20.8.2021
Kangasalan kaupunki/kirjastopalvelut, Kangasala

Kirjasto liikuttaa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kangasalan kaupunki kysyi kesällä 2020 asukkailtaan, mihin he haluaisivat käyttää osallistuvaan budjetointiin osoitetun rahasumman. Halusimme tarjota kaupunkilaisille aidon mahdollisuuden vaikuttaa yhteisiin hankintoihin tai tapahtumiin.
Ratkaisu
Kangasalan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa toteutettiin kysely, jossa asukkaat saivat äänestää, miten osallistuvaan budjetointiin osoitettu rahasumma tulisi käyttää. Kyselystä nousi selkeästi esille toive kirjastosta lainattavista liikuntavälineistä. Kirjasto selvitti sekä asiakkaiden liikuntavälinetoiveita että liikunta-alan asiantuntijoiden suosituksia siitä, millaiset välineet kirjastokäyttöön sopivat. Suosituimmaksi välineeksi asiakkaiden keskuudessa nousi lumikengät. Paljon ääniä saivat myös kahvakuula, tasapainolauta ja sirkusvälinesetti. Välineitä hankittiin monipuolisesti asiakastoiveet huomioiden.

Lainattavien liikuntavälineiden suosio on osoittautunut todella suureksi ja moniin välineisiin on varausjonoa. Kaupunkilaiset toivovat kokoelmaan jatkuvasti myös täydennystä. Ehkä ensi kesäksi saamme lainattavien kaupunkikanoottien lisäksi myös SUP-lautoja!

Lainattavien liikuntavälineiden lisäksi olemme kehittäneet kirjaston ja kaupungin liikuntapalveluiden yhteistyötä esimerkiksi järjestämällä liikuntaneuvontaa tai vaikkapa kehonkoostumusmittausta kirjastojen tiloissa.
Tulokset
Lainattavat liikuntavälineet madaltavat kaupunkilaisten kynnystä kokeilla erilaisia liikkumisen muotoja. Välineitä ei kannata välttämättä ostaa heti omaksi, vaan kirjastosta lainaamalla voi kokeilla, sopiiko väline tai laji juuri itselle. Tavaroiden lainaaminen on myös ekologisesti järkevää.

Kuntatyössä yhteistyö on tärkeää monestakin syystä. Tavoitamme erilaisten palveluiden kautta enemmän potentiaalisia asiakkaita. Kirjastokäynnillään liikuntavälineet löytävä saattaa innostua osallistumaan vaikkapa kaupungin ohjattuun liikuntaryhmään. Yhdessä tekemisen kautta tehostamme myös omaa toimintaamme ja käytämme resurssejamme paremmin.

Yhteyshenkilöt

Annamari Nikara-Nummi
annamari.nikara-nummi(ät)kangasala.fi
kirjastopalvelujohtaja
Kangasalan kaupunki
Annamari Nikara-Nummi
annamari.nikara-nummi(ät)kangasala.fi
kirjastopalvelujohtaja
Kangasalan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat