9.10.2024
Alavuden kaupunki/ Ruokapalvelut/ Kouluravintola Rosmariini,
Alavus
Vihannesmalja lautashävikin vähentämisen kannustimena
Tykätty
3
kertaa.
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Kouluruokatoimikunnassa opettaja toi ilmi, että oppilaat ovat innokkaita kilpailemaan. Tätä innostusta voisi hyödyntää ruokahävikin vähentämiseksi. Idea lähti liikkeelle ensin astiasta, jonne laitettaisiin palloja, kun lautashävikkiä syntyy riittävän vähän. Tavoitteena oli saada kannustimen avulla lapset itse vähentämään lautashävikin syntyä niin, ettei lautaselle oteta liikaa ruokaa. Mikäli jää vielä nälkä, niin aina saa hakea lisää ruokaa.
Lautashävikkiä kertyi keskimäärin noin 13,3 kiloa päivässä kouluravintola Rosmariinissa, jossa ruokailee arkena päivittäin noin 800 henkilöä.
Ratkaisu
Pallot vaihtuivatkin värikkäisiin muovivihanneksii. Aloimme pohtia sopivaa raja-arvoa lautashävikin päivittäiselle määrälle. Päätettiin, että päivän tavoitteeksi asetetaan 10 kiloa, eli lautashävikkiä saisi päivässä kertyä korkeintaan tuo määrä, että vihannes laitettaisiin maljaan. Vihanneksia on yhteensä 24 kappaletta. Kun malja olisi täynnä vihanneksia, niin kaikki ruokailijat saisivat jonkin palkinnon. Tämä voisi olla vaikka ylimääräinen toiveruokapäivä tai jälkiruoka lounaalla. Vihannesmalja laitettiin paraatipaikalle lasivitriiniin, että pystyy seuraamaan maljan täyttymistä.
Vihannesmaljan tavoitteena on siis toimia näkyvänä kannustimena, sillä ruokailijoiden omalla toiminnalla on vaikutusta kuinka usein palkinto on luvassa. Päivittäiset lautashävikkimäärät aloitettiin kirjata astianpalautuspisteen seinälle ruokailijoiden nähtäville. Mikäli määrä oli yli 10 kiloa, se kirjataan punaisella, kun taas tavoitteen täytyttyä hävikin määrä kirjattiin vihreällä, jolloin myös vihannes sujahti vitriinin hyllyltä maljaan.
Oppilaille ja koteihin meni viesti, kun aloitimme kannustimen käytön. Toimintamallista tiedotettiin ruokailijoita, että he ymmärtäisivät mikä vihannesmaljan idea on.
Ainoat kustannukset olivat muovisten vihannesten hankinta.
Tulokset
Varsinkin ala-asteen oppilaat seurasivat innokkaasti vihannesmaljan täyttymistä. Lisäksi he kiinnittivät enemmän huomiota ruokailutapoihin. Vihannesmalja koettiin niin hyväksi keinoksi vähentää lautashävikkiä, että se on pysyvä kannustin. Lautashävikin määrä väheni keskimäärin 4 kiloa päivää kohden. Tämä tarkoittaan, että lukuvuoden aikana roskiin päätyy 2220 annosta vähemmän.
Vihannesmalja on otettu jo käyttöön myös toisessa isossa alakoulussa. Päiväkotien puolelta on myös kyselty innokkaana, että milloin he saavat samanlaisen maljan heille ruokasaliin.
Liitteet
Vihannesmalja, Alavuden kaupunki.pdfYhteyshenkilöt
Jenina Hyvärinen
jenina.hyvarinen(ät)alavus.fi
Ruokapalvelupäällikkö/Työsuojelupäällikkö
Alavuden kaupunki
jenina.hyvarinen(ät)alavus.fi
Ruokapalvelupäällikkö/Työsuojelupäällikkö
Alavuden kaupunki
Niina Uusi-Pohjola
niina.uusi-pohjola(ät)alavus.fi
Ruokapalveluesimies
Alavuden kaupunki
niina.uusi-pohjola(ät)alavus.fi
Ruokapalveluesimies
Alavuden kaupunki
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät