16.6.2023
Tuusulan kunta /Osallisuus, Tuusula

Vuorovaikutukselliset leikki-illat

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Idea lapsiperheiden vuorovaikutuksellisista leikki-illoista syntyi asukasbarometriin saaduista asukkaiden vastauksista. Kuntaan vasta muuttaneet perheet kokivat haasteena tutustua muihin ja arki-iltoina on vain vähän toimintaa tai kokoontumispaikkoja tarjolla. Vanhemmat kaipasivat myös koko perheen yhteistä tekemistä.

Kehittäminen päätettiin tehdä kokeiluna ja tavoitteeksi asetettiin:
-Vahvistaa lapsen ja vanhemman/vanhempien välistä vuorovaikutusta leikkiterapian keinoin
-Tarjota päiväkoti-ikäisten perheille paikka perheiden yhdessäoloon ja leikkiin hoitopäivän päätteeksi



Ratkaisu
Tarpeeseen käynnistettiin Open Agenda -hankkeen kokeiluna vuorovaikutukselliset leikki-illat, joiden aikana vanhempien ei tarvitse huolehtia iltaruuasta tai lasten ohjelmasta. Paikaksi valittiin ympärivuorokautinen päiväkoti, jotta paikka, ruokailu ja leikkivälineet ovat helposti saavutettavissa.

Illoissa järjestettiin myös ryhmämuotoista leikkiterapiaa (Theraplay) vahvistamaan vanhempien ja lapsen varhaista vuorovaikutusta. Leikkiharjoitteiden juurtumista perheiden arkeen vahvistettiin erillisellä leikki-illan materiaalilla. Materiaalissa esiteltiin harjoitteet ja niiden tavoitteet, lisäksi materiaali sisälsi värityskuvia lapsille.

Kokeilu kesti 5 kertaa ja se toteutettiin kerran viikossa pidettävinä leikki-iltoina. Kunta tarjosi osallistujille iltaruuan ja leikkiterapeutin työpanoksen. Osallistujien palaute oli positiivista ja tavoitteet täyttyivät. Kokeilun arvioinnin suoritti hankkeen konsultti.
Tulokset
Kokeilu vahvisti käsitystä siitä, että pikkulapsiperheille järjestettävät toiminnot tulee suunnitella ja kehittää osallistujien näkökulmasta. Esimerkiksi iltaruoka mahdollistaa koko perheen osallistumisen ja arki-illan iltatoimet ajallaan. Tällainen vapaamuotoinen leikkitoiminta on myös helppo tapa tutustua muihin vanhempiin ja lapsiin, kuten myös käydä keskustelua vanhemmuudesta ja varhaisesta vuorovaikutuksesta ammattilaisen kanssa.

Kokeilun ulkopuolisessa arvioinnissa todettiin:
"YLÄS-ALAS-JA SYVYYSSUUNTAAN skaalaus (=joko institutionaalisiin käytänteisiin laajemmin, kuten muihin kuntiin, omasa kunnassa muille toimialoille ja muihin palveluihin, tavoittaen suuremman joukon ihmisiä ja kohderyhmiä; tai syvyyssuunnassa eli kulttuurinmuutoksen tukemisessa).
Vastaava toimintamalli on varmasti kiinnostava muissakin kunnissa ja vastaavissa kohderyhmissä.
Vanhemmista osalle toimintamalli on antanut uusia ideoita ja ajatuksia, jotka eivät vielä ole muotoutuneet konkreettiseen muotoon, mutta voisivat olla yhteiskehitettynä jatkotoimien pohjana.
Vanhemmista osa koki saaneensa myös apua käytöshäiriöihin. Uusi ympäristö auttoi käytökseen, mahdollisuus harjoitella muiden kanssa oloa. Tämän hyödyn skaalaaminen olisi hyödyllistä, voisi olla peruste myös tässä kokeillulle pysyvälle toiminnalle."

Leikki-iltojen jatkosta päätetään kunnan osallistuvassa budjetoinnissa kesäkuussa 2023. Mikäli ehdotus saa riittävän määrän ääniä asukkailta, toiminta jatkuu syksyllä 2023.

Yhteyshenkilöt

Katja Repo
katja.repo(ät)tuusula.fi
yhteisömanageri
Tuusulan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta