28.9.2023
Tyrnävän kunta/sivistysosasto, Tyrnävä

Lukumielenosoituksella lukeminen näkyväksi!

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kunnassa on menossa lukutaitohankkeita, joissa on ideoitu keinoja lukemisen lisäämiseen ja lukutaitojen kehittämiseen. Lukemista ja kunnassa erittäin laadukasta ja monipuolista lukutaitotyötä haluttiin tehdä näkyväksi. Tarvoitteena oli tempaista näyttävästi lukemisen ja lukutaidon puolesta.
Ratkaisu
Kunnassa järjestettiin positiivinen, iloinen lukumielenosoitus, johon haastettiin mukaan paitsi kaikki kunnan yksiköt ja kaikki kuntalaiset, myös ympäristökunnat. Lukumiekkarissa marssittiin yhtenä pitkänä kulkueena kylän läpi banderollien kanssa. Banderolleissa luki iskulauseita lukemisen, lukutaidon ja mediakriittisyyden puolesta. Tempaus starttasi lukuviikon Lukeva kunta -hengessä.

Kyseessä oli hiljainen mielenosoitus niin, että kuljettiin kylän läpi kirja tai lehti kädessä ja pysähdyttiin lukemaan kunnantalon pihalle ja torille. Oppilaat kulkivat opetusryhmissään opettajien valvomana, hyvällä mielellä ja rauhallisesti.

Kännykät pidettiin taskussa koko mielenosoituksen ajan. Tempaukseen osallistui yli 500 ihmistä: yläkoulu, luokkia alakoululta, varhaiskasvatuksen yksiköitä, kuntalaisia, kunnan työntekijöitä, kirjasto ja Oulun yliopisto.
Tulokset
Tempaus antoi positiivista näkyvyyttä Tyrnävälle ja nosti esii lukemista, lukutaitojen merkitystä ja mediakriittisyyttä. Mediaa oli paikalla mukavasti, ja oppilaat ja varhaiskasvatuksen lapset olivat innolla ja hyvällä mielellä mukana. Lukuhetki torilla ja kunnantalon pihalla rauhoitti lapset ja nuoret lukemisen äärelle. Yhteisöllisyyttä lisäävät tempaukset tuovat hyvää mieltä. Lukutaitotyö on kantanut kunnassa hedelmää: esimerkiksi yläkoulun koulukirjaston lainausmäärät ovat viimeisen lukuvuoden aikana kaksinkertaistuneet.

Yhteyshenkilöt

Elina Palola
elina.palola(ät)tyrnava.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, hankekoordinaattori
Tyrnävän kunta/Kuulammen koulu
Teija Juntunen
teija.juntunen(ät)tyrnava.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Kuulammen koulu
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta