16.10.2024
Oulun kaupunki/sivistys- ja kulttuuripalvelut/yhteiset palvelut, Oulu

Kasvatusvinkkejä ja vertaistukea päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Tapaamme säännöllisesti monialaisissa asiantuntijaryhmien verkostotapaamisissa. Verkostotapaamisissa on mukana mm. päiväkodin johtajia ja rehtoreita, alueellisen toiminnan asiantuntija sekä nuorisopalveluiden, oppilashuollon, neuvolan, seurakunnan edustajat sekä kolmannen sektorin toimijoiden edustus.


Näissä verkostotapaamisissa keskustelemme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyvistä asioista. Enenevässä määrin keskusteluun on noussut lasten ja perheiden haasteet.

Vaatimukset vanhemmuutta kohtaan ovat kasvaneet: kasvatushaasteet ovat entistä moninaisempia ja vanhemmat ovat monenlaisten kasvatusohjeiden vastaanottajina.
Lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi on tärkeää, että kotona on arjessa selkeät rutiinit ja kotiin saadaan tarvittaessa ajoissa apua. Päiväkodin työntekijät ovat myös huomanneet, että vanhemmat kaipaavat vahvistusta kasvatusasioissa.

Halusimme tarjota vanhemmille vertaisryhmän, jossa keskustella kasvatusasioista ja tarjota heille samalla vinkkejä ja vertaistukea. Ryhmään saatiin aiheesta innostuneet päiväkodin työntekijä ja Hyvän mielen talo -järjestön työntekijä Opastavasta perhetyöstä. Tavoitteena oli tuoda vanhemmille tietoa ja tukea kasvatusasioihin sekä arjen ongelmatilanteisiin.
Ratkaisu
Suunnittelua tehtiin yhdessä Opastavan perhetyön työntekijän, päiväkodin työntekijän ja alueellisen toiminnan asiantuntijan kanssa. Opastavan perhetyön työntekijä ja päiväkodin työntekijä valmistelivat alustukset tapaamisiin teemoina esim. rajat ovat rakkautta, uhmaikä ja lapsen kiukku, arkirytmi ja älylaitteiden käyttö sekä parisuhde pikkulapsiarjessa.

Perheryhmä toteutettiin viime keväänä ensimmäisen kerran ja tänä syksynä ryhmää tarjottiin uudelleen. Tunnistimme, että osalla perheillä haasteena on lapsille hoitopaikan saaminen ryhmän tapaamisten ajaksi. Tämän vuoksi vanhemmilla on mahdollisuus ottaa lapset mukaan. Lastenhoito on järjestetty vapaaehtoisten voimin päiväkodin tiloissa. Ryhmällä on yhteensä neljä tapaamista, jotka kestävät 1,5 tuntia. Tapaamiset on teemoitettu eli niissä on alustus ja sen jälkeen käydään yhteistä keskustelua.

Vanhempien ryhmän toteuttamiseksi käytettiin kolmen työntekijän työaikaa ja lisäksi saimme apuja lastenhoitoon vapaaehtoisilta. Ulkopuolista rahoitusta ei ollut vaan työ tehtiin osana omaa työtä.
Tulokset
Viime kevään ryhmän palautteissa nousi mm.: ”Sain hyviä neuvoja ja vinkkejä, joista monet otettiin käyttöön.” ”Vahvistusta ja erilaista perspektiiviä vanhemmuuteen, varmuutta ja uskoa omaan vanhemmuuteen.”

Vanhemmat ovat olleet tosi tyytyväisiä, kun ovat päässeet ajan kanssa keskustelemaan ja kysymään apuja arjen hankaliin tilanteisiin pienten lasten kanssa arjessa toimiessa. Ryhmässä annetut vinkit ovat olleet konkreettisia, pieniä keinoja miten hankalissa tilanteissa pääsee eteenpäin.

Uskomme, että esim. tämäntyyppisillä ryhmätapaamisilla voimme vahvistaa vanhemmuutta oikeaan suuntaan ja arki helpottaa niin perheillä kotona kuin lapsilla päiväkodissakin.

Tarve perheryhmätapaamisille on noussut myös englanninkielisillä huoltajilla ja olemme järjestämässä seuraavaksi englanninkielistä ryhmää.
Liitteet
Vanhempien ryhmä syksy 2024.docx

Yhteyshenkilöt

Minna Hellsten
minna.hellsten(ät)ouka.fi
Alueellisen toiminnan asiantuntija
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
Minna Immonen
minna.immonen(ät)ouka.fi
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja
Oulun kaupunki, Pikku-Iikan päiväkoti

Mervi Kauppinen
mervi.kauppinen(ät)hyvanmielentalo.fi
Vastaava perhetyöntekijä
Hyvän mielen talo ry
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta