18.10.2023
Posion kunta/kirjasto, Posio

Työkiertoa yli kuntarajojen - kirjaston henkilökuntien vaihto päiväksi Sallan kirjaston kanssa

Yhteistyössä: Salla
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Idea syntyi Lapin kirjastojen Kirjastokaveri-hankkeessa. Jokaiselle kirjastolle nimettiin oma kirjastokaveri, jonka kanssa tulisi toteuttaa jokin yhteinen projekti.

Sallan ja Posion kirjastojen henkilökunta keksi kaveritempauksena työkierron. Tavoitteena oli tarkastella, miten yhtenäisiä eri kuntien kirjastojen toimintatavat lopulta ovat, kun henkilökunta paiskataan päivän ajaksi eri ympäristöön perehdyttämättä. Toisena tavoitteena oli oppia uusia hyviä käytänteitä kaverikirjastolta. Työkiertoa yli kuntarajojen -tempauksen ideana oli vertaisoppiminen, vertaistuki ja uusien yhteistyömahdollisuuksien suunnitteleminen. Samalla saisimme tuoreen näkökulman omaan kirjastotyöhömme.
Ratkaisu
Kun olimme saaneet esihenkilöiltä ja kuntien ylimmiltä johdoilta luvan vaihtaa työpaikkoja, käytännön järjestelyt sujuivat nopeasti. Lähetimme paikallislehdille tiedotteen, jossa työvaihdosta kerrottiin, joten asiakkaatkin olivat tietoisia tempauksesta. Molempien kirjastojen väki lähti aamulla ajamaan kohti vaihtokirjastoa, ja avaimia vaihdoimme matkan puolivälissä.
Tulokset
Saimme uusia ideoita ja ajatuksia arjen työhön. Koko henkilökunnan vaihto kerralla toimi testinä yhtenäisyydellemme ja totutun ympäristön vaihtaminen virkisti henkilökuntaa ja antoi mahdollisuuden uudenlaiselle ongelmanratkaisulle. Olimme lopulta yllättyneitä siitä, miten hienosti perusasiakaspalvelu sujui vieraassa paikassa.

Halusimme tällä tempauksella kannustaa muitakin työyhteisöjä rohkeaan kokeilukulttuuriin. Jokainen voi saada uudenlaisen näkökulman ja oppia uutta omasta työstään työskennellessään toisenlaisessa ympäristössä, vaikka työtehtävät itsessään olisivatkin samoja.

Saimme myös tiedotusvälineissä mukavasti näkyvyyttä kirjastotyölle!

Yhteyshenkilöt

Virva Jakkula
virva.jakkula(ät)posio.fi
vt. kirjasto-kulttuuripäällikkö
Posion kirjasto ja kulttuuritoimi
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta