajat) ei ollut yhteisiä mittareita, joilla toimintaa ja kehitystä olisi voinut seurata ja asettaa tavoitteita. Lisäksi eri rekistereiden tietoja ei voitu jakaa eri osapuolille reaaliaikaisesti. Näistä puutteista aiheutui virheitä, hukkaa, pitempiä vasteaikoja, sekä turhia kustannuksia, joihin haluttiin löytää tekninen ratkaisu omana työnä.

Työnantajan tukeman koulutuksen ja kaupungilta löytyvien asiantuntijoiden avulla muodostimme kolmen henkilön ketterän tiimin, jossa jokainen katsoi samaa asiaa eri näkökulmasta. Kokeilimme pienellä kynnyksellä eri datalähteiden yhdistämistä ja teimme matkan varrella lukemattoman määrän oivalluksia niiden keskinäisestä hyödyntämisestä. Kehitystyö jo itsessään antoi uutta virtaa jokapäiväiseen tekemiseen, kun päätöksenteon pohjaksi saatiin aikaisempaa nopeammin, helpommin ja kattavammin perusteita.

Dataan perustuvan tiedon ristiin analysointi oli meille uutta ja alussa meillä ei ollut selkeään näkemystä tavoitteista. Näkemyksemme, ymmärryksemme ja tavoitteemme kuitenkin kasvoivat matkan varrella.
Ratkaisu
Tilannekuvatyökalun kehittäminen aloitettiin vuonna 2020. Työtä tehtiin Teams- palavereissa, joissa ideoitiin ja kokeiltiin uusia toimintoja. Näitä palavereja pidettiin säännöllisesti parikymmentä kertaa. Ensimmäinen versio ja osio "valaisimet" otettiin tuotantokäyttöön muutamassa kuukaudessa vuonna 2020. Koimme, että pieni ja innostunut työryhmä oli tehokas ja kokeilimme eri ratkaisuja ennakkoluulottomasti, ilman pelkoa vääristä päätöksistä.

Työ toteutettiin täysin kaupungin omien työntekijöiden ja käyttöön hankittuja ohjelmistoja hyödyntäen. Resurssit olivat siis valmiina ja kustannuksia syntyi vain käytetystä työajasta.

Mielekäs tekeminen innosti tiimiä ja kehittämistä jatkettiin ja eri datalähteiden integrointia jatkettiin osana normaalia työntekoa. Työkalua laajennettiin pala palalta koskemaan valaisinpylväitä, valaistuskeskuksia, palautteita ja suunnittelun hallintaa. Lopuksi siihen kehitettiin vielä takaisinmaksulaskuri, jolla voidaan ohjata korvausinvestointeja kohteisiin, joissa takaisinmaksuaika on lyhin. Laskurissa voidaan myös seurata investoinnin vaikutusta kasvihuonepäästöihin (CO2).

Vuonna 2023 saimme useampia yhteydenottoja yrityksiltä, jotka halusivat kaupallistaa kehitystyömme tuloksen. Osallistuimme kaupungin tutkijoille järjestämään hankkeeseen, jossa haettiin eri tyyppisille keksinnöille kaupallista toteuttajaa. Neuvottelimme kahden eri yrityksen kanssa ja lopuksi yhteistyökumppaniksi valikoitui C2 SmartLight Oy, jolle myimme työkalun rinnakkaisoikeudet viiden vuoden ajaksi.

Kuluvan vuoden aikana yritys on tuellamme toteuttanut työkalusta muille kunnille monistettavan version ja ensimmäiset kaupalliset sopimukset on solmittu. https://c2smartlight.com/ratkaisut/tuotteet-ja-palvelut/c2is/

Ohessa vielä kumppanimme tekemä esittelyvideo ratkaisutamme. https://vimeo.com/939102124/d92990de9e?share=copy%20%E2%80%8B

Tulokset
Työkalu on ulkovalaistuksen päivittäinen käyttöliittymä joka palvelee kaikkia ulkovalaistusverkon kanssa toimivia eri rooleissa toimivia osapuolia. Sen kautta poraudutaan kaikkiin muihin valaistusverkon ylläpidossa tarvittaviin järjestelmiin.

Työkalu antaa ajantasaisen kokonaiskuvan. Se palvelee budjetointia, suunnittelua, rakentamista, ylläpitoa ja viestintää. Sen avulla voidaan aikaisempaa helpommin huomioida ulkovalaistusomaisuuden lisäksi muita merkittäviä näkökulmia, joilla resursseja voidaan käyttää vaikuttavammin. Se toimii samalla keskeisimpänä lähtötietojen lähteenä suunnittelutoimeksiannossa. Lisäksi se antaa mahdollisuuden suunnittelutoimistolle tai huoltourakoitsijalle esittää tarjouksia kannattavista korvausinvestointikohteista kustannusarvioineen, takaisinmaksuaikoineen ja CO2 päästövähennyksineen.

Työkalu on lisännyt eri osapuolten ymmärrystä kaupungin tavoitteisiin. Se antaa keinon, jolla toimintaa voidaan seurata ja muuttaa, jos huomataan muutoksia trendeissä. Siitä nähdään helposti miten korjausvelka tai viankorjausten vasteajat kehittyvät. Sillä voidaan helposti, nopeasti ja ajantasaisesti raportoida niin omalle organisaatiolle, kuin poliittiselle päättäjällekin.

Kehitystyö on tuottanut innostusta ja arvostusta tekijöilleen ja sen yhteydessä opittuja taitoja on voitu monistaa muihinkin palveluihimme. Yhteistyökumppanillemme on syntynyt työkalusta ensimmäiset työpaikat, josta olemme erityisen ylpeitä. Kehitysprosessin myötä olemme oppineet ymmärtämään mitä tiedolla johtamisella voi saavuttaa.
Linkit
https://c2smartlight.com/ratkaisut/tuotteet-ja-palvelut/c2is/
https://vimeo.com/939102124/d92990de9e?share=copy%20%E2%80%8B
Liitteet
Ulkovalaistuksen tilannekuvatyökalun kehitys.pdf

Yhteyshenkilöt

Jukka Piispanen
jukka.piispanen(ät)jyvaskyla.fi
vastaava katumestari
JKL/kaupunkirakenteen toimiala/kadut ja puistot palvelualue/ulkovalaistus ja työluvat toimintayksikkö
Eetu Lappalainen
eetu.lappalainen(ät)jyvaskyla.fi
paikkatietoasiantuntija
JKL/kaupunkirakenteen toimiala/Asiakas- ja tukipalvelut / Paikkatieto

Mikko Maunula
mikko.maunula(ät)jyvaskyla.fi
rakennuttajainsinööri
JKL/kaupunkirakenteen toimiala/kadut ja puistot palvelualue/investoinnit
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta