24.9.2020
Parkanon kaupunginkirjasto, Parkano

Lukukoira Ruska auttaa lukuvaikeuksista kärsiviäTarve ja tavoitteet
Olimme kirjastossamme kuulleet ja lukeneet Kennelliiton lukukoiratoiminnasta (toiminta ei siis itsessään ole uutta) ja koimme, että Parkanon alueella asuvat, lukuvaikeuksista kärsivät lapset ja nuoret voisivat saada uutta lukuintoa lukukoiran avustuksella. Lainaus Kennelliiton sivuilta: "Koira innostaa lukemaan. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä. Lukukoirat työskentelevät pääasiassa kirjastoissa. Lukukoiratoiminta on osa eläinavusteista toimintaa ja se perustuu vapaaehtoisuuteen."
Kirjastonhoitaja Eeva-Liisa Laurikka-Seilo päätti vuonna 2018 kouluttaa oman hyväluonteisen labradorinnoutajansa Ruskan Kennelliiton lukukoiraksi. Hän itse toimii koiran ohjaajana. Lukukoiralta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia, ks. https://www.kennelliitto.fi/koirat/lukukoirat
Ratkaisu
Eeva-Liisa ja Ruska kävivät lukukoirakoulutuksen kesällä 2018. Lukukoira Ruska vihittiin virkaansa kirjastossa syksyllä, ja siitä lähtien Ruska on pitänyt säännöllisesti vastaanottoja kirjastossa, Eeva-Liisan työhuoneessa ja hänen ohjauksessaan. Periaatteena on, että lapsi tai nuori ja/tai lapsen tai nuoren vanhemmat varaavat lukuajan, ja lapsi tulee lukemaan ääneen Ruskalle. Yleensä lukija valitsee itse kirjan. Lukutuokion jälkeen Ruskaa saa helliä. Ruska ja Eeva-Liisa ovat vierailleet usein myös muun muassa paikallisella koululla ja erilaisissa tapahtumissa. Tällä hetkellä lukukoiratoiminta on tilapäisesti tauolla koronatilanteen vuoksi. Toivottavasti Ruska pääsee taas pian takaisin töihin!
Tulokset
Monien lasten ja nuorten lukuinto ja -taito lisääntyivät, samoin itseluottamus lukemisessa. Suhde lukukoiraan on monelle tärkeä. Ruskalla on paljon faneja. Uskon, että kirjastomme on saanut lukukoiratoiminnan ansiosta paljon myönteistä näkyvyyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Toivomme, että koronatilanne helpottaa ja Ruska saa jatkaa lukukoirana. Eeva-Liisa jää eläkkeelle ensi vuonna ja Ruskakaan ei ole enää ihan nuori koira, mutta toivottavasti saamme toiminnalle jatkoa tavalla tai toisella.

Yhteyshenkilöt

Marjo Kylmänen
marjo.kylmanen(ät)parkano.fi


Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat