24.11.2022
Hämeenlinnan kaupunki / Hämeenlinnan kaupunginkirjasto , Hämeenlinna

Kauhukabinetti nuorten aktivoimiseksi

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Korona-aika koetteli ja koettelee edelleen meitä kaikkia. Palveluita supistettiin, lapset ja nuoret joutuivat etäopetukseen ja esimerkiksi kirjaston ja koulujen yhteistyö oli lähes olematonta reilun kahden vuoden ajan. Erityisesti nuoret ovat kärsineet etäkouluajasta ja tarvitsevatkin mielekästä tekemistä lähellä heitä. Hämeenlinnan kirjaston Lammin toimipisteen ja Hakkalan koulun väestä koottu työryhmä löi viisaat ja idearikkaat päänsä yhteen toteuttaakseen nuorille suunnatun kauhuteemaisen tapahtuman. Kauhuteema kiinnostaa nuoria, ja siitä on helppoa nostaa esiin näyttäviä elementtejä ja hahmoja.

Tavoitteena oli aktivoida ja innostaa nuoria, sekä lisätä lukuintoa. Yksi tavoitteista oli myös aloittaa uusi tapahtumaperinne Lammille ja kannustaa yhteisölliseen toimintaan.
Ratkaisu
Ideointi, suunnittelu, askartelu ja pystytys oli koko työryhmän yhteinen projekti. Idean synnyttyä alettiin hahmotella tapahtuman raameja tarkemmiksi; mitä tarkalleen tehtäisiin ja missä. Tapahtumapaikaksi valittiin Lammilla sijaisteva Untulan kuntopolku, jolle rakennettaisiin kauhurata, johon tuotaisiin kauhuelementtejä ja jonka varrelle sijoitettaisiin erilaisia kauhuteemaisia hahmoja. Kauhuradan läheisyyteen tulisi myös teemaan sopiva pop-up-kirjasto. Saimme mukaan yhteistyöhön myös paikallisen yrittäjän pitämään pop-up-kahvilaa.

Koska tapahtumabudjettia ei ollut ja halusimme toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaan, käytimme kierrätysmateriaaleja luovasti ja materiaalia kerättiinkin paitsi työryhmän jäseniltä ja tutuilta, myös paikallisista "roskalava"-ryhmistä. Kustannukset tapahtumasta jäivätkin siis erittäin pieniksi. Hakkalan koulun oppilaat valmistivat myös joitakin koristeita ja rekvisiittaa osana esimerkiksi puu- ja metallitöiden kurssia.

Untulan kuntopolulle rakennettiin kauhuteemainen rata (K-12), jonka varrella oli erilaista katseltavaa ja koettavaa, sekä kymmenen kauhuhahmoesitystä. Lisäksi Untulan lavalla oli paikallisen yrityksen pop up –kahvila sekä Lammin kirjaston kauhuteemainen pop up –kirjasto tehtävineen. Työryhmän lisäksi tapahtumapäivänä oli mukana vapaaehtoisia valmistelemassa ja hahmoina kauhuradalla.
Kauhukabinetti toteutettiin osana Lammi-viikkoa, joka nostaa esiin paikallisia toimijoita ja tuo tapahtumia lähelle pitäjäläisiä.
Tulokset
Tapahtumaan osallistui paljon väkeä, erityisesti nuoria oli ilahduttavan paljon ja saimme paljon positiivista palautetta. Kauhuteemaisia tapahtumia toivottiin myös nuoremmalle yleisölle, jonka toteutimme Kauhukabinetin valmiita materiaaleja hyödyntäen Halloweenin aikaan.

Kehittämistä on tarkoitus jatkaa. Tapahtumaa on tarkoitus viedä entistä yhteisöllisemmäksi ja olemmekin saaneet joitakin paikallisia toimijoita innostumaan mukaan. Kauhukabinetti innosti monia, myös tavoitellun kohderyhmän ulkopuolelta, joten yhteistyökuvioiden kehittelyllä on entistä matalampi kynnys.

Yhteyshenkilöt

Jenni Penttinen
jenni.penttinen(ät)hameenlinna.fi
Kirjastovirkailija
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Päivi Ruuskanen
paivi.ruuskanen(ät)hameenlinna.fi
Kirjastonhoitaja
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö

Toimialat

Toiminnot

Teemat