2.8.2019
Asikkalan kunta, Konsernipalvelut, Asikkala

Asikkalan kunta polkee kohti parempaa huomista

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Elinvoimaisen Asikkalan kunnan kuntakeskus on elämää täynnä etenkin kesäaikaan. Kuntakeskus Vääksystä löytyy keskustan alueen monipuoliset palvelut, kanavan alueen ravintolat, vanhan Vääksyn putiikit ja kahvilat sekä kunnan lukuisat erilaiset liikuntapaikat. Ongelmana on ollut se, että välimatkat keskustan eri alueiden välillä ovat korkeintaan kilometrin, eli jokainen voisi taittaa matkat kävellen tai pyörällä, mutta useimmiten kuntalaiset ja kunnan työntekijät ovat hypänneet auton rattiin matkakseen eri paikkojen välillä.

Kunnan tavoitteena oli ratkaista tämä ilmastoa ja ympäristöä rasittava ongelma niin, että se palvelisi Asikkalan kunnan asukkaita ja kesävieraita mahdollisimman yksinkertaisella ja ympäristöystävällisellä tavalla. Tavoitteena oli myös saada kuntalaiset ja kunnan työntekijät välttämään auton käyttöä kuntakeskuksen alueella. Asikkalan kunta on Suomen liikkuvin kunta vuosimallia 2018, joten tästäkin syystä autoilua tulisi välttää aina kun se vain on mahdollista.
Ratkaisu
Kunnassa päätettiin ratkaista ongelma niin, että kunta keräsi kuntalaisilta ja yrityksiltä vanhoja pyöriä lahjoituksina, jotka myöhemmin kunnostettiin ja tuunattiin kunnan ilmeeseen sopivaksi. Pyörien kunnostaminen toteutettiin kuntouttavan työtoiminnan työpajojen avulla. Pyörien lahjoittajien kesken järjestettiin arvonta, jossa lahjoittajien kesken arvottiin paikallisten yritysten tuotteita.

Pyörät ovat ilmaisia ja ne ovat jokaisen kuntalaisen tai kesäasukkaan vapaassa käytössä. Pyörien käyttö on täysin vapaata, ja pyörän lainaaja saa ajaa kunnan sisällä halutessaan myös pidempiä matkoja. Pyöriä ei pidetä lukossa eikä niiden käytöstä pidetä kirjaa. Ainut ehto pyörien käytössä on, että pyörä tulee palauttaa pyörien lainauspisteelle Päijännetalon eteen.

Kuntapyörät helpottavat kuntalaisten ja kesäasukkaiden arkea, kun pyörällä voidaan nyt taittaa keskusta-alueen lyhyehköt välimatkat ympäristöystävällisellä ja kuntoa kohottavalla tavalla. Kohotamme siis yhdessä kuntalaisten ja kesäasukkaiden kuntoa samalla ympäristöä säästäen. Pyörät voidaan napata käyttöön myös vaikka koko päivän mittaiselle pyöräretkelle. Ratkaisu helpottaa kesäasukkaidenkin arkea, joiden ei ole enää välttämätöntä ottaa pyöriä mukaan kesämökille pyöräretkiä varten, kun kesäasukkaat voivat käyttää kunnan yhteiskäytössä olevia kuntapyöriä.
Tulokset
Kuntapyörät otettiin kunnassa käyttöön 4.7.2019 ja ilmoitus pyörien lainaamismahdollisuudesta sai kunnan sosiaalisen median kanavissa erittäin myönteisen vastaanoton ja ennätysmäärän huomiota. Kuntapyörät saivat myös kunnan ulkopuolista huomiota ja ideana se otettiin erittäin myönteisesti vastaan. Pyöriä on ensimmäisen päivän aikana lainattu harvakseltaan sateisesta päivästä johtuen, mutta saadun palautteen perusteella pyöriä tullaan käyttämään pitkälle kesän loppuun asti. Kuntapyörien avulla tullaan säästämään luontoa, lisäämään palveluiden saavutettavuutta ja kohottamaan kuntoa.

Yhteyshenkilöt

Severi Suppula
severi.suppula(ät)asikkala.fi
Hallinnon suunnittelija
Asikkalan kunta
Rinna Ikola-Norrbacka
rinna.ikola-norrbacka(ät)asikkala.fi
Kunnanjohtaja
Asikkalan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta