17.10.2023
Kempeleen kunta/ hallinto ja kunnan prosessit, Kempele

LAVA - lasten kuulemisen prosessi

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kempeleen kunta on Lapsiystävällinen kunta -työssä mukana ja toimintasuunnitelmassa on lapsivaikutusten arvioinnin prosessin teko ja käyttöönotto systemaattisesti.

Lasten kuulemisen prosessit haluttiin tehdä yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Pienten lasten kuulemisen prosessi tehtiin varhaiskasvatuksen johdon kanssa.
Ratkaisu
Kuulemisprosessit tehtiin kahdessa eri vaiheessa. Lasten ja nuorten kanssa käytiin napakasti lapsen oikeudet läpi sekä kerrottiin selkeästi, mitä lapsivaikutusten arviointi tarkoittaa.

Lasten ja nuorten kuulemisen prosessin teko tehtiin lasten ja nuorten kanssa parissa eri kokoontumisessa. Ensin käytiin lasten foorumissa ja nuorten foorumissa asiaa läpi kahdella kysymyksellä:
1. Missä asioissa lapsia ja nuoria pitäisi kuulla lapsivaikutusten arviointityöskentelyssä (LAVA)?
2. Miten lapsia ja nuoria pitäisi kuulla?

Näistä foorumeista kerätty materiaali tuotiin Pikkuparlamentin kokoukseen ja materiaaleja työstettiin vielä tarkemmiksi. Esimerkiksi miten kuuleminen toteutetaan ja mitä kanavia kuulemisessa käytetään?

Nuorisovaltuusto kokosi kaiken lapsilta ja nuorilta kerätyn materiaalin yhteen kahdeksi prosessiksi; lasten kuulemisen prosessi (1-6 luokat) ja nuorten kuulemisen prosessi (7 luokasta toiselle asteelle).
Varhaiskasvatuksen johtoryhmä kokosi samaan tyyliin pienten lasten kuulemisen prosessin (0-6-vuotiaat).

Pienten lasten, lasten ja nuorten kuulemisen prosessit on esitelty sivistyksen johtoryhmälle (vapaa-ajan esihenkilöt ja rehtorit) sekä LAVA-koulutuksen yhteydessä. Prosessi on käyty läpi myös lapsi-, nuoriso- ja perheneuvosto LANUPEssa.
Tulokset
Lasten kuuleminen on osa Kempeleen lapsivaikutusten arvioinnin prosessia ja sitä tullaan pilotoimaan ensimmäisten lasten kuulemisten yhteydessä. Kuulemisen vaiheet ja tapa on kirjattu ja ne otetaan käyttöön sekä tehdyt lapsivaikutusten arvioinnit (LAVA) tuodaan lapsille ja nuorille tiedoksi sovituin tavoin. Lasten kuulemisen prosessia tullaan varmasti viilaamaan vielä jatkossa ja LAVA-prosessi muokkautuu tulevassa.
Liitteet
LAVA_lastenjanuortenosallisuus.pdf

Yhteyshenkilöt

Sanna Tauriainen
sanna.tauriainen(ät)kempele.fi
Nuorisopalvelujen päällikkö/ Lyk -koordinaattori
Kempele Akatemia, Nuorisopalvelut
Toni Saranpää
toni.saranpaa(ät)kempele.fi
Hallintojohtaja
Hallintopalvelut, kunnanjohto
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta