#uutinen - 01.06.2023

Työn joustavuus ja etenemismahdollisuudet houkuttelevat nuoria kuntatyöhön

Kunta-alan kehittämisjaos kokoontui toukokuussa Lahdessa. Iltapäivän aiheena oli kuntatyön vetovoima, josta keskustelemassa oli Lahden kaupungilla asiantuntijatyössä työskentelevät nuoret. Jotta työ kunnissa nähdään houkuttelevana nyt ja tulevaisuudessa, on palkkauksen rinnalle nostettava muita työntekijöille tärkeitä tekijöitä, kuten mahdollisuus etätöihin ja kannustava työyhteisö.

Kuvassa on Jenni Rämä, Emilia Virtanen, Nella Pesonen ja Jenna-Mari Ahola. 
Kunta-alan kehittämisjaoksen paneelikeskustelun osallistujat Jenni Rämä, Emilia Virtanen, Nella Pesonen ja Jenna-Mari Ahola.

Mitkä tekijät houkuttelevat työuran alussa olevia nuoria hakeutumaan kuntatöihin? Millainen on hyvä työyhteisö? Näihin kysymyksiin olivat vastaamassa Lahden Seurahuoneelle 15.5.2023 kokoontuneelle Kunta-alan kehittämisjaokselle Jenna-Mari Ahola, Emilia Virtanen, Jenni Rämä ja Nella Pesonen.  

- Työuran alussa olevia nuoria houkuttaa kunta-alalle työsuhteen vakaus. Osa nuorista toivoo pitkää työsuhdetta saman työnantajan palveluksessa, se kannattaa työnantajien hoksata ja siihen kannattaa kunnissa panostaa. Korkeakouluopiskelijat ovat myös kiinnostuneita gradujen ja lopputöiden tekemisestä työpaikoille, varsinkin jos gradun avulla olisi mahdollisuus työllistyä, panelistit toteavat.  

Mielikuva kuntatyöstä on harmaa ja jäykkä. Nuoret toivovatkin, että syvälle juurtunut, virheellinen mielikuva muuttuisi. 

- Erityisesti opiskelijoille on tärkeää tuoda esille kunta-alan monipuolisuutta työnantajana.  

Kuntajaoksen kokous Lahdessa

Etätyömahdollisuus ja yksilölliset urapolut kilpailuvalteiksi 

Panelistien mukaan omassa työssä tärkeää on vapaus ja joustavuus. Mahdollisuus etätöihin ja joustavat työajat koettiin hyvin tärkeinä ominaisuuksina työpaikan houkuttelevuudessa. Kuntatyössä kiireellisimmin kehitettäväksi asiaksi nousi palkkaus ja henkilöstöedut.  

- Kun kunta-ala ei pysty kilpailemaan palkalla, on työnantajan tarjottava muuta houkutusta.  

Vapauden lisäksi yhtenä esimerkkinä nuoret mainitsevat kehittämiseen kannustavan ilmapiirin. Työyhteisöt, joissa ollaan kiinnostuneita yksittäisen työntekijän uratoiveista ja kannustetaan kasvamaan ovat houkuttelevia.  

- Työssä tärkeintä ei ole palkka, vaan hyvä työyhteisö, mielekkäät ja vaihtelevat työtehtävät ja mahdollisuus kehittää itseään ja edetä urallaan. Toimiva työyhteisö on joustava ja tasavertainen. Osallistava, kannustava ja empaattinen.  

Kuntajaoksen kokouksessa nuoret kertovat työstä

Teksti: Henna Honkalo 
Kuvat: Pauliina Sievänen 

 

<   takaisin