9.10.2024
Oulun kaupunki/sivistys- ja kulttuuripalvelut/yhteiset palvelut, Oulu

Webinaarisarja huoltajille ja kasvatusalan toimijoille

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Tapaamme säännöllisesti monialaisissa asiantuntijaryhmien verkostotapaamisissa. Verkostotapaamisissa on mukana mm. päiväkodin johtajia ja rehtoreita, alueellisen toiminnan asiantuntija sekä nuorisopalveluiden, oppilashuollon, neuvolan, seurakunnan edustajat ja kolmannen sektorin toimijoiden edustus. Näissä verkostotapaamisissa keskustelemme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyvistä asioista. Enenevässä määrin keskusteluun on noussut lasten, nuorten ja perheiden haasteet.

Vaatimukset vanhemmuutta kohtaan ovat kasvaneet. Kasvatushaasteet ovat entistä moninaisempia ja vanhemmat ovat monenlaisten kasvatusohjeiden vastaanottajina. Myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät. Tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi on tärkeää, että kotona on arjessa selkeät rutiinit ja kotiin saadaan tarvittaessa ajoissa apua. 

Koulujen arjessa on huomattu muun muassa lasten netin käyttöön liittyviä negatiivisia vaikutuksia ja tarvetta perheiden hyvinvointitaitojen edistämiseen, jotka liittyvät esimerkiksi uneen, nettiaikaan, päihdekasvatukseen, ruokatietouteen ja perheiden arkirutiineihin. Huoltajat tarvitsevat lisää tietoa edellä mainituista teemoista, sekä lisää yhteistä keskustelua teemojen äärellä.

Näiden haasteiden edessä lähdimme kokoamaan asiantuntijoita, jotka voisivat tulla puhumaan huoltajille ajankohtaisista kasvatusteemoista. Tarve kuulla kasvatusalan asiantuntijoita nousi myös huoltajilta itseltään. Viime kevään Osallistuvassa budjetoinnissa ehdotettiin luentoja vanhemmille, ja oululaiset äänestivät idean myös toteutettavaksi. Ehdotuksessa toivottiin webinaarisarjaa, mikä sisältää asiantuntijaluentoja vanhemmille lasten kasvuun liittyvistä sekä muista ajankohtaisista teemoista. Näistä lähtökohdista lähdettiin suunnittelemaan huoltajille ja kasvatusalan toimijoille yhteistä webinaarisarjaa.
Ratkaisu
Alueellisen toiminnan asiantuntijat miettivät yhdessä eri kasvatus- ja opetusalan asiantuntijoita, jotta saataisiin muodostettua laadukas kokonaisuus. Ideoita puhujiksi kysyttiin myös päiväkodin johtajilta ja rehtoreilta sekä muilta asiantuntijoilta.

Asiantuntijapuheenvuorojen haluttiin palvelevan niin päiväkoti-ikäisten kuin peruskouluikäistenkin lasten huoltajia. Luennoista ensimmäinen järjestettiin sekä paikan päällä että verkossa. Muut luennot toteutetaan verkossa. Kaikista luennoista laaditaan lisäksi tallenne, joka on käytettävissä kolme kuukautta. Tallenteet tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Lisäksi järjestämme eri alueilla vanhempien olohuoneita, jotka mahdollistavat vanhempien yhteisen keskustelun, osallisuuden ja vertaistuen webinaariteemasta ja ajankohtaisista asioista. Yhtenäisen kasvatuskulttuurin luominen on edennyt kasvatustyötä tekevien ammattilaisten myötä heidän kohdatessa ja ohjatessa vanhempia arjen kasvatuskysymyksissä.

Webinaarisarja toteutetaan Osallistuvan budjetoinnin sekä Oulun kaupungin saaman Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -määrärahalla. 
Tulokset
Markkinoimme webinaarisarjan luentoja niin huoltajille kuin kasvatusalan ammattilaisillekin. Luennoista on hyödynnetty pätkiä mm. vanhempainilloissa, tällöin on voitu käydä yhdessä keskustelua aiheesta luokan vanhempien kesken.

Kuulijat ovat olleet tyytyväisiä luentojen sisältöihin. Tässä yksi palaute kuulijalta: ”Todella mielenkiintoinen luento, joka korosti hyviä peruselementtejä arjessa niin kodin vanhempien/kasvattajien kannalta kuin myös koulun roolissa olevien kasvattajien kannalta. Painavia asioita mm. älypuhelimien todelliset vaarat jne. avattiin asiaan kuuluvalla vakavuudella kuitenkin liikaa kauhistelematta. Aion ehdottomasti osallistua tuleviin seminaareihin.”

Keijo Tahkokallion luennon jälkeen on eri yhteyksissä kuulunut mainintoja ”ystävällisestä imperatiivista”, eli emme kysy lapselta vaan ohjaamme jämäkän ystävällisesti.

Webinaarisarjan asiantuntijapuheenvuorot:
- Psykologi Keijo Tahkokallio, ”Kuka kasvattaa lapsesi”
- Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Manninen ”Mentalisaatio lasten ja nuorten perheissä - tunteiden säätelyn supervoima”
- Psykologian tohtori, aivojen hyvinvoinnin asiantuntija Mona Moisala, ”Lasten ja nuorten aivoterveyden edistäminen – ja vähän vanhempienkin!”
- Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti Riikka Riihonen, ”Myönteiset ja johdonmukaiset kasvatuskäytännöt lasten ja nuorten käytöshaasteisiin”
- Kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori Jarno Paalasmaa, ”Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi”

Webinaarisarja on jo tähän asti saavuttanut isoja kuulijamääriä. Janna Mannisen luento on ehtinyt kerätä katsontakertoja yli 850 ja Keijo Tahkokallion huimat 3800 katselukertaa.

Webinaarisarjan lisäksi olemme tilanneet Mona Moisalalta oppitunnin 5.–9.-luokkalaisille lapsille. Oppitunti on tarjolla muutama päivä Monan vanhemmille pitämän luennon jälkeen. Ajatuksena tässä on, että tuomme tietoa niin kasvatusalan toimijoille, huoltajille kuin nuorille itselleenkin. Näin vanhemmat voivat jatkaa keskustelua kotona lapsen kanssa yhdessä kuullusta sisällöstä.
Linkit
https://www.ouka.fi/webinaarisarja-vanhemmuuden-tukemiseksi

Yhteyshenkilöt

Minna Hellsten
minna.hellsten(ät)ouka.fi
Alueellisen toiminnan asiantuntija
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
Susanna Kauppinen
susanna.kauppinen(ät)ouka.fi
Alueellisen toiminnan asiantuntija
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut

Johanna Timonen ja Tuula Herranen
johanna.timonen(ät)ouka.fi; tuula.herranen(ät)ouka.fi
Alueellisen toiminnan asiantuntija
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta