10.10.2019
Limingan kunta, Liminka

Jumppaa ja joogaa työntekijöille!Tarve ja tavoitteet
Keväällä 2019 Limingan kunnassa hyväksyttiin henkilöstön työhyvinvointiohjelma. Työhyvinvointiohjelmassa entistä vahvemman roolin saa työhyvinvoinnin edistäminen erityisesti positiivisen työkulttuurin sekä vuorovaikutustaitojen näkökulmasta. Lisäksi uusi työhyvinvointiohjelmassa vahvassa asemassa ovat ammattitaidon ja osaamisen kehittäminen. Uutena ohjelmaan linjattiin myös se, että työnantaja tukee työntekijöiden työkykyä ja hyvinvointia myös liikunnan näkökulmasta.

Yhtenä haasteen kehittämiselle loi se, että Limingassa ei ollut riittävästi varaa talousarviossa liikunta- ja kulttuuriseteleiden käyttöönotolle. Nämä olivat työntekijöiden mieleen ja ne oltiin koettu positiivisina. Halusimme kuitenkin tukea työntekijöiden harrastamista ja liikunnallisuutta. Lisäksi haluttiin erityisesti tukea työntekijöiden yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, jota liikunta- ja kulttuurisetelit eivät suoraan edesauta, sillä jokainen työntekijä voi käyttää setelit haluammaan tavalla.
Ratkaisu
Ratkaisuksi Limingassa päätettiin rakentaa malli, joka lisäisi työntekijöiden liikunnallisia harrastuksia, tukisi työssäjaksamista ja yhdessä tekemistä.

Niinpä kunnan työntekijöille perustettiin kaksi säännöllisesti järjestettävää liikuntaryhmää, jotka molemmat toteutuvat kerran viikossa (60 min ohjattuja tunteja). Järjestettäviksi lajeiksi valittiin jooga sekä toiminnallista treenaamista edustava Prässi-treeni (vrt. crossfit). Tunnit pyörivät kerran viikossa, jooga maanantaisin ja Prässi-treeni tällä hetkellä torstaisin (aluksi tiistaisin). Tunnit ovat kaikille Limingan työntekijöille avoimia ja ne järjestetään joka viikko samaan aikaan, työpäivien päätteeksi.

Lisäksi työntekijöille on tarjottu avoimia vasta-alkajien ohjattuja kuntosaliryhmiä. Tavoitteena on tukea työntekijöiden liikunnallisten harrastusten aloittamista matalalla kynnyksellä. Tähän mennessä on käynnistynyt kaksi kuntosaliryhmää, jotka molemmat ovat olleet suosittuja ja täynnä. Kuntosaliryhmien lisäksi työntekijöille on varattu pysyvä salibandyvuoro erään koulun liikuntasalista. "Säbäilijät" ovat perustaneet oman whatsapp-ryhmän, jonka kautta halukkaat voivat ilmoittautua aina kyseiselle viikolle pelaamaan. Pelit ovat toteutuneet lähes joka viikko.

Lisäksi työnantaja on järjestänyt työntekijöille elämäntapamuutoksiin tähtääviä valmennusryhmiä, joissa on perehdytty terveellisiin elämäntapohin, muun muassa ravinnon ja palautumisen näkökulmista. Ryhmiä on ollut tähän mennessä yksi ja molemmat ovat olleet "loppuunmyytyjä", eli kaikki valmennuspaikat ovat täyttyneet.

Ryhmät ja ohjatut tunnit on hankittu ostopalveluina paikallisilta yrittäjiltä ja ne on toteutettu Limingan keskustassa sijaitsevassa Lakeustalossa (liikuntasali). Halusimme panostaa ohjauksen laatuun ja tämän vuoksi valittiin ammattilaiset ohjaamaan tunteja.

Hankintaan ei ole saatu ulkopuolista rahoitusta (esim. hankkeista).

Jatkossa on tarkoitus perustaa henkilöstöstä työryhmä, jotka jatkossa pohtisivat, minkälaisille lajeille/tunneille olisi tarvetta tai kiinnostusta.
Tulokset
Jooga- ja prässi-treenit ovat olleet käynnissä keväästä 2019 lähtien, taukoa tunneista pidettiin heinäkuun ajan.

Tähän mennessä tunneilla on käynyt muutamia kymmeniä työntekijöitä joka viikkoa molemmilla tunneilla. Kuntosaliryhmät ja elämäntapamuutokseen tähtäävät valmennusryhmät ovat olleet täysiä ja niistä on tullut hyvää palautetta työntekijöiltä. Ne ovat luoneet hyvää henkeä ja yhteistä tekemisen meininkiä työyhteisöön.

Yhteyshenkilöt

Laura Kelhä
laura.kelha(ät)liminka.fi
Hankeasiantuntija
Limingan kunta
Katja Vuorinen
katja.vuorinen(ät)liminka.fi
Hallintojohtaja
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö

Toimialat

Toiminnot

Teemat