3.9.2020
Kangasalan kaupunki, Kangasala

Kirjasto koteihin – Kangasalan kirjaston digi- ja etäpalveluiden kehittäminen

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kirjastojen sulkeminen korona-tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi maaliskuussa 2020 haastoi kirjastot kehittämään palveluitaan etäyhteydellä toteutettavaksi. Kirjastojen henkilökunnan osaaminen ja suuri osa aineistoista oli edelleen asiakkaiden käytettävissä. Halusimme tarjota tietopalvelua, digineuvontaa ja sisältöjen esittelyä asiakkaillemme siitä huolimatta, etteivät he päässeet kirjastoihin. Kirjaston merkitys hyvinvoinnille poikkeusaikana korostui ja halusimme tuoda palveluitamme monipuolisemmin saataville.
Ratkaisu
Perustimme muun muassa digitukipalvelun, jossa digineuvontaa tarjottiin puhelimitse, sähköpostitse sekä WhatsAppilla. PIKI-kirjastojen e-aineistoja hankittiin lisää ja niiden mainostamiseen panostettiin. Panostimme myös viestintäämme verkkosivuillamme ja kaikilla sosiaalisen median kanavillamme sekä otimme käyttöön uusia mediasisältöjen tuottoon tarkoitettuja työkaluja. Viestitimme sulkuajan toiminnastamme, kirjaston työtehtävistä sekä vinkkasimme aineistosisältöjä. Järjestimme myös musiikkiesityksen ja satutunteja etätapahtumina YouTube-kanavalla. Lisäksi tarjosimme kouluille erilaisia materiaaleja etäopiskelun tueksi. Kirjaston taidetilassa järjestettiin ensimmäinen virtuaalinen taidenäyttely. Palveluita kehittivät yhdessä kirjaston esimies ja henkilöstö.
Tulokset
Kirjaston etäpalvelut tuottivat saadun palautteen perusteella kaupunkilaisille iloa ja hyötyä. Kokemusten kautta opimme kehittämään muutosvalmiuttamme sekä toteuttamaan palveluitamme entistä monipuolisemmin ja saavutettavammin. Henkilökunnan digiosaaminen kehittyi nopeasti, kun lähes kaikki suorittivat Digiajokortin ja tuottivat työssään uutta sisältöä. Jatkossa suunnittelemme tapahtuma- ja palvelutuotantoamme myös etämahdollisuudet huomioiden. Voimme esimerkiksi tarjota kouluille etänä toteutettavaa tiedonhankinnan ja kirjastonkäytön opetusta sekä osallistavaa kirjavinkkausta.

Yhteyshenkilöt

Annamari Nikara-Nummi
annamari.nikara-nummi(ät)kangasala.fi
kirjastopalvelujohtaja
Kangasalan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö

Toimialat

Toiminnot

Teemat