17.10.2024
Vaasan kaupunki / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet,
Vaasa
Fasilitointimenetelmien hyödyntäminen viestintätiimin kehittämisessä
Tykätty
2
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Vaasan kaupungilla toimii sisäisten kehittäjien verkosto, johon kuuluu sekä esihenkilöitä että työntekijöitä. Sisäiset kehittäjät toimivat kukin omassa tiimissä aktivoijana henkilöstölähtöisessä kehittämisessä yhdessä esihenkilön kanssa, pitävät yllä ja esillä kehittämistä ja kehittämispuhetta sekä vinkkaavat keskusteluun nostettavia aiheita esille. Sisäisille kehittäjille valmennetaan ryhmätoimintaa tukevia fasilitointimenetelmiä, joita käytetään ohjaamaan työskentelyä.
Viestintä- ja yhteiskuntasuhteet -tiimissä kehittäminen ja ideointi on tärkeä osa jokaisen työnkuvaa. Myös työhyvinvoinnin ylläpitäminen ja kehittäminen koetaan tärkeäksi tiimissä. Aiemmin kehittämistoimenpiteiden vetovastuu oli paljolti esihenkilön tai tiiminvetäjän vastuulla. Kehittämisessä haasteena oli myös se, että vain äänekkäimmät saivat äänensä kuuluviin.
Uuden verkoston ja sen myötä opittujen fasilitointimenetelmien myötä tavoitteena oli, että kehittäminen saadaan osaksi arkipäivää ja jalkautetaan luontevaksi osaksi jokaisen tiimiläisen työskentelyä.
Ratkaisu
Kun sisäisten kehittäjien verkosto perustettiin, viestintätiimin esihenkilö kannusti tiimiläisiä mukaan verkostoon. Viestintätiimistä osallistui valmennukseen neljä työntekijää, joista kaksi oli esihenkilöitä ja kaksi asiantuntijaa. Tämän jälkeen toimintaan on lähtenyt yksi työntekijä lisää. Uusien fasilitointitaitojen myötä on yhdessä lähdetty viemään kehittämistä entistä systemaattisempaan suuntaan ja alettu hyödyntää fasilitointimenetelmiä aina, kun on tarvetta tiimin osallistamiselle, toiminnan kehittämiselle tai uusien asioiden ideoinnille ja luomiselle. Menetelmiä hyödynnetään jatkuvasti tiimi- tai ideointipalavereissa tai kehittämispäivissä: niitä on hyödynnetty muun muassa strategian jalkauttamisessa, osaamisen kehittämisessä ja työhyvinvointikyselyn vastaamiseen liittyvissä haasteissa.
Menetelmien hyödyntäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja jonkin verran aikaa, mutta niiden tuomat hyödyt koetaan siihen nähden moninkertaisiksi. Jokaisesta kehittämistoimenpiiteestä jää talteen myös dokumentti, joka sisältää käytetyn fasilitointimenetelmän sekä syntyneet ja äänestetyimmät ideat. Näin voidaan myöhemminkin palata ideoihin ja hyödyntää niitä mahdollisessa jatkotyöstössä. Syntyneitä hyviä ideoita ja käytäntöjä on jaettu esimerkiksi koko Vaasan kaupungin organisaation käyttöön henkilöstön intranetissä.
Tulokset
Menetelmät on onnistuttu jalkauttamaan menestyksekkäästi tiimin arkipäivään ja työskentelyyn. Myös sellaiset työntekijät, jotka eivät ole verkostossa mukana, ovat oppineet fasilitointimenetelmiä: jokaisella kerralla, kun uutta menetelmää hyödynnetään, myös itse fasilitointityökalua ja sen käyttämistä avataan tiimiläisille. Näin osallistavista menetelmistä tulee luonteva osa tiimin työskentelyä ja jokainen voi hyödyntää menetelmiä eteenpäin omassa työssään ja työverkostoissaan. Tämä on kasvattanut koko tiimin osaamista ja ammattitaitoa. Erittäin tärkeää menetelmien hyödyntämisessä on se, että jokainen tuntee olevansa osa tiimiä ja sen kehittämistä - jokainen tiimiläinen saa äänensä kuuluviin. Kehittämisestä on tullut myös hauskempaa, mikä tukee entistä paremmin tiimin yhteenkuuluvuutta.
Koska verkostossa on mukana useampi työntekijä viestintätiimistä, koetaan fasilitoinnin suunnittelu ja toteuttaminen antoisaksi osaksi työtä, se parantaa näin työssä viihtymistä ja työhyvinvointia sekä lisää työn merkityksellisyyden kokemusta.
Linkit
https://tarkeissatoissa.fi/katso/jatkuvan-parantamisen-toimintamallin-ja-sisaisten-kehittajien-verkoston-luominenLiitteet
Strategiatyöpaja 071123.pdfYhteyshenkilöt
Eliina Salmela
eliina.salmela(ät)vaasa.fi
viestintäsuunnittelija
Vaasan kaupunki
eliina.salmela(ät)vaasa.fi
viestintäsuunnittelija
Vaasan kaupunki
Jenni Tuliniemi
jenni.tuliniemi(ät)vaasa.fi
viestintäasiantuntija
Vaasan kaupunki
jenni.tuliniemi(ät)vaasa.fi
viestintäasiantuntija
Vaasan kaupunki
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö
ja henkilöstö
Toimialat
Teemat
Henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen Henkilöstön osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Luottamuksen vahvistaminen Organisaation/työyhteisön kehittämisosaaminen Toimintakulttuurin kehittäminen Työelämän laatu kokonaisuudessaan Työhyvinvoinnin parantaminen Työn imu ja innostus Työntekijäkokemuksen kehittäminen Viestinnän kehittäminen Yhteiskehittäminen Yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä