9.10.2024
Pirkanmaan hyvinvointialue / Liikkumisen tuen tiimi,
Tampere
Liikkumisen tuen palvelujen kehittäminen
Tykätty
1
kertaa.
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Liikkumisen tuen tiimi perustettiin, koska oli tarve uudelleen organisoida olemassa olevaa työtä ja resursseja. Toiminnan tavoitteiksi asetettiin muun muassa se, että ennaltaehkäisevät ja matalan kynnyksen liikkumisen tuen palvelut ja tietoisuus niistä vahvistuisivat. Tavoitteen oli myös yhden luukun periaate: tietotaito, neuvonta ja ohjaus keskittyvät yhteen paikkaan. Liikkumisen tuen tiimi sijoittuu organisaatiossa vammaisten ja ikäihmisten yhteisten palveluiden toimialueelle ja ennaltaehkäisevien palveluiden ja neuvonnan vastuualueelle. Tavoitteeksi asetettiin, se, että yhteistyö ikäihmisten ja vammaisten palveluissa tiivistyy ja päällekkäistä työtä ei tehdä. Hyvinvointialueen työntekijät eivät tee päällekkäistä työtä ja selvitä jokainen jokaista palvelun yksityiskohtaan liittyvää asiaa. Tavoitteena oli myös yhdenvertaisemmat ja laadukkaammat liikkumisen tuen palvelut koko Pirkanmaan hyvinvointialueella sekä yhtenäiset käytännöt koko Pirkanmaan alueen liikkumisen tuen palveluissa: yhtenäiset linjaukset, ohjeistukset, toimintakäytännöt. Tavoitteena oli lisäksi se, että tiedolla johtaminen ja tiedon keräämisen välineet vahvistuvat Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kokonaisuudessa.
Ratkaisu
Liikkumisen tuen tiimiä perustettaessa on kehitetty työprosesseja, työn tekemisen tapoja sekä palvelua. Liikkumisen tuen tiimin toimintaa aloitettiin valmistelemaan PirSOTE-hankkeessa, jossa luotiin pohja tiimin toiminnalle. Liikkumisen tuen tiimissä käsitellään sekä sosiaalihuoltolain että vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalveluhakemukset. Liikkumisen tuen tiimi ohjaa asiakkaita entistä vahvemmin esteettömän julkisen joukkoliikenteen sekä palvelu- ja asiointiliikenteen käyttämiseen. Liikkumisen tuen tiimi palvelee asiakkaita, hyvinvointialueen työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita. Ensimmäiset sosiaaliohjaajat aloittivat tiimissä 1.11.2023 ja he ottivat käsiteltäväksi kaikki hyvinvointialueen sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalveluhakemukset ja osan vammaispalvelulain mukaisista kuljetuspalveluhakemuksista. Sosiaaliohjaajien määrää lisättiin vaiheittain ja 1.2.2024 alkaen tiimissä työskenteli viisi sosiaaliohjaajaa, joka on täysi resurssi. 1.3.2024 alkaen tiimissä on käsitelty hyvinvointialueen kaikki kuljetuspalveluhakemukset sekä sosiaalihuoltolain että vammaispalvelulain mukaan.
Huhtikuun 2024 alussa tiimi täydentyi palveluavustajilla, jotka voivat toimia asiakkaan saattoapuna julkisessa joukkoliikenteessä tai ohjata ja ohjatusti harjoitella julkisen joukkoliikenteen käyttämistä asiakkaan kanssa (sosiaalihuoltolaki § 23). Tällaista palvelua ei ole aikaisemmin ollut Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Liikkumisen tuen tiimin kehittämisessä ovat olleet mukana niin organisaation johto kuin työntekijätkin. Tiimin toimintaa valmisteltaessa ja kehitettäessä tukena on ollut asiakasosallisuusryhmä. Tiimin toimintaa on kehitetty organisaation omana työnä PirSOTE-hankkeen päättymisen jälkeen.
Liikkumisen tuen tiimin perustamisesta ei aiheutunut lisäkustannuksia Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Liikkumisen tuen palvelun kustannukset ohjautuvat ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalle samoin periaattein kuten aikaisemminkin.
Kustannustehokkuus paranee, kun liikkumisen tuen palvelut keskitetään yhteen tiimiin. Esimerkiksi resurssien käyttö tehostuu: osaaminen keskittyy sekä vahvistuu hyvinvointialueella eikä kaikkien työntekijöiden tarvitse osata yksityiskohtaisesti liikkumisen tukeen liittyviä työtehtäviä. Kustannusten hallinta on helpompaa, kun liikkumisen tuki keskittyy yhteen tiimiin, joka koordinoi kokonaisuutta ja voi ohjata asiakkaita ensisijaisiin liikkumisen tuen palveluihin. Monipuolisempi liikkumisen tuen ohjaus ja neuvonta mahdollistaa tarkoituksenmukaisemmat liikkumisen tuen palvelut niitä tarvitseville.
Liikkumisen tuen tiimissä huomioidaan eri liikkumismuotojen ympäristövaikutukset esimerkiksi kannustamalla joukkoliikenteen käyttämiseen.
Tulokset
Liikkumisen tuen tiimin toiminta on Pirkanmaan hyvinvointialueella pysyvää toimintaa. Tiimin toimintaa kehitetään arjessa jatkuvasti esiin nousevien kehittämistarpeiden vaatimalla tavalla. Kuljetuspalveluhakemusten käsittely on sujuvoitunut, kun ne käsitellään kaikki samassa tiimissä. Asiakkaan ei tarvitse hakea palvelua molempien lakien mukaan erillisillä hakemuksilla, vaan yhdellä hakemuksella selvitetään hänen oikeutensa molempiin kuljetuspalveluihin (vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukainen. Kielteisen päätöksen saaneille asiakkaille soitetaan ja ohjataan heitä ensisijaisiin liikkumisen tuen palveluihin. Liikkumisen tuen tiimin palveluavustajat voivat toimia asiakkaalle saattoapuna julkisessa joukkoliikenteessä tai ohjata ja harjoitella asiakkaan kanssa yhdessä julkisen joukkoliikenteen (sis. palvelu- ja asiointiliikenne) käyttöä. Tämä palvelu tukee kodin ulkopuolella liikkumisen mahdollisuuksia niiden asiakkaiden kohdalla, joille kuljetuspalvelua ei järjestetä taksikuljetuksena. Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa on ollut hyvää ja rakentavaa.
Liitteet
Liikkumisen tuki Pirhassa.pdfYhteyshenkilöt
Katariina Somppi
katariina.somppi(ät)pirha.fi
Projektipäällikkö
Pirkanmaan hyvinvointialue
katariina.somppi(ät)pirha.fi
Projektipäällikkö
Pirkanmaan hyvinvointialue
Milja Koljonen
milja.koljonen(ät)pirha.fi
Palvelujohtaja
Pirkanmaan hyvinvointialue
milja.koljonen(ät)pirha.fi
Palvelujohtaja
Pirkanmaan hyvinvointialue
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät